Ayçiçeğini çayır tırtılları istila etti
Trakya'da binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlaları, 'çayır tırtılı' istilasına uğradı.
Bitkinin kökünden başlayarak yaprak ile çekirdek kısmına kadar zarar veren çayır tırtılına karşı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve ziraat odası başkanları, üreticiye acilen dronla havadan ilaçlama uyarısında bulundu. Edirne kent merkezi, Havsa, Uzunköprü, İpsala ve Enez ilçelerinin yanı sıra Tekirdağ ve Kırklareli'de de etkili olan tırtıl, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden oluyor.
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Yapılan incelemeler neticesinde, zararlının yaşam döngüsü dikkate alındığında zararlı ile mücadelede önümüzdeki birkaç günün üreticilerimizin zarar görmemesi için önem arz ettiğinden, kendi ayçiçeği tarlarında kontrollerini yaparak, zararlı ile karşılaşmaları durumunda en kısa zaman içerisinde yer aletleri ve insansız hava araçları (dron) kullanılarak vakit kaybetmeden ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir. İlaçlama yapan çiftçilerimizin tarlalarında yapılan kontrollerde önerilen deltamethrin 25 g./l. etken maddeli ilaçların zararlıyı tamamen öldürdüğü tespit edilmiştir."
ARICILAR BİLGİLENDİRİLMELİ
Açıklamada ayrıca, "İlaçlı mücadele yapacak olan üreticilerimizin ayçiçeğin çiçek döneminde bulunması nedeni ile ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmesi ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapması gerekmektedir" ifadesine yer verildi.
Tekirdağ Süleymanpaşa ve Edirne Ziraat Odası başkanlıkları tarafından yapılan açıklamada da ayçiçeği ekiliş alanlarının en kısa süre içerisinde kontrol edilmesi ve zararlının tespiti durumunda vakit kaybetmeden ilaçlı mücadele yapılması gerektiği belirtildi.
ÖNLEMLER
Bitkilerin yaprak, tomurcuk ve çiçek yapraklarını yiyen larvaların, salgın yıllarında bitkileri tamamen yapraksız bırakabileceği belirtilen açıklamada kültürel önlemlere dikkat çekildi. Önlemler şöyle sıralandı: “Sonbaharda tarlalar derin sürülmelidir. Böylece pupa kokonlarının bir kısmı derine düşmekte ve kelebek toprak yüzüne çıkamamaktadır. Bir kısım kokonlar ise toprak yüzünde kalarak kuşlara yem olmakta veya kış soğuklarından etkilenmektedir.
İlkbaharda yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Böylece yabancı otlara bırakılmış yumurtalar ve larvalar yok edilmiş olur. Kültür bitkilerinde de yabancı ot mücadelesinin sürdürülmesi aynı faydayı sağlayacaktır. Bir bitkide 3-5 adet larva veya metrekarede 20 adet larva saptandığında mücadeleye başlanmalıdır. Mücadele en geç üçüncü dönem larvalara karşı yapılmalıdır. Dördüncü ve beşinci dönemlerde başarı zordur.”