Ay’da su buldular!
Çin'in Ay'a gönderdiği uzay aracı Chang’e-5'ten önemli bulgular geldi. Ay’ın yüzeyinin altında su kalıntıları bulundu. Bulgular, regolit adı verilen Ay toprağının 1 milyonda 20 oranında su içerdiğini gösteriyor.
Çin’in 2020’de Ay’a inen uzay aracı Chang’e-5’in yüzeyin altında su tespit ettiği açıklandı.
Çin Bilimler Akademisi’nin öncülük ettiği çalışmada, Çin Ulusal Uzay İdaresi’nden gelen verilerle Ay’ın yüzeyinin altında su kalıntıları bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Araştırmaya liderlik eden Lin Honglei, Çin medyasına yaptığı açıklamada “Bu görev tıpkı Ay’da yapılan bir gezinti gibi. İlk defa bu kadar yüksek çözünürlüklü bir şekilde Ay yüzeyinin altında su tespit etme çalışmaları yapıyoruz.” diye konuştu.
Hakemli bilimsel dergi Science Advances’ta yayımlanan bulgular, regolit adı verilen Ay toprağının 1 milyonda 20 oranında su içerdiğini gösteriyor. Panoramik bir kamera, mineralojik spektrometre ve yüzeye nüfuz eden bir radar sistemini kullanan uzay aracından gelen veriler, su sinyallerini ve bunların yansımalarını inceledi.
‘GÜNEŞ RÜZGÂRLARI’ ETKİSİ
Araştırmacılar Ay’daki suyun “büyük ölçüde Güneş rüzgârlarına atfedildiğini” söyledi. Güneş’in üst atmosferinden yayılan plazma dalgasına Güneş rüzgârı adı veriliyor. Bu rüzgârlar, büyük ölçüde Güneş’in yaydığı hidrojen iyonlarından oluşuyor. Bu da rüzgârların çarptığı kayalık cisimlerdeki oksijenle birleşerek su oluşturabileceği anlamına geliyor.
Çin Bilimler Akademisi’nin yaptığı basın açıklamasında, keşifteki esas zorluğun ilk başta ölçümleri gizleyen ay yüzeyindeki yoğun ısı olduğu belirtildi. Araştırmacılar, ısıyı hesaba katmak için bir “termal düzeltme modeli” kullandılar ve daha sonra 2,85 mikrometrede su signatürünün ortaya çıktığını gördüler.
Chang’e-5 uzay aracı 1 Aralık 2020’de Ay’a inmişti. Ay’da yaklaşık 2 kilogram numune toplayan uzay aracı, 17 Aralık’ta Dünya’ya dönmüş ve Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ne inmişti. Bu, Sovyetler Birliği’nin 1976’daki Luna 24 görevinden beri Ay numunelerinin Dünya’ya ulaştırıldığı ilk görev olmuştu.
NE İŞE YARAYACAK?
Uzmanlar, suyun varlığının insanın Ay’da hayatta kalmasını destekleyebileceğini ve roketler gibi uzay araçları için yakıt üretilmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bu sayede, Ay’ın kaynaklarının kullanılmasıyla insanlığın, daha derin uzay çalışmalarını kolaylaştırabileceği ifade ediliyor. Ayrıca Ay’ın Mars’a gidiş için de harika bir “sıçrama tahtası” olabileceğine dikkat çekiliyor.
Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) yöneticisi Wu Yanhua, geçen günlerde devlet yetkililerinin Çin’in yeni Chang’e-6, 7 ve 8 görevlerini içeren yeni ay görevlerinin dördüncü aşamasını onayladığını açıkladı. Çin’in yeni “Ay misyonu” görevlerinin önümüzdeki on yıl içinde yapılması bekleniyor