Aydın çileği yüz güldürüyor
Lezzeti ve aromasıyla büyük ilgi gören Aydın çileğinin üretim alanları her yıl hızla artıyor. 14 bin dekar alanda çilek üretiliyor. Yılda elde edilen 95 bin ton ürünün 13 bin tonu ihraç ediliyor. Çilek üretimine kadın girişimciler de ilgi gösteriyor. Bunlardan birisi de Sökeli Nilgün Öz Ünsel.
Türkiye’nin çilek üretiminde ikinci sırayı alan Aydın’da yeni sezon üretim, üreticinin yüzünü güldürüyor. Pazarda 80 liraya kadar alıcı bulan çileğin yüzde 10’u yurt dışına taze olarak ihraç ediliyor.
Aydın’ın Köşk, Sultanhisar, İncirliova, Söke ve Nazilli ilçelerinde kapalı sera ve açık alanda üretilen çilek, iç pazara verildiği gibi ihraç da ediliyor. Aroması ve tadıyla ayrı bir lezzete sahip Aydın çileği 14 bin dekar alana ekiliyor. Yılda 95 bin ton ürün elde ediliyor. Bunun 13 bin tonu yurt dışına ihraç ediliyor. Sadece Sultanhisar’da geçen yıl 20 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
Havaların sıcak gitmesiyle birlikte yeni ürün pazarda yerini almaya başladı. Özellikle Atça’dan ihracat da yoğun şekilde sürüyor. Bu yıl hem üretimde hem de iç piyasaya sevkte artışın yaşanacağı kaydediliyor. Bu kapsamda Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş ve İlçe Müdürü Taner Bozbek Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi'nde faaliyet gösteren Atça Toptancı Hali'nde incelemelerde bulundu.
Altıntaş ve Bozbek, çilek üretimi ve pazarlaması hakkında hal esnafından bilgi aldı. Üretimi ve ihracatı yakından takip ettiklerini belirterek doğacak sorunları anında çözmek için hazır olduklarını belirtti. Üretimin artırılması için de çiftçilerin teşvik edilerek her türlü teknik ve bilgi desteğinin verildiğini belirttiler.
Atçalı çilek üreticisi Ercan Şengül Aydınlık’a yaptığı açıklamada 20 dekar alanda örtü altı ve sera olarak çilek yetiştirdiğini belirterek, havaların da iyi gitmesiyle ürünün iyi geliştiğini kaydetti. Dekarda 4 ila 6 ton arasında ürün aldığını belirten Şengül, “Ürünümüzü Atça haline veriyoruz. Fiyatı da iyi. Bölgemizde çilek üretimi her geçen gün gelişiyor. Üreticiye iyi kazanç sağlıyor. Bölgemizin iklimi ve toprağı da buna çok uygun.” dedi.
YILIN KADIN ÜRETİCİSİ NİLGÜN ÖZ ÜNSEL ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTI ÇİLEK ÜRETİCİSİ OLDU
Aydın’ın Söke ilçesinde de çilek üretim alanları hızla gelişiyor. Kapalı alanda topraksız ortamda üretilen çilekler ihraç da ediliyor. Bunlardan birisi de 15 yıllık öğretmen iken mesleğini bırakarak çilek üretimine başlayan iki çocuk annesi Nilgün Öz Ünsel. Nill’s çilek işletmesi sahibi Ünsel, Söke’nin Pamukçular Mahallesi yakınlarında kurduğu 1,5 dekarlık kapalı alanda çilek üretiyor. İşini geliştiren Ünsel, daha ilk yıl ihracata başlamış. İlginin yoğun olması nedeniyle iç piyasaya yönelmiş ve pazarlama ağı da kurmuş. Ünsel çalışmaları hakkında Aydınlık’a şunları anlattı:
“3 yıl önce bu işe atıldım. Tarım merkezi Söke’de bu iş benim ilgimi çekti. Önce araştırma yaptım. Yapabileceğime inandım. Sonra da kolları sıvayarak bu işe girdim. İlk yıl Rusya ve Kazakistan gibi ülkelere ihracat yaptık. Şimdi daha çok iç piyasaya çalışıyorum. 1,5 dekarlık kapalı alanda yılda 12-13 ton ürün elde ediyoruz. Üretimimiz aralık- temmuz ayları arasında yoğun şekilde sürüyor. Kendi pazarlama ağımı da kurdum. Firmalar ve şahıslar internetten de bize ulaşarak ürün talebinde bulunuyor. Büyük ilgi var. Kapalı alanda ve topraksız ortamda modern usullerle üretim yapıyoruz. İyi sonuç aldık. Bu işi geliştirmek için başkalarına da öneriyoruz. Tesis, altyapı ve üretim geliştirme konusunda yardımcı olurken, bölgede modern sera kurulumu yapıyoruz. Proje geliştiriyoruz. Bir anlamda da bu alanda öğretmenlik yapıyorum.”
ÖRNEK ÜRETİCİ SEÇİLDİ
Bu yıl Aydın ilini temsilen yılın kadın üreticisi seçilen ve Ankara’da Tarım Bakanlığının düzenlediği ‘Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ etkinliğine katılan Öz Ünsel, alt yapı ürünleri ve malzeme konusunda Aydın’da hizmet veren bir işletmenin bulunmaması nedeniyle bu işe de başladığını belirterek, “Aydın çilek üretiminde önemli bir merkez. Hızla da gelişiyor. Ancak teknik altyapı ve malzeme konusunda hizmet veren bir firma yok. Bunu da yaparak hizmet veriyoruz. Akıllı tarım tekniği sunuyoruz. Bu işe girenlere proje de geliştiriyoruz. Ben başlangıçta elimi taşın altına soktum. Memnunum. Etrafımızdaki insanları da buna teşvik ediyoruz. Pamuk merkezi Söke’de insanlara geleneksel tarım alanından, alternatif tarım ürününe geçişte örnek olmaya çalışıyoruz. Bu işi onlara anlatınca ikna oluyorlar. Modern yöntemlerle yaptığımız iş ufuk açsın istiyorum. Geleceğin tarımı bu, hayal değil gerçek. Buna önce biz öncülük ediyoruz. Bu manada mutluyum.” dedi.