3 Emniyetçiyle ilgili rapor hazırlanıyor
Ayhan Bora Kaplan davasında gizli tanık olduğunu belirten Serdar Sertçelik'in, polislerin yönlendirmesiyle ifade verdiğini söylemesi sonrası 3 üst düzey emniyet yetkilisi hakkında soruşturma başlatıldı. Kumpas iddialarıyla ilgili gelişmeler üzerine soruşturmada görev alan emniyetçiler mercek altında
Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Bora Kaplan ile bu suç örgütüne mensup olmakla suçlanan 28’i tutuklu 61 sanığın yargılanmasına Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce devam edilirken davayla ilgili dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Davanın 20 Mayıs'ta görülecek olan duruşmasında önemli bilgilerin ortaya çıkacağı belirtilirken suç örgütünün 2 numarası olduğu iddiasıyla yargılanan Serdar Sertçelik davanın gizli tanığı olduğunu açıklamıştı. Sertçelik, Ankara Emniyeti'ne bağlı polislerin baskısıyla "gizli tanık" olduğunu ve gizli tanık ifadesinin içeriği konusunda polisler tarafından yönlendirildiğini öne sürmüştü. Sertçelik, ek ifadeyle AK Partili bazı yöneticilerinin ismini vermesi için emniyet tarafından zorlandığını da iddia etmişti.
TEFTİŞ KURULU RAPOR HAZIRLIYOR
Diğer yandan Sertçelik'in elektronik kelepçeyle ev hapsindeyken yurt dışına gitmesi ve daha sonra ortaya attığı iddiaların ardından İçişleri Bakanlığınca Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı görevden uzaklaştırılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca bu kişiler hakkında soruşturma başlattı. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu ise görevden uzaklaştırılan 3 üst düzey emniyet mensubuyla ilgili rapor hazırlama sürecine başladı. Edinilen bilgiye göre bu süreçte 3 emniyet mensubunun detaylı ifadesi alınıyor. Bu kişilerin, Bora Kaplan soruşturmasını yönlendirdikleri ve bazı siyasileri hedef aldıklarına ilişkin iddialar incelenecek. Ayrıca Ayhan Bora Kaplan davasına ilişkin soruşturma sürecinde görev yapmış diğer emniyet personeline ilişkin de detaylı araştırma yapılacak. Bunun yanı sıra MİT'in de konuyla ilgili çalışma yaptığı öğrenildi. Bu doğrultuda görevden uzaklaştırılan üst düzey emniyet müdürünün İzmir'de Bora Kaplan dosyasında müvekkilleri hakkında operasyon yaptığı avukattan 300 bin dolar aldığına ilişkin iddialar da araştırılıyor.
KOM ŞUBE POLİSLERİ DAVAYI İZLİYOR İDDİASI
Ayhan Bora Kaplan dosyasında soruşturma süreciyle ilgili bu gelişmeler yaşanırken yeni başlayan dava sürecinde de birtakım sıkıntılar görülmüştü. Duruşmalarda bazı sanıklar davanın gizli tanığının kim olduğunu bildiklerini söylemişti. Bora Kaplan gizli tanık için, “Nasıl benim önüme ifade koydularsa ona da verdiler. Benim bildiğim savcı ifadesini almadı. Emniyette hazırlandı, savcının bilgisayarına yüklendi" demişti. Bir başka sanık, polislerin kendisini de gizli tanık yapmak istediğini, önce kabul ettiğini, ancak kendisini kurtarmak için 40 kişiyi yakması istenince bunu reddettiğini anlatmıştı. Ayrıca sanıklar ifadelerinin baskı altında, işkenceyle alındığını öne sürmüştü. Diğer yandan sanıklar tarafından, soruşturmayı yürüten Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinde görevli bazı polislerin duruşma salonunda oturup davayla ilgili notlar aldığı iddiaları da duruşmada gündeme gelmişti.
SÜLEYMAN SOYLU HEDEF ALINMIŞTI
Bora Kaplan'ın havaalanına giderken yakalanması sonrasındaki süreçte eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Kaplan ile yakın ilişkileri olduğu iddia edilerek hedef alınmıştı. Bora Kaplan ise emniyette sorgu öncesi yapılan mülakatta kendisine eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bürokratlarla bağlantısının sorulduğunu belirtmişti. Kaplan mahkemedeki savunmasında Soylu döneminde kendilerinin baskı altında olduğunu kaydederek, "Süleyman Soylu gittiği gün ‘Çok şükür kurtuldum.’ dedim, daha beteri geldi. 15 Temmuz’dan sonra FETÖ’cüler hedef aldı.” ifadelerini kullanmıştı.