AYM’den Ahmet Bican Kırker kararı
Cezaevindeki bilgisayar odasında başka bir kişiyle flash bellek alışverişi yaptığı iddiasıyla hücre cezası verilen eski tuğgeneral Ahmet Bican Kırker’in başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurunun kabul edilemez olduğuna hükmetti.
Sincan Ceza İnfaz Kurumunda hükümözlü (mahkumiyet kararı henüz kesinleşmemiş) olarak bulunan eski tuğgeneral Ahmet Bircan Kırker'in 19 Temmuz 2018'de kurumdaki bilgisayar atölyesinde E.C. isimli şahsa ait flash belleği alarak kullandığı belirtildi. Aynı zamanda FETÖ'nün sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden olduğu iddia edilen Kırker hakkında, flash bellek vererek bilgisayar ortamında haberleşme sağladığı, bu eylemleriyle suç örgütünün faaliyetlerini gerçekleştirdiği iddiaları nedeniyle disiplin soruşturması başlatıldı.
OLAY TUTANAĞINA YANSIDI
19 Temmuz 2018 tarihli olay tutanağına göre anılan tarihte Kırker mahkemenin verdiği CD/DVD incelemesi için bilgisayar atölyesine alındı. E.C. isimli şahıs kendisine ait bir flash belleği sol tarafındaki Kırker'in önüne yerden atarken Kırker'in de kendi flash belleğini sökerek yerdeki flash belleği alıp bilgisayarına taktığı görevli memurca görüldü. Yine tutanağa göre Kırker'e sorularak belleğin E.C.'ye ait olduğu teyit edildi.
SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ
Kırker 23 Temmuz 2018 tarihli yazılı savunmasında ve 24 Temmuz 2018 tarihli ifadesinde, olayın olduğu gün flash belleğini kimseye vermediğini, görevli memurların yanındaki bilgisayarda çalışan kişiyi de dışarı çıkarttıklarını, çıkartmadan önce de hem kendisinin flash belleğini hem de yanındaki kişinin flash belleğini kontrol ettiklerini belirtti. Kırker ayrıca, atölyenin E.C. ile irtibat kuramayacak şekilde dizayn edildiğini, diğer çalışanların ifadelerinden ve kamera kayıtlarından söylediklerinin doğru olduğunun tespit edilebileceğini, suçlamaları kabul etmediğini ileri sürdü.
HÜCRE CEZASI VERİLDİ
26 Temmuz 2018 tarihli ve 2018/280 sayılı İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı kararında Kırker'in bilgisayar dershanesinde bulunan diğer hükümlü/tutuklulara kötü örnek teşkil ettiği ve ceza infaz kurumunun huzur ve güvenliğini tehlikeye düşürebilecek davranışta bulunduğu kaydedildi. Bu doğrultuda suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapma veya yaptırma fiili gereğince Kırker'in 12 gün süreyle hücreye koyma disiplin cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.
BİREYSEL BAŞVURU YAPTI
Kırker, anılan karara karşı Ankara Batı İnfaz Hakimliğine şikayet başvurusunda bulundu. Hakimlik 22 Kasım 2018 tarihli gerekçeli kararında, Kırker hakkında yapılan uygulamanın İnfaz Kurumu kurallarına ve mevzuata uygun olduğunu belirterek itirazı reddetti. Kırker daha sonra, hakkında verilen hükmün kaldırılmasına ilişkin talepte bulundu. Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesi 17 Aralık 2018 tarihli kararında, hakimliğin kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek itirazı oyçokluğu ile reddetti. Kırker de bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuru yaptı.
İDDİASI DAYANAKTAN YOKSUN BULUNDU
Başvuruyu inceleyen AYM İkinci Bölümü, silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Somut olayda başvurucu, ihlal iddialarını soyut ve genel ifadelerle ileri sürmüş; hangi delillerinin incelenmediğine ilişkin hiçbir açıklamada bulunmamıştır. Sonuç olarak başvurucu, şikâyetlerine konu temel olay ve olguları açıklamak ve bireysel başvuruya konu ettiği temel hak ve özgürlüklerden hangisinin hangi nedenle ihlal edildiğini açıklamak yönündeki yükümlülüğünü yerine getirmemiş, bu bağlamda ileri sürdüğü ihlal iddialarını temellendirememiştir."
DOSYASI TEMYİZDE
FETÖ'nün sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden olduğu iddia edilen Kırker, darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan Daire Başkanı olarak görev yapıyordu. 15 Temmuz'da Akıncı Üssü ve Genelkurmay Karargahını işgal eden darbeciler ile gece boyunca telefon irtibatı kurduğu belirtilen Kırker'in, tank personeline "Gerekirse halkı ezsinler, tank topu atsınlar, ihtiyaç olursa uçaksavar mermisi de kullanarak Genelkurmay Bölgesine devam etsinler." emrini verdiği iddia edilmişti. 224 sanıklı "Genelkurmay Çatı" davasında yargılanan eski tuğgeneral Ahmet Bican Kırker, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırıldı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince 20 Haziran 2019'da karara bağlanan dosyanın istinaf incelemesini Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi yapmıştı. Daire, mahkeme kararını uygun bulurken dosyanın temyiz incelemesi Yargıtay'da devam ediyor.