AYM'den 'Akademisyenler Bildirisi' kararı
Anayasa Mahkemesi Barış İçin Akademisyenler Bildirisini sosyal medya hesabından paylaşıp akabinde disiplin cezası alan öğretmenin başvurusunu görüştü. Mahkeme öğretmene yapılan uygulamanın ifade özgürlüğünü ihlal etmediği kararını verdi.
Anayasa Mahkemesi, "Barış İçin Akademisyenler Bildirisini" sosyal medya hesabından paylaştığı gerekçesiyle disiplin cezasıyla cezalandırılan öğretmenin başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verdi.
Ankara'da bir lisede felsefe öğretmeni olarak görev yapan G.Ş. hakkında, Barış İçin Akademisyenler Bildirisini sosyal medya hesabından paylaştığı gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatıldı. G.Ş. ifadesinde, bildiriyi imzalayan akademisyenlerle aynı kaygıları taşıdığından bildiriyi paylaştığını, paylaşımının ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını belirtti.
KINAMA CEZASI VERİLDİ
Soruşturma neticesinde G.Ş.'nin terörle mücadeleye karşı hazırlanan bildiriye destek verdiği iddiasının sübuta erdiği belirtildi. G.Ş. Bu nedenle kınama cezası ile cezalandırıldı. G.Ş., hakkında tesis edilen disiplin cezasının iptali talebiyle idare mahkemesine başvurdu. İlk derece mahkemesi devlet memurlarının sadakat ve tarafsızlık yükümlülüğü altında olduğunu, bu bağlamda siyasi ve ideolojik amaçlı beyan ve eylemde bulunamayacağını belirtti. Nihayetinde G.Ş.'nin Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerinde PKK terör örgütüne karşı başlattığı mücadeleyi katliam, kıyım ve saldırı olarak nitelendirmek suretiyle hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak davranışlarda bulunduğunun sabit olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Söz konusu karar, istinaf kanun yolunda kesinleşti.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLMEDİ
G.Ş. söz konusu cezanın kesinleşmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Başvuruyu inceleyen AYM Genel Kurulu, ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verdi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:
Hiç şüphesiz disiplin cezaları memurların kariyerleri üzerinde bir tesir bıraktığı gibi kanunlarda yazılı hâllerde memur statüsünün sona ermesine de neden olabilir. Somut olayda ise başvurucunun eyleminin niteliği gözetildiğinde görece hafif bir disiplin cezası olan kınama cezası ile cezalandırıldığı anlaşıldığından müdahalenin orantısız olmadığı değerlendirilmiştir.