AYM'den Metin İyidil kararı
FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen eski Korgeneral Metin İyidil, TSK'daki görevine iade edilmesi talebiyle açtığı davanın reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen eski Korgeneral Metin İyidil, TSK'daki görevine iade edilmesi talebiyle açtığı davanın reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, İyidil'in başvurusunu kabul edilemez buldu. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Metin İyidil, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde korgeneral olarak görev yaparken 25 Temmuz 2016 tarihli OHAL KHK'sı ile kamu görevinden çıkarıldı. İyidil 16 Ağustos 2018 tarihinde idareye başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde başvuru tarihi itibarıyla OHAL'in sona erdiğini belirten İyidil, OHAL'in sona ermesi sebebi ile OHAL döneminde tesis edilen hukuki işlemlerin yasal temelinin kalmadığını belirterek hakkında tesis edilen kamu görevinden çıkarma işleminin kaldırılmasını, göreve iade edilmesini ve kamu görevinden çıkarılması sebebiyle uğradığı zararların tazminini talep etti. İyidil'in talebi cevap verilmemek suretiyle zımnen reddedildi.
İPTAL DAVASI AÇTI
İyidil, zımni ret üzerine, OHAL'in sona ermesi sebebi ile hakkında tesis edilen kamu görevinden çıkarma işleminin yasal temelinin kalmadığını belirterek 6 Kasım 2018 tarihinde Ankara 4. İdare Mahkemesinde iptal ve tam yargı davası açtı. Mahkeme 17 Nisan 2019 tarihli kararıyla davayı reddetti. Kararın gerekçesinde, KHK ile kamu görevinden çıkarılanlar yönünden OHAL İşleri İnceleme Komisyonuna müracaat zorunluluğu getirildiğine işaret edildi. İyidil'in istinaf başvurusu üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi 9 Ekim 2019 tarihinde istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. İyidil de bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
OHAL KOMİSYONU İŞARET EDİLDİ
Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvurunun başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Kararda şöyle denildi: "Anayasa Mahkemesi; OHAL KHK'ları ile kamu görevinden çıkarılan kişiler yönünden anılan komisyona (OHAL Komisyonu) başvuru yolunun tüketilmesi gereken etkili bir hukuk yolu olduğunu belirtmiştir. Bu itibarla Komisyona başvuru yolu tüketilmeden yapılan başvurunun incelenmesinin bireysel başvurunun ikincillik niteliği ile bağdaşmayacağı sonucuna varılmıştır."
DAVA SÜRECİ
FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında eski Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında dava açılmıştı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince 27 Nisan 2018'deki karar duruşmasında İyidil, "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kanun yolu incelemesi yapan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, İyidil'in beraatine karar verdi. Tahliye edilen İyidil, savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklandı. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, istinaf mahkemesinin duruşma açmadan karar verilmesi nedeniyle İyidil hakkındaki beraat kararını kaldırdı. Kararda ayrıca İyidil'in eylemlerinin "anayasal düzeni ihlale teşebbüs suçuna yardım" kapsamında olduğu ifade edildi.
15 YIL 10 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ
Bunun üzerine İyidil yeniden Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Bozma kararının ardından dosyayı 2 Şubat 2021'de ikinci kez karara bağlayan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez İyidil'e aynı suçtan 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İyidil'e alt sınırdan ceza verildiği gerekçesiyle dosyayı ikinci kez bozarak Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Mahkeme 11 Kasım 2022'de İyidil'e "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 15 yıl 10 ay hapis cezası verdi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.