Aynı anneannelerin babaannelerin yaptığı gibi! Mis gibi yüksük çorbası tarifi...
Adana yöresine ait olan bu çorba kış aylarının vazgeçilmez bir lezzetidir. Yüksük çorbası aynı zamanda mantı çorbası olarak da bilinir. Bu çorbaya neden yüksük çorbası denir merak ettiniz mi? Bu soruya da yanıt verdik. İşte detaylar ve tarifi!
Yayınlanma:
Güncellenme:
Bağlantıyı Kopyala
A+
A-
Yüksük çorbası nerenin yemeği diye birçok kişi merak etmiş olabilir. Bu çorba Adana yöresine ait bir yemektir. Kış aylarının vazgeçilmez bir lezzetidir. Aynı zamanda mantı çorbası olarak da bilinir. Peki hiç neden yüksük çorbası denir diye merak ettiniz mi? Çünkü bu mantıları hazırlarken hamurunu küçük ve yuvarlak şeklinde kesen alete yüksük denilirmiş. Zamanla da bu çorba yüksük çorbası olarak anılmış. O halde bu lezzetli tarifin detaylarına geçebiliriz. Yüksük çorbasının malzemeleri nelerdir? İşte ayrıntılar!
MİS GİBİ YÜKSÜK ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
- Hamur için
- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı İrmik (yarım su bardağı su ile ıslatılacak)
- 400-450 gr un
- Yarım su bardağı su
- Tuz
- İç malzeme için
- 200-250 g kıyma
- 1 orta boy soğan
- Tuz
- Karabiber
- Çorbası için
- 1,5 litre su
- 1 kaşık biber salçası
- 1,5 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Yarım limonun suyu
- Tuz
HAZIRLANIŞI
- Öncelikle iç harcı hazırlamakla başlayın. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi bir tavada güzelce kavurun. Sonra harcı soğumaya bırakın.
- Hamuru için ıslanmış olan irmik, yumurta, tuz ve unu karıştırın. Suyu azar azar ekleyip yoğurun. Sert kıvamlı bir hamur elde etmelisiniz. Sonrasında nemli bir bezle üstünü kapatıp hamuru 30 dakika kadar dinlendirin.
- Daha sonra hamuru 4 eşit bezelere ayırın. Her bezeyi ince şekilde unlayarak oklava yardımıyla açın.
- İlk önce yatay sonra dikey şekilde şeritler halinde hamurunuzu keserek küçük kare hamur parçaları elde edin, bu hamur parçalarının içine küçük bir parça olacak şekilde iç harçtan koyun.
- Hepsine iç harcı koyduktan sonra parmak uçlarınızla hamurun dört köşesinden kapatma işlemi yapın.
- Hamurlarla iş bittikten sonra çorbayı hazırlamak üzere bir tencerede salça ve tereyağını eritin, üzerine suyu ekleyin.
- Hamurlarınızı bu suya attıktan sonra haşlanmış nohutları da atın. Kuru nane ve limon suyunu da ekledikten sonra mantılar yumuşayana kadar pişirin. Pişmeye yakın çorbanın içerisine biraz soğuk su ekleyin ki mantılarınız dirileşsin ve hamurlaşmasın.