Ayrıksı bir 'Ahlat Ağacı' yazısı
Doğrusu en dağınık ve senaryosu en 'olmamış' Nuri Bilge Ceylan filmi olan Ahlat Ağacının bu özelliğiyle her şeyden önce 'film gibi film' olmayı başaramadığını düşünüyorum.

Nuri Bilge Ceylan'ın merakla beklenen son filmi "Ahlat Ağacı", geçen Cuma izleyiciyle buluştu. İlk 3 gün verilerine göre yönetmenin en çok izlenen filmi olma yolunda ilerleyen yapım, üniversite eğitimini tamamlamasının ardından kasabasına dönen ve en büyük arzusu, yazdığı kitabı bastırmak olan Sinan'ın öyküsünü konu alıyor.
YENİ BİR BAŞYAPIT MI?
Doğrusu pek çok sinema yazarı ve eleştirmenin ilk günden itibaren yeni bir "başyapıtla" karşı karşıya olduğumuz konusunda hemfikir oldukları bir filmle ilgili ayrıksı bir yazı yazmak çok kolay değil. Ancak bu analizin, nicedir tartışılan Sinema Destek Kurulu'ndan, kurgu aşamasında alınan 2 milyon liralık devlet yardımıyla ya da diğer pek çok sinemacı gibi Ceylan'ı da geniş çevrelere tanıtan Altın Portakal'da Ulusal Yarışma katledilirken oynanan "Üç Maymun" oyunuyla ilgisi yok. Düşüncelerimin, filmde Sinan ve yazar arasındaki diyalogda da belirtildiği gibi, yaratıcının kişiliği ile üretimleri arasındaki farklılık öngörüsüyle paralellik taşıdığını söyleyebilirim.

DAĞINIK VE YAPAY
Üç saati aşkın filme yönelik en büyük övgülerden olan "roman gibi" tanımlamasıyla girelim söze. Doğrusu en dağınık ve senaryosu en "olmamış" Nuri Bilge Ceylan filmi olan "Ahlat Ağacı"nın bu özelliğiyle her şeyden önce "film gibi film" olmayı başaramadığını düşünüyorum. Birbiriyle bağlantısı kolaylıkla kurulamayacak uğraklardan geçer gibi görünen ve kimi zaman hayali bir evrende yaşanıyor izlenimi uyandıran yapım, yönetmenin, ele aldığı çevreyi gerçek kılamaması sonucunu doğuruyor. Bu duruma kontur atan bir başka önemli faktör de, "incelikle düşünülmüş" olduğu varsayılan diyalogların içerdiği yoğun didaktizmle alakalı. Sinan'ın yazarla ya da finalde babayla yaptığı sohbet, öykünün genel gidişatından kopulması ve ritmin bir türlü tutturulamaması sonucunu doğuruyor; üstelik kitabi ve sonu gelmeyecekmiş gibi duran cümlelerin gündelik hayatta karşılaşılamayacak ölçüde yapay olması, sözünü ettiğim kanıya güç kazandırıyor. Referansı Antonioni'den Eric Rohmer'e kaymış gibi görünen Ceylan'ın bu yeni eğilimin hakkını yeterince veremediğini ve "Bir Zamanlar Anadolu'da"nın çok uzağına düştüğünü söyleyebilirim.
YILMAZ GÜNEY POZUNDAN UMUTSUZLAR'A
Diyaloglu sahnelerde sıklıkla göze çarpan kamera açılarının uyandırdığı teknik özensizlik duygusu ve kimi yazarların da işaret ettiği ses sorunları bir yana, yönetmenin önceki filmlerindeki karakterleri bütünleyen ve duruşlarını güçlendiren peyzaj/estetik duygusunu geçiştirmesi de filmin aleyhine işliyor.
Sorunlu senaryonun ve monoloğun oyuncu performanslarını güçleştirdiği "Ahlat Ağacı"nın şimdiden klasik ilan edilen finalinin de gayet tahmin edilebilir ve sıradan olduğuna inanıyorum. Ayrıca başta iki imam başta olmak üzere, filmin aralarına muhtemelen "nefes almak" için yerleştirilmiş "gülümseten" sahnelerin anlamsız ve iddia edilenin ötesinde, günümüze dair çok da bir şey söylemediğini vurgulamalıyım. Son olarak Yılmaz Güney'e "Umutsuzlar" üzerinden yapılan göndermenin, Cannes'da Çirkin Kral'la benzerlik taşıyan (ancak Ceylan'ın tedaüf olduğunu iddia ettiği) poz kadar kıymeti olduğunu belirterek yazıyı noktalayalım.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.