Azerbaycan, Karabağ'da operasyon başlattı
Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, Karabağ'da terörle mücadele operasyonları başlatıldığını duyurdu. Rusya ise Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı operasyona Rus Barış Gücü'nün müdahale etmeyeceğini açıkladı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki sivillerin tahliyesi için Laçın yolu ve diğer yönlere insani koridorlar oluşturulduğunu açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya’nın Karabağ’da meydana gelen son olayları tartışılmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na taşıyacağını dile getirdi.
Azerbaycan, Karabağ'da bulunan yasadışı Ermeni güçlere karşı askeri operasyon başlattı. Karabağ'da anayasal yapının tesis edilmesi için başlatılan harekât sürerken Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yasadışı Ermeni güçlere teslim ol çağrısı yapıldı.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Bir kez daha Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerine silahlarını bırakmaları ve teslim olmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu durumda antiterör tedbirleri durdurulacaktır." ifadelerine yer verildi.
Ermenistan Ordusunun Telegram kanalında, Rus Ordusu'na ve Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova'ya hakaretler edildiği öğrenildi. Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Simonyan, bu duruma tepki gösterdi.
RT / Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan:
— Erkin Öncan (@erknoncn) September 19, 2023
Rusya karşıtı sloganlarla iktidara gelen bir Ermeni, tanımı gereği haindir. Rus çıkarlarına değil, Ermeni çıkarlarına hain. Rusya, Ermenistan olmadan idare eder. Rusya'sız Ermenistan - hayır.
NATO kaşını bile kaldırmayacak.…
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Karabağ’daki 60’tan fazla mevzinin kontrol altına alındığını duyurdu.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Karabağ’daki 60’tan fazla mevzinin Azerbaycan birlikleri tarafından kontrol altına alındığını açıkladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan Karabağ'daki yasadışı Ermeni güçleriyle görüşme konusunda açıklama geldi. Buna göre, Azerbaycan, silahlı grupların beyaz bayrak çekmesini talep etti. Azerbaycan'dan yapılan açıklama şöyle:
"Yevlah’ta Karabağ’daki Ermenilerin temsilcileri ile görüşmeye hazırız. Ancak terörle mücadele tedbirlerinin durdurulması için yasadışı Ermeni silahlı gruplarının beyaz bayrak çekmesi, tüm silahların teslim edilmesi ve yasadışı rejimin kendini feshetmesi gerekiyor. Aksi takdirde terörle mücadele tedbirleri sonuna kadar sürdürülecektir."
"SİVİLLER VE ALTYAPI TESİSLERİ HEDEF ALINMIYOR, YALNIZCA MEŞRU ASKERİ HEDEFLER YOK EDİLİYOR"
Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Son birkaç ayda, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı kuvvetleri birimleri, Azerbaycan Ordusu'nun mevzilerine çeşitli kalibrelerde silahlarla sistematik olarak ateş açtı, topraklarımızda madencilik yapmaya devam etti, muharebe mevzilerinin mühendislik iyileştirmelerinin yanı sıra, askeri mevzilerin güçlendirilmesine de devam etti. Hendek ve sığınakların sayısının artması gerilimin artmasına neden oldu.
Bu bağlamda muharebe mevzilerinin personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer ateş araçlarıyla güçlendirilmesi, birimlerin yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirilmesi, seferberlik için ek birimler oluşturulması, Azerbaycan Ordusu birliklerine karşı istihbarat faaliyetlerinin genişletilmesi. mevzilerimizin derinliklerine sızma, mayın temizleme alanları ve sivil hedeflere yönelik terör provokasyonu amacıyla yolların yeniden mayınlanması gibi eylemler gözlemlerimizde tespit edilmiştir.
19 Eylül'de Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin istihbarat-sabotaj timlerinin terör amaçlı önceden döşediği mayının patlaması sonucu Azerbaycan Karayolları Devlet Ajansı'na ait bir araç imha edildi ve siviller öldürüldü. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesi Ahmedbeyli-Fuzuli-Şuşa karayolu üzerinde.
Aynı gün, İçişleri Bakanlığı İç Birliklerine bağlı askeri personeli taşıyan Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı istihbarat-sabotaj grupları tarafından döşenen mayın sonucu askeri personelimiz öldürülmüş ve yaralanmıştır. Bu gerçekler Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik amaçlı ve planlı terör politikasının devamıdır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı defalarca 10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü bildiri hükümlerinin aksine, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesi, bölgesel barış ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etmiştir.
RUS BARIŞ GÜCÜ KOMUTANLIĞI VE TÜRKİYE-RUSYA ORTAK GÖZLEM MERKEZİ YÖNETİMİNE BİLGİ VERİLDİ
Üçlü deklarasyon hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılması ve topraklarımızdan çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, kurtarılmış topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının sağlanması ve eski haline getirilmesi amacıyla bölgede yerel nitelikte terörle mücadele tedbirlerinin yanı sıra yeniden inşa ve imar çalışmalarında görev alan sivil işçiler ve askeri personel de başlatıldı.
Alınan tedbirler çerçevesinde, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephe ve derin mevzileri ile uzun süreli ateş noktalarının yanı sıra muharebe araçları ve askeri tesisleri de yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılıyor.
Sivil halkın ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığını, yalnızca meşru askeri hedeflerin etkisiz hale getirildiğini yineliyoruz.
Rus Barış Birlik Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verildi."
Karabağ'da Ermeni Güçlerinin Ateşi: 2 Azerbaycan Askeri Yaralandı
TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA, YAŞAR GÜLER'DEN TELEFON
Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov ve Savunma Bakanı Yaşar Güler bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yerel terörle mücadele önlemleri hakkında bilgi verdi. Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.
VATAN PARTİSİ'NDEN AÇIKLAMA
Vatan Partisi MKK Üyesi Çağdaş Cengiz, Ulusal Kanal canlı yayınında Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonlarına dair açıklamalarda bulundu. Cengiz şunları söyledi:
"Hukuki olarak da, siyasi olarak da, tarihsel olarak da Azerbaycan'ın haklılığı resmî belgelere de geçmiş bir haklılıktır. Bu haklılığı Ermenistan'da teyit etmek durumunda kalmıştır. Ve o barışçıl çözüme doğru gidişin anahtarı şu an Ermenistan'ın elinde. Onlar barışçıl çözüme niyetli değillerse o zaman barışçıl olmayan yöntemlerle de bu meselenin yine aynı şekilde çözüleceğine tanık olacağız. Tabii ki bizim de dileğimiz burada bu meselenin diplomatik sürece dönüşüdür. Bu süreç maliyetleri azaltacaktır. Biz Azerbaycan'daki kardeşlerimizin, Azerbaycan Türkü güvenlik güçlerimizin kılına da zarar gelmesini istemeyiz. En az zayiatla, en az maliyetle toplam olarak bu sürecin sonlanması dileğimizdir. Tabii Türkiye'de doğal olarak Azerbaycan’la hareket edecektir. Türk milletinin de kalbi Azerbaycan'da. Azerbaycan Türkü kardeşleriyle atmaktadır. Biz de Vatan Partisi olarak bu durumu, tabloyu ilk harekât döneminde nasıl en net şekilde ifade ettiysek ve tarih onu doğruladıysa bugün de yine aynı şekilde doğrulayacağını göreceğiz. Karabağ özgürleşecek Karabağ Azerbaycan'ın olduğu artık ortada. Karabağ’ın üzerinde başka hiçbir silahlı gücün olmadığı netleşerek kanıtlanacak. Hankendi’deki yapı da orada Azerbaycan'ın kontrolünde bir yapıya kesinlikle dönüşecektir diyorum."
MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ'DEN İLK AÇIKLAMA
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MYK Toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında Azerbaycan'ın Karabağ'daki düzenlediği operasyona dair görüşlerini paylaştı. Bahçeli şunları söyledi:
"ABD’nin Ermenistan ile ortak tatbikatı, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde gayrimeşru Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda meydan okur gibi seçimlerin yapılması bölge barış ve huzuruna kast etmektir. Aynı zamanda Ermenistan Birleşmiş Milletler Konseyi kararları ile AGİT ilkelerini ihlal etmektedir. Karabağ Türk’tür, Türk’ün yurdudur, Can Azerbaycan’ın ayrılmaz, ayrılamaz, koparılamaz vatan toprağıdır. Ermenistan aklını başına almalı, ateşle oynamaktan vazgeçmelidir. Barış görüşmelerini sekteye uğratacak, istikrar arayışlarını boşa çıkaracak her provokasyonun ağır sonuçlarına Erivan yönetimi yeri ve zamanı geldiğinde tekrar katlanmak durumunda kalacaktır. Türkiye’nin, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenlik haklarını tehdit eden zora dayalı kanun ve kural dışı muamele ve müdahalelere direnmesi iki devlet, tek millet onurunun bir icabıdır. Soydaşlarımız yalnız değildir. Karabağ karanlığa çekilemeyecektir. Azatlık Türk’ün ve Türk yurtlarının ezeli ve ebedi kaderidir."
RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya: "Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı operasyona Rus Barış Gücü müdahale etmeyecektir."
ZAHAROVA'DAN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Azerbaycan'ın başlattığı operasyonun ardından açıklama yaptı. Zaharova şunları söyledi:
"Dağlık Karabağ'daki durumun hızla tırmanmasından derin endişe duyuyoruz.
Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin, Bakü'nün bölgede "terörle mücadele tedbirleri" olduğunu iddia ettiği uygulamalara başladığına ve yerel Ermeni silahlı oluşumlarının misilleme eylemlerine giriştiğine dair haberler gelmektedir.
Rus tarafı çatışan tarafları akan kanı durdurmaya, askeri eylemlere derhal son vermeye ve siyasi ve diplomatik çözüm yoluna geri dönmeye çağırmaktadır.
Karabağ sorununun barışçıl çözümüne yönelik tüm adımlar, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 2020-2022 döneminde kabul edilen üçlü bildirilerinde öngörülmektedir.
Son dönemde Rusya ve diğer uluslararası arabulucuların çabalarıyla Karabağ sorununun barışçıl çözümünde ilerleme kaydedilmesi için ciddi ön koşulların oluşmaya başladığını özellikle belirtmek isteriz. Son haftalarda defalarca bahsettiğimiz, Karabağ halkına insani yardım sevkiyatının başlamasından bahsediyoruz. Bu durum Bakü ile Stepanakert arasında doğrudan diyaloğun yeniden başlatılması için uygun bir zemin yaratmıştır ve yaratmaktadır.
Mevcut durumda Rus barış gücü birliği görevlerini yerine getirmeye devam etmektedir. Barış gücü askerlerimizin güvenliğinin tüm taraflarca koşulsuz olarak sağlanacağını varsayıyoruz.
Rus barış gücü komutanlığı, ateşkes sağlanması ve yukarıda bahsi geçen üçlü anlaşmaların en üst düzeyde uygulanmasına geri dönülmesi amacıyla Karabağ Ermenilerinin temsilcileri ve Azerbaycanlı yetkililerle sürekli temas halindedir."
ERMENİSTAN'DAN AÇIKLAMA
Ermenistan Savunma Bakanlığı, Bakü'nün Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni yanlısı ayrılıkçılara karşı "yerel terörle mücadele faaliyetlerini başlattığını" duyurmasının ardından, Azerbaycan sınırındaki durumun istikrarlı olduğunu açıkladı.
"AĞDAM İSTİKAMETİNDEKİ MEVZİLERİMİZ FARKLI KALİBRELİ SİLAHLARLA YOĞUN ATEŞ ALTINDA"
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan topraklarındaki Ermenistan silahlı güçlerinin Azerbaycan ordusunun Ağdam ili istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığını duyurdu.
Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Rus barış gücünün geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarındaki Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin, Azerbaycan ordusunun Ağdam bölgesi istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığı kaydedildi.
Azerbaycan, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak Azerbaycan topraklarından çıkarılması amacıyla lokal antiterör önlemleri başlatıldığını duyurmuştu.
ELEKTRONİK HARP İSTASYONU İMHA EDİLDİ
Azerbaycan'ın başlattığı terörle mücadele operasyonunda ilk görüntüler gelmeye başladı. Ağdara kasabasında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait "Mortira" elektronik harp sisteminin imha edildiği görüldü.
SİVİLLERİN TELEFONLARINA SMS GÖNDERİLDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı sivillerin cep telefonuna SMS gönderdi. Gönderilen SMS içeriğinde şu ifadeler kullanıldı:
"Bölgedeki sivilleri askeri tesislerden uzak durmaya ve Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı birimlere destek vermemeye çağırıyoruz.
Ermeni nüfusunun tehlike bölgesinden tahliyesi amacıyla Laçin yolu ve diğer yönlerde insani koridorlar ve kabul noktaları açıldı.
Kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere ve hastalara gerekli tıbbi bakım sağlanacak, onlara içme suyu ve yiyecek sağlanacak.
Azerbaycan Cumhuriyeti kanunlarına ve uluslararası insancıl hukuk normlarına uygun olarak güvenliği garanti edilen idari, sosyal, eğitim, tıbbi, dini ve diğer tesislerin korunması ve güvenliği düzenlenecektir."
DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NASIL VE NE ZAMAN BAŞLADI?
Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının kökeni 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Azerbaycan sınırları içinde bulunan Dağlık Karabağ’da bir Ermeni özerk bölgesi oluşturma kararı verdi. Bunun için farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni'yi buraya yerleştirdi. Rusların bu politikası kanlı meyvelerini 90'lı yılların sonunda vermeye başladı.
Sovyetler Birliği zayıflamaya başlayınca, Ermeniler Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesine ilişkin taleplerini dillendirdiler. İki toplum arasındaki anlaşmazlık çatışmaya, 1990'lı yılların başlarında da geniş çaplı savaşa dönüştü.
Rusların desteğini de alan Ermeniler, 1991’de Hankendi’ni, 1992’de Şuşa ve Hocalı’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi. Ermeniler bu süreçte Azerbaycan Türklerine karşı katliamlar yaptı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi, 1 milyona yakın Azerbaycanlı da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.
TÜRKİYE'NİN TUTUMU NE?
Türkiye, Kafkasya’yı ve yakın coğrafyayı derinden etkileyen krizin patlak verdiği ilk günden itibaren, uluslararası hukuk kuralları ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları gereği Azerbaycan'ın tutumuna destek verdi.
Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer, katıldıkları uluslararası toplantılarda Ermenistan'a işgale son vermesi yönünde çağrılar yaptı. Ankara yönetimi, Azerbaycan topraklarının işgali sona ermedikçe Ermenistan ile diplomatik ilişki kurulmayacağını sık sık dile getirdi. Türkiye, her platformda, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde Azerbaycan’ın kabulünün kendisinin de kabulü olduğunu ifade etti.
TARAFLARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NE?
Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğü işgali ve Azerbaycan topraklarında kurduğu sözde cumhuriyeti hiçbir ülke ve uluslararası kuruluş tanımadı.
Bu süreçte, BMGK, Ermenistan'ın işgal altındaki bölgeleri derhal boşaltmasını içeren dört karar kabul etti ancak Erivan yönetimi bu kararlara uymadı.
Azerbaycan tarafı, çözüm sürecinin başlaması için Ermeni askerlerinin işgal ettikleri bölgelerden çekilme şartını öne sürüyor.
Bakü yönetimi, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.