Evde badem sütü nasıl yapılır? Badem sütünün faydaları nelerdir?
Badem sütü gluten ve laktoz içermediği için laktoza duyarlılığı olanlar, veganlar ve hayvansal gıdaları daha az tüketmek isteyenlerin en sık tükettiği içeceklerin başında geliyor. Peki badem sütü nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? Nasıl saklanmalıdır?
BADEM SÜTÜ TARİFİ İÇİN MALZEMELER:
-1 su bardağı çiğ badem
-1 litre içme suyu
Badem sütünüzün lezzetini çeşitlendirmek için tarçın, kakao, bal, pekmez gibi malzemelerden faydalanabilirsiniz.
EVDE BADEM SÜTÜ NASIL YAPILIR?
-Öncelikle bademleri 1-2 dakika kaynar suda bekletip kabuklarını yumuşatın ve soyun.
-Ardından soyduğunuz bademleri soğuk suya alıp en az 12 saat bekletin. Bekleme süresini 24 saate kadar uzatabilirsiniz.
-Bademleri ve içinde beklettiğiniz suyu blendera aktarın.
-Üzerine 1 litre daha içme suyu ilave edin.
-Badem sütünüze aroma verici olarak eklemek istediğiniz tarçın, vanilya, kakao, bal, pekmez, keçiboynuzu tozu, çekirdekleri çıkarılmış hurma, kakule gibi malzemeleri de bu aşamada blendera ekleyebilirsiniz.
-Homojen ve akışkan bir karışım elde edene dek 2-3 dakika blenderdan geçirin.
-Bir sürahinin ya da kavanozun ağzına temiz bir tülbent gerin ve blenderdaki karışımı bu tülbentle süzün.
-Tülbentin üzerine kalan posayı da iyice sıkıp süt ile bademin iyice ayrışmasını sağlayın.
Badem sütünüz hazır.
BADEM SÜTÜ NASIL SAKLANIR?
Badem sütünü ağzı kapalı şekilde en fazla 3 gün içerisinde tüketilmek üzere buzdolabında saklayabilirsiniz.
BADEM SÜTÜNÜN FAYDALARI NELER?
-İnek sütüyle ilgili tüm problemlerin kaynağı olan laktozu içermemektedir.
-Kalorisi inek sütüne kıyasla çok daha düşük olan badem sütünün protein miktarı da daha azdır.
-İçeriğindeki folat, yağ asitleri ile seratonin seviyesini artırarak depresyon ve kaygıyı azaltmaya yardımcıdır.
-Kalsiyum içeriği ile kemik gelişimini ve yoğunluğunu destekler. 65 yaş ve üzeri artan kalsiyum ihtiyacı için tercih edilebilir.
-Zengin mineral ve vitamin içeriği ile bağışıklığı güçlendirir.
-Kalp dostudur.
-Kolesterol içermez.