Bağdat Büyükelçisi Güney: Irak’la oldukça kapsamlı bir eylem planı hazırladık
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Irak’ta su sorununun çözümü için iki taraf arasında kapsamlı bir eylem planı hazırlandığını söyledi. Güney, “Irak’ta da güneyinden kuzeyine kadar daha çok sayıda baraja ihtiyaç var” dedi.
Erbil’de Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) tarafından organize edilen “İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” başlıklı forumun ikinci gününde gerçekleşen “Irak'ın çevresindeki bölgesel aktörler: istikrar ve çalışabilir bir bölge düzeni oluşturma vizyonları” başlıklı oturuma konuşmacı olarak katılan Ali Rıza Güney, daha sonra Rûdaw muhabirinin Türkiye ile Irak arasındaki su meselesi hakkındaki sorusunu yanıtladı.
“KURAKLIK ORTAK MESELE”
Son yıllarda su konusu ile ilgili Irak’la yakın bir işbirliği tesis ettiklerini anlatan Güney, “Irak tarafı ile yaptığımız üst düzey temaslar ve kurduğumuz ortak çalışma gruplarında şu gerçek ortaya çıktı; kuraklık meselesi bölgesel bir mesele, sadece Irak’ın veya İran yada Türkiye’nin değil. Dolayısıyla bu ortak sorunlara karşı ortak bir şekilde mücadele etmek gerekiyor” dedi.
Irak’ta su konusunda imkanları arttırmanın en önemli yolunun altyapıyı geliştirmeken geçtiğini vurgulayan Büyükelçi Güney, şu ifadeleri kullandı:
“Altyapı derken daha çok sayıda baraj, sulama sistemlerinin modernize edilmesi, atık su sistemlerinin keza rehabilite edilmesi ve yağış miktarına göre de tarımsal üretim sağlanması. Bu konularda Türkiye kendi bilgi birikimini, tecrübesini Irak tarafına aktarmaya başladı. Oldukça kapsamlı bir eylem planı hazırladık. Cumhurbaşkanımızın su konusunda özel temsilcisi, eski Su Bakanımız Iraklı muhatapları ile bir araya geliyor. Bu konuda Irak’ta altyapıya yönelik iyileştirmelerle sorunun bir şekilde daha da azalmasını sağlayacağımızı ümit ediyorum.”
“IRAK’IN TALEP ETTİĞİNDEN ÜÇ KAT FAZLA SU VERDİ”
Sorunun sınır ötesi bir sorun olduğuna dikkat çeken Ali Rıza Güney, “Dolayısıyla ancak beraber ele alınarak çözülebilir. Türkiye’nin verdiği su miktarında çeşitli dalgalanmalar yaşanabiliyor ama mümkün olan azami miktarda suyu veriyoruz. Örneğin geçtiğimiz yaz aylarında Irak’ın talep ettiğinden üç kat fazlasını verebildik. Barajlarımız sayesinde oldu bu. Çünkü barajlar biliyorsunuz taşkınları koruyan ve kuraklıkta da su imkanı sağlayan altyapı tesisleridir” diye konuştu.
Güney, “O yüzden Irak’ta da güneyinden kuzeyine kadar daha çok sayıda baraja ihtiyaç var” dedi.