Kurtulmuş Suriye'de beş önceliği sıraladı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye’nin önceliklerini şöyle sıraladı: Suriye’nin toprak bütünlüğü, demokratik yönetime kavuşması, terör örgütlerinden arınması, muhalif grupların dengesizlik yapmaması, göçmenlerin dönüşü…
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Suriye’yi işgal girişimlerine değinmedi.
“Toprak bütünlüğü önemli” diyen Kurtulmuş, muhalif gruplara barışı bozacak çalışmaların içerisinde olmamalarını tavsiye etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “Dışarıdan olumsuz etki edecek hiçbir etkinin olmamasını ümit ediyoruz.” demekle yetindi. Terör tehdidine dikkat çekti.
TBMM Genel Kurulunda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Genel Kurul, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı.
Kurtulmuş, “Bundan sonraki süreçte, geçmiş bütün acıları geride bırakarak, özgür ve demokratik bir Suriye'nin inşası için Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye gayret edeceğiz." dedi.
Suriye'nin toprak bütünlüğünün Türkiye'nin en önemli önceliklerinden olduğuna işaret eden Kurtulmuş, Orta Doğu'da bölünmenin, parçalanmanın değil, işbirliğinin, güç birliğinin ve entegrasyonun esas alınması gerektiği bir sürece girildiğini söyledi.
Kurtulmuş, Suriye'nin egemenliğinin korunması ve toprak bütünlüğünün temin edilmesinin, Suriye halkının ve Türkiye'nin milli menfaatleri bakımından önemli ve öncelikli olduğunu vurguladı.
‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ’
Tüm kesimlerin söz hakkının olduğu, hiçbir kesimin dışlanmadığı Suriye'nin inşasının, önemli öncelikler arasında yer alacağının altını çizen Kurtulmuş, şunları ifade etti:
"Bölgenin olgun ve gerçekten bedeli ödenmiş bir demokrasiye sahip ülkesi olarak Türkiye, Suriye halkına, dost ve kardeş Suriye milletine demokratik rehberlik noktasında, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecektir. Bir diğer önceliğimiz ise terörden ve terör örgütlerinden bütünüyle arındırılmış bir Suriye'nin tesis edilmesi mecburiyetidir.
"Uzun yıllar boyunca birtakım güçlerin ellerine silah vererek, istihbari ve lojistik destekler sağlayarak, bölge ülkelerini istikrarsızlaştırma aracı olarak kullandıkları terör ve terör örgütlerinin artık Suriye sahasında bir daha söz hakkının olmadığı, bir daha etkin olmadığı Suriye'nin inşası, böylece vekalet savaşlarının kirli araçları olan terör örgütlerinin tamamının Suriye'den temizlenmesi herhalde bölgenin ve Türkiye'nin de menfaatinin gereğidir."
MUHALİFLERE TAVSİYE
Kurtulmuş, huzur ve barış ortamının sağlanması için özel bir dikkatle hareket eden muhalif grupların bundan sonra "Nasılsa yönetimi değiştirdik, iktidarı ele geçirdik" diyerek birtakım dengesiz, birliği, beraberliği, huzuru ve barışı bozacak çalışmaların, uygulamaların içerisinde olmamasını tavsiye ettiklerini söyledi.
Bundan sonraki en önemli önceliklerden birisinin de huzur ve barışın sağlanması, bunun için de muhalif grupların halkın güvenini artıracak tedbirleri ve uygulamaları ortaya koyması olduğunu belirten Kurtulmuş, "Türkiye için hiç şüphesiz en temel önceliklerden birisi de ülkemizde uzun yıllardır misafir ettiğimiz göçmenlerin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak sürecin hızlandırılmasıdır." dedi.
KAPSAYICILIK VURGUSU
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise sunumunda Suriye’de yaşananlara ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“Suriye’de çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Suriye’de yeni bir tarihi dönüm noktasındayız. Gelişmeleri takip ediyoruz. Bir geçiş süreci söz konusu. Bu geçiş sürecinin en kapsayıcı şekilde sürmesini temenni ediyoruz. Suriye ve Suriye halkının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Suriye halkı çok acılar yaşadı, dışarıdan olumsuz etki edecek hiçbir etkinin olmamasını ümit ediyoruz.
"Suriye’de barışın temin edilmesini istiyoruz. Diğer önceliğimiz terör tehdidinin bertaraf edilmesi. Bunun için her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimiz vatanlarına güvenli onurlu şekilde döneceklerdir. Umut ediyorum ki inanıyorum ki ülkemiz ve Suriye arasında güçlü bir köprü oluşturacaklardır.
”Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1 trilyon 130 milyar dolara ulaşmıştır. 2023 yılı itibarıyla kişi başına düşen milli gelirimiz ise 13 bin 243 dolar olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılında kişi başına düşen milli gelirimizin 15 bin dolar, 2025 yılında 17 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmasını bekliyoruz.
"Ülkemizin kişi başına milli gelirinin AB ülkeleri ortalamasına oranı 2002 yılında yüzde 38 civarında iken 2023 yılında bu oran yüzde 73 olarak gerçekleşmiş, 2024 ve 2025 yıllarında sırasıyla yüzde 75 ve 76 düzeylerine ulaşılması beklenmektedir.
"Önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecini başarıyla tamamlayarak, yeniden tek haneli enflasyon seviyelerini görmeyi ve böylece kalıcı fiyat istikrarına geçişi hedefliyoruz."
YÜZDE 45 SÖZ ALDI
Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmelerinin 39 gün sürdüğünü hatırlatan Kurtulmuş, görüşmelerde TBMM'deki milletvekillerinin yüzde 45'inin söz aldığını belirtti. Kurtulmuş, komisyon toplantılarında 3 bin 5 sayfa tutanak tutulduğunu dile getirdi.
Genel Kurul görüşmelerinin de olgunluk ve nezaket içerisinde, kaba ve yaralayıcı sözlerden, saldırılardan, fiili sataşmalardan, müdahalelerden uzak şekilde devam etmesini ümit ettiğini aktaran Kurtulmuş, görüşmelerin ardından TBMM'nin bütçeyle ilgili kararını vereceğini kaydetti.