Bakan Kacır Ulusal Kanal'a konuştu: Önümüzdeki günlerde uzay alanında ülkemizi neler bekliyor?
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Bursa'da düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nde Ulusal Kanal mikrofonlarına konuştu. Bakan Kacır önümüzdeki günlerdeki çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa'daki Uludağ Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nde Ulusal Kanal'a konuştu. Bakan Kacır önümüzdeki günlerde uzay ve havacılık alanlarında yapılacak çalışmaları aktardı.
Konuşmasına etkinliği anlatarak başlayan Bakan Kacır'şu ifadeleri kullandı:
TÜBİTAK 26 yıldır gökyüzü gözlem etkinlikleri düzenliyor. Malumunuz bu etkinlikler geçmişte de ilgi görüyordu fakat 26 yıl öncesinden bugüne aslında bir dev ulusal etkinliğe dönüştü. O günlerde, daha küçük ölçekte ve mütevazı düzenlenen bu etkinlik artık ulusal düzeyde ilgi gören binlerce insanın katılmak için başvurduğu bir etkinliğe dönüştü. Bu yılda rekor kırdık. 15 bine yakın başvuru aldık. Zannediyorum Türkiye'nin 2024 yılında gerçekleştirdiği uzay projelerinin bir neticesi olarak bu rekora imza atmış olduk. Bugün burada o 15 bin başvurun arasından kurayla seçilmiş bine yakın misafirimizi ağırlıyoruz. 7'den 77'ye 81 şehrimizden misafirler var burada. Onlarla birlikte burada kurulmuş gözlem noktalarından teleskoplarla uzayı, yıldızları, gök cisimlerini gözlemliyoruz, gezegenleri gözlemliyoruz. Tabi aslında biraz da özel bir dönem şu anda göktaşı yağmurunun olduğu, Dünyanın bir kuyruklu yıldızın aslında peşinde hareket ettiği ve kuyruklu yıldızdan kopan göktaşlarının aslında gökyüzünde çok farklı bir şölen oluşturduğu bir dönemdeyiz. Dolayısıyla bu dönemde bu etkinliği gerçekleştirmemiz de katılanlar arasından ayrı bir heyecan nesilisi oluyor. İşte bu etkinlik bilime, teknolojiye, uzaya olan merakı artırıyor. gençlerin bu alanlardaki gayretlerini hızlandırıyor. Onları cesaretlendiriyor. Bu yıl bir ilk daha var. astronomlarımızla birlikte astronotlarımızla gençlerle buluşmuş oldu. Alper Gezeravcı, Tuha Cihangir Atasever de burada. Onların bu yılki uzay misyonları, Türkiye'nin TÜRKSAT 6'yı uzaya göndermiş olması aslında uzaya olan ilginin 2024'te zirveye çıkmasını sağladı. Ümit ediyorum ki önümüzdeki yıllarda bu etkinlik büyüyerek devam edecek. Biz Türkiye'nin farklı noktalarında gençlerimizle birlikte yıldızların aydınlattığı bu eşsiz ortamda buluşmayı sürdüreceğiz.
İŞTE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALAR
Yani sizin de bahsettiğiniz gibi Alper Gezeralcı ve Tuva Atasaver ile Türkiye'nin uzay yolculuğu başladı diyebiliriz. Benim bir merakım var. Türkiye'de uzay istasyonu kurmak gibi bir hedefimiz, projemiz var mı?
Bakan Kacır: Evet, şimdi Uluslararası Uzay İstasyonu malum çok ortaklı bir yapım. Önümüzdeki dönemde bu Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yenileme projesi var. Bu yenileme projesine Türkiye olarak dahil olmayı amaçlıyoruz. Uzay İstasyonu'nun bazı modüllerini Türkiye olarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Bazı birleşenlerini Türkiye'de üretmeyi amaçlıyoruz. Bunları yapabilecek bir ülke Türkiye. Savunma sanayinde, havacılıkta, uydu uzay teknolojilerinde önemli mesafe kat etmiş bir ülke. Dolayısıyla inşallah önümüzdeki dönemde bu iddialı süreçleri Türkiye olarak biz de daha fazla katkı sunuyor olacağız.
Bugün burada gençlerin ve miniklerin gözlerindeki ışıltıyı, merakı gördük. Siz de bahsettiniz. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu? Gençlerin uzaya ve bilime ilgisi sizce ne seviyede? Yeterli mi?
Türkiye bence dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bir enerjiye sahip. Gençliğin özellikle bilim ve teknoloji olan ilgisi bence çok ayrıcalıklı kılıyor Türkiye'yi. İnşallah onlar bugünkünden daha büyük projeler icra edecekler. Türkiye'nin bir gün kendi uzay limanından, kendi roketleriyle kendi uydularını fırlatmasını Türk gençliği sağlayacak. Biz onlara inanıyoruz, güveniyoruz ve her daim onların yanındayız.