Bakan Kirişci: Suyu merkeze alan tarımsal planlama gerçekleştirmeliyiz
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bizim artık mutlaka suyu merkeze alan bir tarımsal planlamayı gerçekleştirmemiz gerekir. Yani suyu yok sayarak, suyu göz ardı ederek, suyu görmezden gelerek bir tarımsal üretim yapma ihtimalimiz artık kalmadı." dedi.

Bakan Kirişci, Ankara'da düzenlenen 'Küresel Çevre Fonu (GEF) 7'nci Dönemi Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ortak Projelerinin Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Toplantıda Bakan Kirişci'nin yanı sıra FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve davetliler yer aldı. Bakan Kirişci, iklim değişikliğine dikkat çekerek, "Dün, bugün Ankara'da yağan kar, şubat ayında yağan kardır. Ekim, kasım, aralık ve ocak ayını kurak geçirdik. Kuraklık var. Ama bir taraftan da yağışların düzensizliği var. Bu da bir başka tehlikeyi; taşkınları, sellerin ve insan hayatını, çevreyi olumsuz etkileyen gelişmeleri beraberinde getirdi. Dolayısıyla olay tek başına bir kuraklıkla kalmıyor. Bizim insanoğlu olarak; çevre dostu ve iklim değişikliğini etkisini azaltıcı uygulamaları hayata geçirmemiz lazım" dedi.
İklimden en çok etkilenen sektörün de tarım sektörü olduğunu işaret eden Kirişci, "Tarım dediğimiz şey insanların beslenme, barınma, giyinme gibi temel ihtiyaçlarının karşılandığı bir alandır. Ve bu alanda bir zincir kırılması, gerek üretimde gerekse tedarikte bir zincir kırılması veyahut da girdiler noktasında, bir eksikliğin, noksanlığın yaşanması bütün dünyayı panikletmektedir. Bunu biz pandemide gördük. Daha sonra Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gördük. Şimdi bir de buna iklimsel etkileri eklediğimizde; evet, gündemin bir numaralı konusu artık tarım ve gıda haline geldi. Dediğim gibi; bizim olumsuz tavırlarımız olmasa, doğayı kendi haline bıraksak aslında hiçbir sorun yaşanmayacak. Bu orman için de geçerli, tarım için de geçerli. Mutlaka doğru politikalar, doğru yöntemler uygulanmalı" diye konuştu.
Bakan Kirişci, suyu merkeze alan tarımsal planlamaya geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bizim artık mutlaka suyu merkeze alan bir tarımsal planlamayı gerçekleştirmemiz gerekir. Yani suyu yok sayarak, suyu göz ardı ederek, suyu görmezden gelerek bir tarımsal üretim yapma ihtimalimiz artık kalmadı. Dolayısıyla 'suya göre tarım' adını verdiğiniz bir uygulamayı, bir planlamayı gerçekleştirmek durumundayız. Bu çerçevede de elbette üretimle ilgili mutlak suretle; kamu otoritesinden esas ya da kamuoyunun otoritesinde ne üretileceğine dair mutlaka ilişki kurularak buradan onay alınması esas olmalıdır" ifadelerini kullandı.
FAO Türkiye Temsilcisi Gutu da program kapsamında hazırlanan projeleri tanıtarak, "Projelerin sonucu ile strateji belgeleri geliştireceğiz, eylem planlarımız olacak. İnsanların hayatlarına dokunacağız. İnsanların yeni sorunlarına; kırsaldaki toplulukların, çevrenin sorunlarına hep birlikte dokunabileceğiz. Bugüne kadar ne yaptıysak bakanlık ile birlikte yaptık. Gelecek nesiller için güvenli bir gelecek inşa etme çabalarımıza iş birliği ile devam edelim" dedi. (DHA)
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.