Bakan Tekin'den 'Eğitim-Sen' çıkışı: Hukuki adımları atarız
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Eğitim-Sen üyesi akademisyenlerin iş bırakma ardından sendika üyesi öğretmenlerden de bu tür eylemleri yapanlar olursa hukuki başvuru yapacaklarını açıkladı. Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eğitim Sen'e soruşturma başlattı.


Eğitim-Sen üyesi akademisyenler, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanarak görevinden uzaklaştırılmasının ardından 25 Mart’ta iş bırakacağını açıklamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise Eğitim-Sen merkez yürütme kurulu üyeleri hakkında ‘suç işlemeye alenen tahrik etmek’ suçundan resen soruşturma başlattı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerinde "iş bırakma" eylemi yapması durumunda hukuki başvuru yapacaklarını açıkladı.
'YAPTIRIMLARA KATLANACAK'
Bursa Valiliği'ni ziyaret eden Tekin, burada gerçekleştirilen "Eğitim Değerlendirme Toplantısı"nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Tekin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Milli Eğitim Bakanı olarak, bize emanet edilen çocuklarımızın en temel haklarından biri olan eğitim hakkının sağlıklı şekilde kendilerine verilmesini temin etmekle mükellef bir görevliyim. Dolayısıyla bu anlamda çocuklarımızın eğitim-öğretim hakkının sağlıklı bir şekilde kullanılmasını engelleyen, engellemeye teşebbüs eden her kim varsa bunun kendilerine yönelecek yaptırımlarına da katlanmakla mükelleftir. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak, bu eylemlere katılanlara gerekli adli ve idari mekanizmaları işleterek, hukuki sınırlar içerisinde gerekli yaptırımları uygulayacağız. Bahsi geçen sendikaların eylemlerini bu şekilde değerlendiriyorum. Bakanlığımız bünyesinde bu tür eylemleri yapan arkadaşlarımız olursa biz, hukuki sınırlarımız çerçevesinde kendilerine hem idare hukuku açısından, disiplin mevzuatını uygulayacağız hem de adli açıdan ilgili yargı mercilerine hukuki başvurularımızı yapacağız."
'ANAYASAL SUÇTUR'
"Ancak yapmam gereken başka bir şey daha var, insanlar sendikal özgürlüklerini, bir hakkını kullanırken başka birisinin temel hak ve hürriyetini elinden almaması gerekir. Bunu temin etmek de benim görevim. Dolayısıyla bana hiç kimse 'Sendikal hürriyetimi kullanıyorum. O yüzden bugün okula gelmeyeceğim. Vatandaşların çocukları da ne yaparsa yapsınlar, başlarına ne gelirse gelsin.' diyemez. Bunu diyen kişi, temel hak ve hürriyetini kullandığını iddia ediyorsa yanılıyor. Bu, bir başkasının temel hak ve hürriyetinin elinden alınmasıdır, bir anayasal suçtur."