Bakanlık açıkladı: Eserler depo müzelere taşınacak
İstanbul Arkeoloji Müzeleri depolarında bulunan eserler ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Labarotuvarı, depo müzelere taşınacak. Depo müzeler Atatürk Havalimanı'nda ve Maltepe’de bakanlık adına tahsisi yapılan alanlarda kurulacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile ilgili duyuru yaptı. Açıklamada, İstanbul Arkeoloji Müzeleri bünyesinde bulunan eserlerin, İstanbul’da her iki yakada kurulacak olan depo müzelere taşınacağı belirtildi. Ülke genelinde yıl içerisinde müzelere kazandırılan eserlerin yüzde 23’ü ile arkeolojik eserlerin yüzde 30’unun İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne dahil edildiğinin bilgisi verilen açıklamada, ilgili karar ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin mevcut depolarının rahatlatılması, koleksiyonun aynı zamanda laboratuar ortamına da sahip çok daha uygun koşullarda muhafaza edilmesi, eserlerin deprem ve afet risklerine karşı korunmasının amaçlandığı belirtildi.
Açıklamada; İstanbul Arkeoloji Müzelerine ve bölgedeki diğer müzelere hizmet verilmesi amacıyla Atatürk Havalimanında ve Maltepe’de bakanlık adına tahsisi yapılan alanlarda depo müzeler kurulması çalışmalarına başlandığı belirtildi.
TAŞINIRKEN CANLI YAYINDA İZLENECEK
İç mimar/tasarımcı Meral Akçay, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya coşkun’un kendisini aradığını söyledi. Twitter’dan yaptığı açıklamada Akçay; “haklı olarak tepki gösterdiğimiz konunun yanlış bir şekilde ifade edildiğini, haklı olarak duyurmak istediğimiz sese saygı duyduğunu söyledi ve konunun içeriğini anlattı” dedi. “Konuyla ilgili yanlış anlamaya sebebiyet verilen durumu yetkililerle görüştüm. Benim içim rahatladı. Sizlere görüşmeyi aktarmak istiyorum” diyen Meral Akçay, “depo müzeler” ile ilgili şunları aktardı;
“Depolardaki eserlerin ziyaretçi tarafından görülebildiği, restorasyon çalışmalarının izlenebildiği, sanatçı ve öğrencilerin eserlere bakarak yeni tasarımlar için çalışabileceği atölyelerin de bulunduğu depo müzeler planlanmış.”
“Eserlerin konservasyonu, depo müze koleksiyonundan oluşan sergilerin yapıldığı, çeşitli sanatçıların sergileme yapabildiği, özel çalışma alanları ile araştırmacıların ve sanatçıların çalışabildiği, konferansların düzenlendiği bir yer olarak düşünülmüş.”
Şu an hiçbir eserin taşınmadığını belirten Akçay şunu da ekledi; “Özellikle hassas olduğumuz bu konuda bir öneriyi ortak paydada Yahya Coşkun ile konuştuk. Eserler taşınırken canlı yayınla bizlerde izleyebileceğiz.”
MİLLİ SARAYLAR'A DEVREDİLMİŞTİ
6 Eylül 2019 Cuma tarihli 30880 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle; Topkapı Sarayı ve müştemilatında yer alan mülkiyeti hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınır ve taşınmazların (Darphane binalarının tamamı dahil) başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın tahsis amacına uygun olarak kullanılmak üzere Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na tahsis edildiği ilan edilmişti. Söz konusu darphane binaları İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından depo olarak kullanılıyor.
DEPODAKİ ESERLERİN TAŞINMA KARARINA TEPKİ
Önceki gün Cumhuriyet Gazetesi’nin haberinde görüşüne yer verilen eski CHP İstanbul 1. Bölge milletvekili aday adayı, arkeolog Dr. Şeniz Atik ve konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri depolarındaki eserlerin taşınması kararının yanlış olduğunu, eserlerin taşınma esnasında zarar göreceğini öne sürmüştü. Dr. Atik darphane binalarının arkeoloji müzesine geri verilmesi ve müzenin labarotuar, depo ve sergi alanıyla birlikte bütünlüğünün korunması gerektiğini savundu.
ÇÖZÜM: KAPSAMLI YENİ BİR MÜZE
İstanbul Arkeoloji Müzelerinin bünyesindeki zengin eserler göz önünde bulundurulduğunda, depo ihtiyacının yanı sıra teşhir alanının da yetersizliği ön plana çıkıyor. Bünyesinde bulundurduğu eserler, çağa uygun ve layıkiyle sergilendiği taktirde dünyadaki en büyük müzeler arasına girmeye aday konumda.
Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel, 2019 yılında Vatan Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı sırasında oluşturduğu “Turkuaz İstanbul” projesinde, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve depolanan eserlere ilişkin kapsamlı bir tasarı hazırlamıştı. Projede; İstanbul Arkeoloji Müzesi Depolarında bulunan eserlerin gün yüzüne çıkartılarak, İstanbul’da yeni inşa edilecek ve arkeolojik eserlerin sergilenmesine uygun yeni bir İstanbul Arkeoloji Müzesi inşa edilmesi yer almıştı. Yeni müze kapsamında ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Arkeolojisi Araştırma Enstitüsü (ve bünyesinde kütüphane) ve bir Türkiye Cumhuriyeti Arkeolojik Eserleri Konservasyon Enstitüsü kurularak bir bilim merkezine dönüştürülmesi, bunun yanında sosyal alanlarıyla da “yaşayan müze”nin hayata geçirilmesi planlanmıştı.
Projede 2018 itibariyle, İstanbul Arkeoloji Müzesi kapasitesinin, elindeki eserlerin ancak yüzde 5’ini sergilemeye yeterli olduğu belirtilmişti.