Bakırköy’de sanat şöleni
Ülkemize onlarca tanınmış sanatçıyı kazandıran BASAD, 30. yıldönümünü sanatçıların katılımıyla kutladı. Gülsen Tuncer’in sunduğu gecede, Altınok kardeşler Timur Selçuk’un bestesi Güneşin Sofrasında’yı seslendirdi.
Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD), 25 Ocak Perşembe akşamı Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezinde 30. kuruluş yılını sanatseverlerin geniş katılımı ile kutladı.
BASAD; “Sanatçılar “Fabrikası“ adı ile anılan, ülkemize çok değerli sanatçılar kazandırmış, 1993 yılında Bakırköy’de kurulan önemli bir kültür ve sanat merkezi. Kökü Halkevine dayanan; Tarık Akan, Toto Karaca, Cem Karaca, Münir Özkul, Sadık Şendil, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe, Necdet Mahfi Ayral, Suna Pekuysal, Kenan Pars, Nubar Terziyan, Ani İpekkaya, Jeyan Tözüm, Ali Uyandıran, Ferit Egemen, Üstün Asutay, Ergun Köknar, Cihat Tamer ve daha nicelerinin yetiştiği bu dernek, maalesef Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından açılan dava sonucunda, 1908 yılında Fransız okulu ve öğrenci yurdu olarak inşa edilen tarihi konaktan polis zoru ile atıldı.
BASAD Başkanı İlhan Gülek, etkinliğin açılışında bu üzücü günü hatırlatarak sözlerine başladı. Doğal olarak oluşan buruk bir hüznünün esintileri, değerli tiyatro oyuncusu Gülsen Tuncer’in usta sunumu ve ulu önderimiz Atatürk’ün sanatçılara verdiği değeri ve sanatçıların onun birer çırağı olarak Türkiye için katkılarının her şartta devam edeceğini hatırlatmasıyla dağıldı. Salondaki sanatseverler tarafından sanata desteklerinin her zaman süreceğinin tasdiki ve ustaların adımlarını takip eden küçük sanatçılarımızın sahne alması da soğuk kış gecesini yavaşça ısıtmaya başladı.
Asya Mehmedova’nın zarif balesi izleyicilerin gözlerini okşadı, gençlerin orkestrası ve BASAD orkestrası sevilen şarkıları çaldı. Gülsen Tuncer ve tiyatro sanatçısı Cihat Tamer, birlikte Nazım Hikmet’ten şiirler okuyarak büyük ustamızı da anma fırsatını bizlere verdi. Keman virtüözü Sercan Birol, izleyicileri uzun süre merakta bıraktı. Gözler görmek, kulaklar duymak istedi. Sonra salonun gerisinden bir enerji patlaması ile beklenen sanatçımız “Damdaki Kemancı” gibi sahneye çıktı. İzleyici iyice coştu! Uzun süre alkışlandı.
ALTINOK KARDEŞLERDEN MÜZİK ZİYAFETİ
Daha sonra, gazetemizde “Satranç ve Hayat” adında harika bir satranç köşesi hazırlayan sanatçı Kerim ve Selim Altınok ikiz kardeşler sahneye çıktı. Selim mandolinde, Kerim gitarda birer usta. Ayrıca çok güzel sese sahip olduklarını zaten biliyorduk. Bestesi Şanar Yurdatapan’a ait “Arkadaş” şarkısı, ikinci şarkı ise 1938 yılında bestelenen Katyuşa şarkısıydı. Rusların, Naziler’e karşı ikinci dünya savaşı sırasında çok popüler olan bu vatanseverlik şarkısının tınıları bize hiç yabancı değildi. Salon hep birlikte eşlik etti. Son çaldıkları parça Timur Selçuk’un bestesi, Nazım Hikmet’in şiiri “Güneşin Sofrasında” şarkısı gene dinleyicilerin eşliği içinde bitti.
Son sahne alan sanatçı Sabahattin Taşdöğen; Cem Karaca’nın şarkıları ile geceyi sonlandırdı.
Sanatın ve kültürün her türlü şartlar altında devam etme isteğinin Türk milletinin yapısında olduğunu dün gece bize iyice hissettirdi.
Biz de BASAD’da başarılarının devamını diliyoruz.