42 yıllık baklava ustası püf noktasını paylaştı: Meğer sırrı o malzemedeymiş! İşte Tam ölçülü Baklava tarifi...
Baklavayı dışarıdan almak istemeyenler için, 42 yıllık baklava ustası baklava yapımının püf noktasını paylaştı. Hamurun çıtır çıtır olmasını sağlayan o malzeme hangisi? İşte çıtır çıtır tam ölçülü baklava tarifi...
Geleneksel tatlılar arasından en sevileni olan Baklava, yüzyıllardır iftar sofralarından da eksik olmuyor. Tam ölçülü lezzetiyle tadına bir defa bakanın vazgeçemediği baklavanın püf noktasını 42 yıllık baklava ustası açıkladı. Artık dışarıdan Baklava almayacaksınız. Ustanın paylaştığı püf noktasına göre, baklava hamuruna eklenen birkaç damla limon suyu baklavanızın çıtır çıtır olmasını sağlayacak. Kolaylıkla evde hazırlayabileceğiniz bu tarife hem aileniz hem de misafirleriniz mest olacak. İşte Tam Ölçülü Baklava tarifi...
BAKLAVA TARİFİ
MALZEMELER
100 gram oda sıcaklığında tereyağı (7 yemek kaşığı)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı su
4 su bardağı un
Açmak için:
1 su bardağı nişasta
Şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1/4 adet limonun suyu
İçi için:
250 gram toz Antep fıstığı (tercihinize göre ceviz de kullanabilirsiniz)
Üzeri ve katları için:
250 gram eritilmiş tereyağı (18 yemek kaşığı)
HAZIRLANIŞI
Baklavanın hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içerisinde tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, sirke, tuz, yoğurt ve suyu birleştirin, güzelce karıştırın.
Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın, toparlandıktan sonra tezgaha alın ve un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Hamuru 24 eşit parçaya bölüp beze haline getirin.
Tezgaha bol nişasta serpin ve bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bez ile örterek 40 dakika dinlendirin.
Tezgahı hafifçe nişastalayın. Ardından bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç tanesini üst üste koyup tepsinizin genişliğinde açmaya başlayın.
Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yufkaları birbirinden ayırın ve bir tanesini tereyağı ile yağlanmış tepsiye serin.
Açtığınız yufkaları alt katman ve üstl katman olmak üzere ikiye bölün. İlk katları sermeye başlayın ve aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Ortasına fıstığı serin.
Diğer katları da çıktıktan ve aralarına eritilmiş tereyağı sürdükten sonra bir bıçak yardımıyla hafifçe karelere bölün.
Üzerine de kalan tereyağını ekledikten sonra 195 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırını 180 dereceye indirip 35 dakika daha kontrollü olarak pişirin.
Çıkarıp sıcak baklavaya sıcak şerbetini verin. Çektikten sonra üzerine fıstık serpiştirip baklavayı servis edin.
Baklavanız hazır. Afiyet olsun!