21 Kasım 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Baklavayı bir de böyle deneyin! İşte Erzurum'un meşhur taş ekmeği…

Misafirleriniz ve kalabalık iftar sofralarınız için hazırlayacağınız harika bir şerbetli tatlı tarifi sizi bekliyor. Ayrıca hazırlanışı neredeyse gözleme hamurunun yapımıyla aynıdır. İnce hamuru ve hafif şurubu, canınız tatlı bir şeyler çektiğinde onu mükemmel kılar. İşte taş ekmek tarifi...

Baklavayı bir de böyle deneyin! İşte Erzurum'un meşhur taş ekmeği…
A+ A-

Şerbetli tatlı sevenler buraya gelebilir! Pratik olarak yapabileceğiniz enfes bir şerbet tatlısı tarifiyle karşınızdayız. Elazığ yöresine ait olan bu tatlı, adından da anlaşılacağı üzere ilk başta kulağa ekmek tarifi gibi geliyor. Ancak taş ekmek, hazırlanış şekli itibariyle krepe benzese de tadı da baklavaya benzer. Enfes lezzetin tadını çıkarmaya hazırsanız tarifin ayrıntılarına geçebiliriz.

Erzurum'un meşhur taş ekmeği

Taş ekmeği için malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2.5 su bardağı un
  • Şerbeti için
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 damla limonun suyu
  • İç harcı için
  • 1.5 su bardağı ceviz içi (Dövülmüş olmalı)

Erzurum'un meşhur taş ekmeği

Yapılışı

Şerbeti yapıp soğumaya bırakın

Tencereye su ve şekeri ekleyerek pişirmeye başlayın. Şekerli su kaynayınca limon suyunu ekleyip koyulaşıncaya kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişirdikten sonra soğumaya bırakın.

Derin bir karıştırma kabı hazırlayın

Karıştırma kabına süt, yoğurt ve suyu ekleyin. Karıştırdıktan sonra yumurtaları ekleyin. Yumurtaları ekledikten sonra kabartma tozunu ve unu ekleyip pürüzsüz bir hamur oluşana kadar karıştırın. Hamurun gözleme hamurundan biraz daha pürüzsüz olması gerektiğini lütfen unutmayın.

Krep tavasını çıkarın

Hamuru hazırladıktan sonra krep tavasını ocağa alın. Krep kalıbına kepçe yardımıyla hamuru dökün. Dökeceğiniz hamurun çok koyu olmamasına dikkat edin. Her iki tarafını da kızartın.

Biraz soğutulmuş şerbet alın

Hamur piştikten sonra fırın tepsisine dizin. Soğuyan şerbeti pişen hamurun üzerine üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökün. Şerbetin ardından dövülmüş cevizleri ekleyin. Daha önce pişirdiğiniz hamuru üzerine yerleştirin ve aynı işlemi tekrarlayın. Bu işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın. Son katı şerbetle dökün ve üzerine ceviz serpin.

Tatlıyı üçgenler halinde kesin

Tatlıyı üçgenler halinde ve 8 parçaya bölerek tepsiye dizin. İyice dinlendikten sonra tatlının tadını çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

Tatlı Tarif