Bala bir dolu kaşık ekleyince bütün hastalıkları defediyor! Resmen antibiyotik gibi…
Doğal besinler; bünyelerindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlık için âdeta bir kalkan görevi görüyor. Tek başına da oldukça faydalı olan bu besinler, doğru şekilde bir araya getirildiklerinde ise mucizeler yaratabiliyor. Bal ve tarçın da bir aradayken şifa saçan besinlerden!
Faydaları saymakla bitmeyen balı, kahvaltı masalarından eksik etmemek gerektiği herkes tarafından bilinir. Peki, tarçınla bir araya geldiklerinde neler yapabileceklerini biliyor musunuz? İşte, bal ve tarçın karışımının faydaları...
Bağışıklığı doğal yollarla güçlendirir
Virüs, bakteri gibi mikroskobik canlıların yol açtığı sağlık sorunlarıyla mücadele etmek için kullanılan antibiyotikler, kontrolsüz ya da bilinçsizce kullanıldıklarında başka sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bal ve tarçın karışımı ise düzenli tüketildiğinde doğal ve güçlü bir antibiyotik görevi görür. Farenjit, sinüzit gibi solunum yolu hastalıklarında tedaviyi desteklemek için ılık suya bal ve tarçın eklenerek içilebilir.
Hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını önleyebilir
Bal ve tarçın karışımı, mide asidini düzenleyerek sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlık, şişkinlik gibi problemler yaşanıyorsa 2 çay kaşığı bal ve bir miktar tarçınla bir karışım hazırlanarak yemeklerden önce tüketilebilir. Mide ağrısı ve kramplarının azaltılmasına da yardımcı olur.
Diyabette tatlı krizleriyle baş etmenin en doğal ve sağlıklı yolu
Hücreler insülin hormonunu etkin kullanamadığında vücuttaki şeker dengesi bozulur ve diyabet oluşur. Tarçının hücrelerdeki insülin duyarlılığını artırarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır. Bal ise kandaki glikoz seviyesini şeker içerikli besinlere göre daha az etkiler. Bal ve tarçın karışımı diyabet hastalarının tatlı ihtiyacını karşılamak için veya fazla kiloların verilmeye çalışıldığı dönemlerde kontrollü olarak kullanılabilir.
Kalp ve damar sağlığını destekler
Kanda iyi huylu kolesterolün(HDL) düşmesi ya da kötü huylu kolesterol(LDL) ve trigliserit seviyelerinin artması, dolaşım sistemindeki işleyişi olumsuz etkiler. Bu durum da kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Bal ve tarçın ise ayrı ayrı kullanıldıklarında bile kandaki iyi kolesterolü yükseltirken kötü kolesterolün düşürülmesini destekler. Ayrıca her iki besin de güçlü antioksidan kaynakları olarak kandaki enfeksiyonu ve pıhtılaşmayı önler, dolaşımı iyileştirir. Tarçın bal karışımı düzenli olarak tüketildiğinde kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.
Cinsel performansın artmasında da etkili
Ayurveda gibi Doğu tıbbı yaklaşımlarında balın erkeklerde cinsel gücü ve sperm kalitesini artırdığı inancı bulunur. Bal ile tarçının barındırdığı antioksidanlar ve kan dolaşımı üzerindeki olumlu etkileri de bu inancı destekler. Bal-tarçın karışımı düzenli olarak tüketildiğinde erkeklerde cinsel performansın, kadınlarda ise doğurganlığın artmasını destekleyebilir.
Cilt enfeksiyonlarının giderilmesine katkıda bulunur
Sivilce, akne gibi cilt sorunlarının temelinde bağışıklığın zayıflaması, vücutta enfeksiyonlar oluşması gibi sebepler bulunabilir. Bal ve tarçın karışımı, kan dolaşımındaki ve vücuttaki enfeksiyonları giderirken aynı zamanda bağışıklığı da destekleyeceği için cilt sağlığının iyileşmesine yardımcı olur. Karışım besin yoluyla alınabileceği gibi bir yemek kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı tarçından cilt maskesi de hazırlanabilir. 15 dakika ciltte bekledikten sonra yıkanması gereken maske, haftada bir uygulanabilir.