Balıkesir'in incisi Ayvalık hakkında bilmedikleriniz
Balıkesir'in tarihi ve turistik ilçesi Ayvalık hakkında bilmedikleriniz; Ayvalık tarihi, gezilecek yerler, Ayvalık otelleri, restaurantlar, gece hayatı, Ayvalık plajları ve koyları dahil...
Balıkesir'in incisi, tarihi ve turistik ilçe Ayvalık hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık. Ayvalık'ta nerede kalınır, Ayvalık'ın nesi meşhur, Ayvalık gezilecek yerler ve daha fazlası için işte detaylar:
Ayvalık, 2017'den beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor. Balıkesir'in en batısında, Ege Denizi kıyısında bulunan ilçe, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Ayvalık kış mevsimlerinde büyük bir kasaba nüfusuna sahip olmakla birlikte, yaz mevsimlerinde turizmin de etkisiyle dönemsel nüfus artışı yaşamaktadır.
Ayvalık nasıl bir yer?
Ayvalık, Balıkesir il sınırında bulunan, Ege sahillerinin kıyısında, küçük bir ilçedir. Küçük olmasına karşın turizm bakımından oldukça tercih edilen, gezilip görülecek yerleri, plajları ve doğası ile yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği bir bölgedir.
Ayvalık neyi ile meşhur? Ayvalık'ta ne yenir?
Yöresel yemekler, Mezeler ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir. Ayvalık'ta son zamanlarda zeytinli dondurma da ilgi odağı olmuştur.
Ayvalık'a neden Ayvalık deniliyor?
Ayvalık, Antik Çağ'da bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia olarak anılıyordu. Bölgeye ilk yerleşenlerinin Midilli'nin Kydona köyünden ya da Girit'in Kydonies bölgesinden gelmiş olabilecekleri düşünülmektedir. Bazı görüşler de Ayvalık'ın (Eolya'nın) bozulmuş şekli olduğudur.
Ayvalık nereleri gezilir? Ayvalık gezilecek yerler ve Ayvalık çevresi görülecek yerler
Cunda Adası
Küçükköy
Şeytan Sofrası
Aşıklar Tepesi
Midilli Adası
Ayvalık tarihi evleri
Kozak Yaylası
Taksiyarhis Anıt Müzesi
Sütüven Şelalesi
Kazdağı Milli Parkı
Antandros Ören Yeri
Aşıklar Şelalesi
Şahindere Kanyonu
Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Ayvalık Amfi Tiyatro
Lale Adası
Ayvalık sokakları
Kum Adası
Çınarlı Camii
Ayvalık Saatli Camii
Pınar Adası
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
Panaya Kilisesi
Tavuk Adası
Ayışığı Manastırı
Ayvalık Ayazma Kilisesi
Ayvalık Perşembe Pazarı
Ayvalık Antikacılar Çarşısı
Poyraz Adası
İlk Kurşun Tepesi
Tuka Tuz Gölü
Sarımsaklı Tabiat Parkı
Makaron Sokağı
Ayvalık kaç günde gezilir?
Kaç günde gezilir: Ayvalık'ı ortalama üç günde gezmek mümkün ancak yaz tatili için gitmeyi düşünüyorsanız, planlarınıza göre bu durum değişebilir.
Ayvalık Şeytan Sofrası
Adını kızıl gün batımlarındaki gölge oyunlarından alan Şeytan Sofrası, ayak izlerini andıran lav kalıntılarını da içeriyor. Şeytan Sofrası’na doğa yürüyüşüyle veya minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Ayvalık'a sadece on kilometre uzaklıkta. Burada gün doğumu veya gün batımında şahane kareler fotoğraflayabilirsiniz.
Şeytan Sofrası, Ayvalık'ın ve Ege Bölgesi'nin en güzel manzaralarından birine sahip. Şeytan Sofrası antik dönemlerden beri efsanelere konu olmuş bir yerdir. Ziyaretçileri panoramik manzara ve kaya oluşumlarıyla büyüler. Bölgede yüksek bir tepede doğal olarak oluşan volkanik lavlarla bir masayı andıran kaya oluşumları bulunur.
Ayvalık'ta denize girilir mi?
Ayvalık birçok doğal koya ve plaja sahip. Ayvalık'ta denize girmek için en uygun mevsim yaz sezonu ve bu nedenle yaz aylarında Ayvalık plajları çok yoğun olabiliyor. Ayvalık plajları genel olarak kumlu ve bu kumlar dalgalı havalarda suyun bulanıklaşmasına, berraklığının kaybolmasına neden olabiliyor.
Ayvalık'tan ne hediye alınır?
Dalından yeni toplanmış ürünleri, yöreye özgü otları – istifno, arapsaçı, deniz börülcesi, semizotu ve daha nicesi, ayrıca giyimden mutfak eşyasına, perdeden takıya her türlü ürünü bulmak mümkündür bu pazarda. Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir.
Ayvalık'ta kaç tane ada var?
Ayvalık koyu 22 küçük adayı ve adacıkları barındırır.
Ayvalık plajları ve Ayvalık Koyları
Sarımsaklı Plajı
Altınkum Plajı
Ortunç Koyu
Badavut Plajı
Patriça Koyu
Paşa Koyu
Altınova Plajı
Ayvalık İğdeli Plajı
Kapri Plajı
Duba Plajı
Çataltepe Plajı
Sobe Plajı
Ayvalık Cunda Adası
Ayvalık’a çok yakın olan Cunda Adası, Ege Denizi'nin 4. büyük adasıdır. Denize sıfır koyları ve plajlarıyla denizin tadını çıkarabileceğiniz adreslerden. Arnavut kaldırımlı sokakları ve taş mimarili Rum konaklarıyla bezeli adada kaliteli butik oteller, deniz manzaralı balık restoranları, kafeler, sanat galerileri bulunuyor.
Cunda Adası'nda büyüleyici gün batımı manzaralarını izleyebileceğiniz Aşıklar Tepesi, turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Rahmi M. Koç Müzesi ve 17. yüzyıl mimari özelliklerini görebileceğiniz Ayışığı Manastır gibi ilgi çekici yerler bulunuyor. Tekne turları veya doğa yürüyüşleriyle keşfe çıkabileceğiniz adanın en popüler noktaları olan Ortunç Koyu, Patriça Koyu, Duba Plajı ve Çataltepe Plajı’nda keyifli bir deniz günü yaşayabilirsiniz.
Ayvalık Sarımsaklı
Ege'nin en uzun kumsallarından birine sahip olması ile öne çıkan Sarımsaklı; tertemiz denizi, tarihi evleri, canlı gece hayatı ve nefis Ege lezzetleri ile tatilcilerin beğenisini kazanan yerlerden biridir. Sarımsaklı Plajları: Ayvalık'ın Küçükköy beldesinde bulunan Ege Denizi kıyısındaki plajlardır.
Ayvalık'tan yazlık alınır mı?
Rahat huzurlu bir yaz ayı için ilk sırada tercih edilen yerlerden biridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra organik ürünlere kolay erişilmesi, trafikten ve gürültüden uzak bir bölge olması Ayvalık'ı hem yazık ev alma konusunda hem de emeklilikte yerleşme konusunda ilk sıralara çıkarmaktadır.
Ayvalık'ta nerede kalınır? Ayvalık otelleri
Ortunç Hotel
Cunda Despot Evi-Hotel
D Resort Murat Reis Ayvalık
Haliç Park Otel Ayvalık
Grand Hotel Temizel
Zeytinci Olivera Resort Hotel
Fahriye Hanım Konukevi
Uzunhan Otel
fiyatlar 510 Tl'den başlıyor.
Ayvalık tarihi
Tarihte Cisthna, Taliani ve Kydonia olarak adlandırılmış çok eski bir yerleşim merkezi olan Ayvalık’a ilk yerleşenler, Misyalılar’ dır. Yunan adalarından göçen milletler, Edremit Körfezi’ndeki adalarda koloniler kurmuşlardır. Ayvalık ve çevresi İ.Ö. 330-30 yılları arasında Makedonyalıların, M.Ö. 30 - M.S. 395 arası Romalıların, M.S. 395 – 1453 arasında Bizanslıların hâkimiyetinde kalmış. Ayvalık’ın bilinen tarihi 1623 yılına kadar uzanır.
Korsanların sürekli saldırısı karşısında civardaki adalarda yaşayanlar önce Kabakum’ a, sonra Eğribucak’ a yerleşmişler ve korsan saldırıları devam edince bu kez Küçükköy’ e, oradan da bir göl görünümündeki Ayvalık’ a geçmişler. Fatih Sultan Mehmet’in Midilli’yi almasıyla bölgede korsanlık sona ermiş, deniz güvenliği sağlanmış ve civar adalarda yaşayan halk, Ayvalık ve Cunda adasına yerleşmiş. Daha önceleri balıkçılıkla geçinen halk, sanayi ve deniz ticaretini geliştirerek Ayvalık’ ı bir kent haline getirmiştir. Rumlar ve Türkler uzun zaman iç içe yaşamışlardır.
Kentte yaşayan Rum ahalinin 1821 yılında Yunan ayaklanmasına katılması sonucu ilçenin büyük bir kısmı boşaltılmış, daha sonra dönmelerine izin verilmekle beraber kent eski canlılığına kavuşamamış. 29 Mayıs 1919 Yunan kuvvetleri tarafından İngilizlerin desteği ile işgal edilmiştir. Ulusal Kurtuluş savaşımızın Ayvalık Cephesini kuran 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Bey tarafından işgalci güçlere ilk kurşun sıkılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın en büyük zaferlerinden biri olan Büyük Taarruz’un ardından, 15 Eylül 1922’de askeri birlikler Ayvalık’a girmiş ve Yunan işgali son bulmuştur.(kaynak: ayvalikturizmdanismaburosu)
Ayvalık restaurant listesi
Ayvalık Deniz Yıldızı Restoran
Sofia Ayvalık
Tik Mustafa'nın Yeri
Payeli Restaurant
Ayvalık Balıkçısı Kerem Merkez
Ares Cafe
Ayvalık Pide House
Bi Meyhane Ayvalık Et&Kebap
Hüsnü Babanın Yeri
Ayvalık Meyhanesi
Adabeyi Restaurant
Ayvalık gece hayatı
White Knight Cafe Bar
Statik Heraklitos
Kraft Ayvalık
Che Bistro
Cielo Bistro Bar
Leyla Gastro Pub Ayvalık
The Shelby Pub
By Deniz Pub
Ayvalık Kafası Roof
Elma Beach Club
Ayvalık İstanbul arası kaç km?
Ayvalık İstanbul arasındaki mesafe 493km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 5 saat 15 dakika saat kadar sürer.
İstanbul - Ayvalık otobüs biletleri
İstanbul - Ayvalık Arası otobüs ile ortalama 7 saattir. İstanbul Ayvalık otobüs bilet fiyatı 300 Tl'den başlıyor.
İstanbul Ayvalık feribot var mı?
Ayvalık'a denizyolu ile ulaşmak bir diğer seçenektir. İstanbul Yenikapı ve Bostancı'dan kalkan deniz otobüsleri ile yaklaşık 2 saatte Bandırma'ya geçebilir, buradan 3 saatlik bir yolculuk ile Ayvalık'a ulaşabilirsiniz.
Ayvalık - İzmir arası kaç km?
Dizel bir araç bu mesafede ortalama 8. 58 lt, benzinli bir araç ise 12. 48 Lt yakıt tüketir. Ayvalık - İzmir arası uzaklık yaklaşık olarak 151 kilometredir. Ayvalık - İzmir arası 151 km olan bu mesafeyi, yaklaşık olarak 1 saat, 45 dakika da gidebilirsiniz.
Ayvalık ulaşım ve mesafeleri
İlçe karayolu ile İzmir'e 155, Bursa'ya 277, Susurluk'a 170 km, Çanakkale'ye 167, Ankara'ya 657, Bergama'ya 45, Truva'ya 154, Behramkale'ye 155, Efes'e 239, Alibey Adası'na 8 kilometre mesafededir.
Yunanistan'dan gelen turistler ilçeye feribot ve deniz otobüsü ile yaklaşık iki saatte ulaşır. Yurt içinden Ayvalık'a ulaşım ise genellikle karayolu ile sağlanır. Hemen hemen tüm büyükşehirlerden direkt seferler mevcuttur. Taşradan gelecek olanlar ise Balıkesir veya İzmir üzerinden otobüs seferleri ile ilçeye ulaşabilir. Otogar kentin 1.5 km güneyindedir. Havayolunu tercih edenler uçakla Edremit'te bulunan Balıkesir Koca Seyit Havalimanından (45 km) ya da İzmir'e gelip ilçeye karayolu ile ulaşırlar. Ayvalık'a ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İzmir Mavi Treni ile Balıkesir'e kadar gelip daha sonra TCDD'nin ayarladığı aktarma otobüsleri ile gidilebilir. İstanbul'dan ulaşımda ise İstanbul-Bandırma arasındaki hızlı feribot farklı bir seçenek olarak sunulabilir.
Ayvalık nerede
Ayvalık, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesidir. Balıkesir'in en batısında, Ege Denizi kıyısındadır. Ayvalık konumu için tıklayınız: Ayvalık konumu
Eksik gördüğünüz bir bilgi varsa veya eklememi istediğiniz bir bilgi olursa lütfen yorumda belirtiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.