Balyoz Kumpası'nda karar tarihi belli oldu
Yargıtay'ın Balyoz kumpası davasında 7 sanık için verilen beraat kararını bozmasının ardından aralarında 28 Şubat Davası'ndan hükümlü bulunan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 6 sanığın yargılandığı dava karar açıklanmak üzere 24 Mart tarihine ertelendi.
Balyoz kumpası davasında aldıkları beraat kararları bozulan, aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi. Duruşmada komutanların son esas hakkındaki mütalaaya ilişkin son savunmalar alınırken hakim, davayı 24 Mart'a erteledi.
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4. duruşmasında savcı, esas hakkındaki mütalaasını yineleyerek sanıklar hakkında hapis istedi. 28 Şubat davasında aldığı ceza nedeniyle cezaevinde bulunan emekli Orgeneral Çetin Doğan, davaya SEGBİS üzerinden katılırken Tümgeneral İhsan Balabanlı, emekli Tümgeneral Behzat Balta, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Albay Erdal Akyazan da duruşma salonunda yer aldı.
Savcılığın esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma veren komutanlar, darbe planı suçlamasını reddetti, kumpasın FETÖ’cü savcılar tarafından hazırlandığına dikkat çekti ve delillerin de sahte olduğunu belirtti.
İddia makamının suçlamaya konu olan 2003’teki “darbe provasının yapıldığı seminere katıldıkları” iddiasıyla ilgili herhangi bir delil ortaya koyamadığını vurgulayan komutanlar, iddianın askeri hiyerarşiye de uygun olmadığını söylediler.
‘MÜTALAA HUKUKSUZ’
Çetin Doğan ve Emin Küçükkılıç’ın avukatı Hüseyin Ersöz, davanın başından sonuna kadar hukuksuz olduğunu belirterek, “Seminerde AK Parti’ye darbe planından bahsediliyor. Sunumlarda bir kere bile AK Parti ifadesi geçmiyor. Ayrıca öyle bir iddia ki 2003’teki sözde darbe planıyla ilgili 2010’da dava açılıyor ve bu 7 yıl gizleniyor, öyle mi? Davanın sanığı 365 kişiden 358’i beraat etti. Kalan 7 kişi neye göre seçildi? Bu davanın hukuksuz olduğunun en büyük kanıtı savcının esas hakkındaki mütalaasıdır.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan davada savunma yapan sanık avukatlarının sözünün mahkeme başkanı tarafından sürekli kesilmesi dikkat çekti. Avukatlarla polemiğe giren hakime avukatlar tepki göstererek, “Sözümüzü kesiyorsunuz, insicamımızı bozuyorsunuz.” dediler.
Komutanlar, haklarındaki suçlamalardan beraat etmeyi talep etti. Ayrıca komutanlar, 2003 yılına ait iddialara ilişkin zaman aşımı olduğuna da dikkat çekerek davanın düşmesinin koşullarının oluştuğunu söylediler.
7 SANIĞIN BERAAT KARARI BOZULMUŞTU
Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali" kararının ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi 31 Mart 2015 tarihinde 236 sanığın, yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatine karar vermişti.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın ise sanıklar Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın beraat etmelerinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu.
Dava kapsamında 229 sanığın beraati kesinleşirken, hakkında temyiz başvurusu bulunulan 7 sanığın dosyası ise Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 14 Haziran 2021'de oy birliğiyle aldığı kararında Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığa verilen beraat kararının bozulmasına hükmetmişti.
Ceza Dairesi bozma gerekçesinde, seminerde Çetin Doğan ve bir kısım sanıkların, doğrudan hükümeti cebren ıskata yönelik içerikte konuştukları, eylemlerinin, "Teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketleri" kapsamında değerlendirileceği, bu nedenle Türk Ceza Kanunu'nun 316. maddesinde düzenlenen "Suç için anlaşma" suçunu oluşturduğu belirtilmişti.
Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, yargılama aşamasında ölen Metin Yavuz Yalçın hakkındaki kamu davasının düşürülmesini talep etmişti.
Savcı, tüm sanıkların “suç için anlaşma” suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep ediyor.