Bankalara bir darbede Belçika'dan
Merkez Bankası faiz artışı kararlarına rağmen mevduat faizini hala çok düşük seviyelerde tutan özel bankalara Belçika hükümeti müdahale etti. Hükümet, rekor düzeyde tahvil ihraç ederek tasarruf sahiplerinin bankalara olan mecburiyetini kırdı.
TOLGA DİŞCİ
Belçika hükümeti, banka mevduat faizlerinin çok üstünde yıllık faizle rekor miktarda tahvil ihraç etti. Hükümet yüzde 3,30 yıllık faizle 1 yıl vadeli ihraç ettiği devlet tahvilleri ile vatandaşlara alternatif bir yatırım aracı sunmuş oldu. Bankaların vadeli mevduatlara uyguladığı yüzde 0,35 ile yüzde 1 arasında değişen çok düşük oranların karşısında, vatandaşlar devlet tahvillerini yüksek oranda talep oluşturdular. Tahvil ihracının miktarı, tarihi bir rekor kırarak 21 milyar 896 milyon avro seviyesinde gerçekleşti. Bundan önceki en yüksek ihraç 5,7 milyar avroyla 2011 yılında gerçekleşmişti. 24 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasındaki bir haftalık süreçte ihraç edilen tahvillere gelen bu büyük talep ile hükümet, özel bankalara önemli bir alternatif oluşturmuş oldu. Brüt faizi yüzde 3,30 olan 1 yıllık devlet tahvilinin getirisi vergiler düşüldükten sonra yüzde 2,81 olacak.
Belçika Başbakanı Alexander De Croo
“SERBEST PİYASA YÜRÜMEZSE MÜDAHALE ETMEK GEREKİR”
Avrupa Merkez Bankası (AMB) art arda yaptığı faiz artışlarının sonucunda, faiz oranlarını tarihi yüksek seviyeye çıkarmıştı. Bu artışların sonucunda AMB’nin uyguladığı mevduat faiz oranı 3,75’e yükseldi. Yine de Belçika dahil birçok Avrupa Birliği ülkesindeki özel bankalar mevduat faizlerini artırmamakta direniyor. Daha önce de İtalya’da bankalar aynı sebeple gündeme gelmişti. Bunun üzerine İtalya’da bankaların mevduat faizleri ile kredi faizleri arasındaki farktan elde edilen karın yüzde 40’ı gibi yüksek bir oranda vergilendirilmesi kararı alındı. Bugün ise Belçika aynı sorunla ilgili bir çözüm arayışında. Belçika’nın çözümü, devletin doğrudan tasarruf sahiplerine yönelik bir uygulama başlatması oldu. Belçika Başbakanı Alexander De Croo Haziran ayında yaptığı açıklamada, finansal piyasalara ve dolayısıyla bankalara yapılacak bu müdahalenin işaretlerini vermişti. Croo "Ben serbest piyasaya inanan biriyim ama serbest piyasa yürümezse müdahale etmek gerekir.” sözleriyle, bankaların mevduat faizlerini artırmadıkları durumda, hükümetin müdahale edeceğini ifade etmişti.