Basit önlemler depremde hayat kurtarıyor
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, alınacak basit önlemlerin depremde insanların hayatını kurtardığını söyledi.
Aynı zamanda KOÜ Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YUBAM) Müdür Vekilliği de yapan Prof. Dr. Şerif Barış Türkiye’nin, dünyanın en aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu kaydetti.
Dünyadaki tektonik kuşaklarda zaman zaman hareketlenme ve sakin dönemler olduğunu ifade eden Barış, Silivri depreminden sonra toplumun algısının değiştiğini söyledi.
Barış gelecek 10 yılın depreme karşı seferberlik yılı ilan edilmesi tavsiyesinde bulunarak, küçük önlemler ve basit eğitimlerle insanların ölüm riskinin azalabileceğini belirtti.
DIŞARIYA ÇIKARKEN BAŞINIZI KORUYUN
Bütün sanayi kuruluşlarının da çalışanlarını afetlere karşı eğitimden geçirmesi gerektiğini belirten Barış sözlerine şöyle devam etti:
“İnsanların evleri ve iş yerlerinde bir afet acil durum planı olması lazım. Bu plana göre tehlike ve riskleri belirleyip buna göre önlem alınması gerekiyor. Yaşanan depremler de gösterdi ki 20 yıldır deprem sırasında kaçmayın, evden çıkmayın dememize rağmen panikle herkes dışarı çıkıyor. Yaralanmaların hemen hemen tamamına yakını kaçmaktan, koşmaktan, panikten, eşya ya da bina parçalarından kaynaklanıyor. Onun için deprem sırasında bir mobilyanın yanına çökerek, kapanarak ve tutunarak kendimizi korumamız lazım. Küçük deprem çantası hazırlamalıyız. Çok acil olan ihtiyaçlar çantada olmalı.”
Aile bireylerinin, aralarında, güvenli bir yerde buluşma noktası belirlemeleri gerektiğini dile getiren Barış, bu alanın açık değil, güvenli bir kapalı alan olması gerektiğini söyledi.
Barış, insanların yaz ayında açık alan, kış ayında da kapalı alanı toplanma yeri olarak belirleyebileceğini anlatarak, şöyle devam etti:
“Depremden sonra binayı terk ederken başınızı mutlaka bir cisimle koruyarak inmeniz lazım çünkü siz inerken artçı deprem olabilir yine o eşyalar veya bina parçaları sizi yaralayabilir. İndiniz, bu sefer yaralı var mı? Arama kurtarma grupları gelene kadar, bina çok katlı değilse, yaralı görünür yerdeyse, evin durumuna göre birden fazla kriko ve takoz kullanılarak o enkaz altındaki insanları bile kurtarmak mümkün olabilir.
‘DEPREM HAFTASINI HAZIRLIKLA DEĞERLENDİRİN’
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 1-7 Mart “Deprem Haftası” dolayısıyla yapılan bilgilendirmede, “Tüm vatandaşlar bu haftayı depreme karşı hazırlıkla değerlendirmeli” çağrısında bulundu.
Depreme karşı alınacak hayati önlemlerin başında, oturulan evlerdeki sağlamlığının öncelikli olduğuna değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Vatandaşlar, evlerinin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve Yapı Kullanma İzin Belgesi’nin bulunduğunu teyit etmeliler. Binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarına etki edebilecek bir değişiklik yapılıp yapılmadığı soruşturulmalı, mümkünse binanın çevresinde kaçak yapılar bulunup bulunmadığı öğrenilmeli. Evlerinin bulunduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin değillerse yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalılar. Testler sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce binalarını depreme karşı güçlendirilmeli yahut kentsel dönüşümle yenilemelidir.”