Başvuru yapanlara kira yardımı yapılacak! 2024 kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kira yardımı nasıl alınır?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2024 yılında da dar gelirli yurttaşlara kira yardımı yapacak. Peki, 2024 yılı için kira yardımı nasıl alınır? Kira yardım başvurusu nasıl yapılır? 2024 yılı kira yardımı ücretleri arttı mı? İşte ayrıntılar...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi dar gelirli yurttaşlara, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile kira yardımı yapıyor. Peki, Kaymakamlık kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kira yardımı başvurusu nereye yapılır? İşte bu soruların yanıtları...
KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?
Ülkemizde temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ve bir gelir seviyesinin altında hayatlarını idame ettirmek zorunda kalan yurttaşlar, kaymakamlıklardan kira yardımı alabiliyor. Kira yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile veriliyor. Kaymakamlık kira desteğinden yalnızca belirli koşulları taşıyan yurttaşlar faydalanabiliyor. Kaymakamlık kira yardımı başvurusu yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından bir yetkili ihtiyaç durumunun tespiti için başvuru yapan yurttaşın evine gidip inceleme yapıyor.
KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Kira yardımı almak isteyen yurttaşların, ikametgahlarının bulunduğu ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmaları gerekiyor.
Yurttaşlar; burada hane kayıt formu doldurmak suretiyle kira yardımı dışında gıda ve erzak yardımı, kömür ve odun yardımı, giysi yardımı, elektrik yardımı gibi diğer sosyal yardımlara da başvuruda bulunabiliyor.
Başvuruların bizzat vakıflara gidilerek yapılması gerekiyor. Yani e-Devlet üzerinden ya da farklı bir internet platformu kullanılmak suretiyle kaymakamlık kira yardımına başvuru yapılamıyor.
KİRA YARDIMI BAŞVURU FORMU
Kira yardımı başvuru formunda ihtiyaç sahibi olan yurttaşlara aylık kazançlarına ve giderlerine dair bazı sorular soruluyor.
Başvuru sahiplerinin ikametgah adresi, TC kimlik numarası, iletişim bilgileri gibi kişisel bilgilerine dair soruların yanı sıra kazanç ve giderlerine dair soruları da doğru ve eksiksiz bir şekilde yanıtlamaları gerekiyor.
Bu sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda ihtiyaç sahibi kişiler ve aileler tespit ediliyor.
Tespit edilen aileler de kira yardımından yararlanmaya başlayabiliyor.
Kaymakamlık kira yardımı almak isteyenlerin kesinlikle başvuru formunda yanlış beyanda bulunmamaları gerekiyor. Kira yardımı almak adına yanlış beyanda bulunan ve yardım alanlar, sonradan bu durumun vakıf tarafından fark edilmesi üzerine cezai yaptırıma maruz kalıyorlar.
Bu kişilerden cezai yaptırım olarak, aldıkları yardımların güncel faizlerini nakit şekilde ödemeleri talep ediliyor. Ödeme yapmayanlar ise yardım aldıkları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından mahkemeye veriliyorlar.
KİRA YARDIMI BAŞVURUSU TELEFON NUMARASI
Kira yardımı almak isteyen yurttaşlar, başvuru için gerekli belgelere, başvuru şartlarına dair ayrıntılara ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek Hattı'nı arayarak ulaşabiliyor.
KİRA YARDIMI KİMLERE YAPILIYOR?
Kira giderlerini karşılamakta maddi yetersizlik çeken muhtaç ve işsiz yurttaşlar, kira yardımı alabiliyorlar. Yani herhangi bir düzenli geliri olmayan ve sigortalı sabit bir işi olmayanlar, kira desteğinden faydalanabiliyor. Muhtaçlık sınırının altında yaşamak zorunda olanlar yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olanlar da kira desteğinden yararlanabiliyor.
Kaymakamlık tarafından yapılan kira yardımı, düzenli olabileceği gibi tek seferli ya da geçici süreli de olabiliyor. Destek kapsamında muhtaç ailelerin aylık kira giderlerinin tamamı ya da bir kısmı ödenebiliyor.
Bu noktada başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının bütçesi, kira yardımından yararlanan kişilerin sayısı ve kişilerin muhtaçlık durumu belirleyici oluyor.
2024 KİRA YARDIMI ŞARTLARI
Kaymakamlık kira yardımı almak için şu şartları sağlamak gerekiyor:
- İşsiz ve geliri olmayan vatandaşlar
- Muhtaçlık sınırının altında yaşayan dar gelirli ve yoksul yurttaşlar
- Kimsesiz ve sahipsiz yurttaşlar
- Afetzedeler
- Geliri olmayan ve eşinden ayrılmış kadınlar
- Muhtaç asker, şehit ve gazi yakınları
- Engelli yurttaşlar
- Kronik hastalığı yüzünden çalışamayan vatandaşlar
Muhtaç ya da yoksul olmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olanlar, kira yardımından ya da diğer sosyal yardımlardan yararlanamıyorlar.
KAYMAKAMLIK KİRA YARDIMI SORGULAMA
Yardımlar; kaymakamlık ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliği çerçevesinde yürütüldüğünden vatandaşlar, başvurularının kabul edilip edilmediğini yani olumlu ya da olumsuz sonuçlarını kolaylıkla e-devlet üzerinden takip edebiliyorlar.
Kira yardımı başvuru sonuçlarını e-devlet üzerinden görüntülemek isteyen yurttaşların https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamaları gerekiyor.
Alternatif olarak ALO183 ya da ALO144 Sosyal Destek hatlarından birini arayarak da yetkili kişilerden başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar.
KİRA YARDIMI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına kira yardımı almak için başvuran kişilerin daha önce de bahsettiğimiz gibi hane kayıt formu doldurmaları gerekiyor.
İlk kez vakfa kaydolan kişilerden birtakım belgeler talep ediliyor. Yurttaşların teslim ettikleri belgelerle muhtaç olduklarını ispatlamaları gerekiyor. Kira yardımı başvurusu için talep edilen belgeler ise şu şekilde:
Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
İkametgah belgesi
SGK’dan alınması gereken gelir testi belgesi
Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
Mal beyanına dair belgeler
Kira sözleşmesi örneği
Başvuru sahiplerinin yukarıdaki belgelere ek olarak, özel durumlarına göre bazı belgeler talep etmeleri de gerekebiliyor. Örneğin; engelli vatandaşların engel oranlarını gösteren 2024 engelli raporunu teslim etmeleri gerekiyor. En az yüzde 40 engel oranına sahip olan vatandaşlar, kaymakamlık kira yardımına başvurabiliyorlar.
2024 YILINDA KİRA YARDIMI NE KADAR?
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından ihtiyaç sahipleri için aylık yapılan kira yardımı miktarı; başvurulan vakfın bütçesine göre değişebiliyor. Başvuru sahiplerinin yaşadıkları şehir de yapılan kira yardımı miktarı üzerinde etkili olabiliyor.
Vakıf; kişilere belirli bir süre için yardım yapabileceği gibi yardımlar uzun süreli ve düzenli de olabiliyor. Yurttaşlar, muhtaçlıkları ortadan kalkana dek kira desteği alabiliyorlar.
Muhtaçlıkları ortadan kalkan yurttaşların ise bu duruma dair yardım aldıkları vakfa mutlaka bilgi vermeleri gerekiyor.
KİRA YARDIMI HANGİ BANKAYA YATIYOR?
Kira yardımı, hak sahiplerinin PTT hesabına yatırılıyor.
Vatandaşlar, TC kimlik kartları ile PTT şubesine giderek, kira yardım parasını çekebiliyorlar.
PTTKart sahipleri, yardım ödemelerini ATM’lerden de çekebiliyorlar.