Bataklık operasyonunda skandal: Önce serbest bıraktı bir gün sonra tutukladı
Ankara'da geçen yıl düzenlenen 'Bataklık operasyonunda' şüphelilerden birinin önce serbest bırakılması, ertesi gün tutuklanması dikkat çekti. Adliye kulislerinde şüphelinin, kendisinden 1,5 milyon dolar isteyen ve hakimi tanıdığını söyleyen avukatı reddettiği, bu nedenle tutuklandığı iddia ediliyor
Medyada 'Bataklık Operasyonu' olarak bilinen soruşturmada Uğur Şener adındaki şüpheliyi serbest bırakan hakimin bir gün sonra aynı kişi hakkında tutuklama kararı verdiği ortaya çıktı. Aydınlık'ın edindiği bilgilere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 4 Temmuz 2020'de “Bataklık Operasyonu” olarak adlandırılan operasyonu gerçekleştirerek tüm şüphelileri tutuklamaya sevk etti. Uğur Şener isimli şahsın da malvarlığını aklama suçundan tutuklanması istendi. Bundan sonraki süreç şöyle gelişti:
Ankara 8. Sulh Ceza Hakimi Eren Şen, 5 Temmuz 2020'de Uğur Şener ve 19 kişiyi mevcut delil durumu nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. 6 Temmuz 2020'de Savcı Alper Türközmen serbest bırakılma kararına itiraz etti. Ankara 8. Sulh Ceza Hakimi Eren Şen hiçbir yeni delil ve durum olmamasına rağmen bir gün önce bıraktığı Uğur Şener hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.
16 Temmuz 2020'de Uğur Şener nöbetçi sulh ceza hakimliğinde alınan ifadesinden sonra mevcut delil durumu nedeniyle tekrar serbest bırakıldı. 16 Haziran 2021'de Uğur Şener ve 23 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Verilen takipsizlik kararı tüm incelemelerden geçerek kesinleşti.
Verilen kararı değerlendiren hukukçular, “Bu kararın arkası mutlaka araştırılmalıdır” dediler.
‘1,5 MİLYON DOLAR KAVGASI’
Olayla ilgili olarak adliye kulislerinde anlatılanlar ise şöyle: “Hakkında yakalama kararı çıkan Uğur Şener ile Ankara’dan bir avukat irtibata geçer ve yardımcı olabileceğini söyler. Uğur Şener’in avukatı, Ankara’ya gelerek Ankaralı avukatla görüşme yapar. Ankaralı avukat görüşmede Başsavcı ve 8. Sulh Ceza hakiminin kendi adamı olduğunu müvekkilini serbest bıraktırabileceğini ancak 1.5 milyon dolar para vermelerini söyler. Bu rakamı çok bulan Uğur Şener ve avukatı 'biz bir düşünelim' diyerek ayrılır. Dosyada kendisi ile ilgili hiçbir delilin olmaması ve iddiaların çok zayıf olması durumuna güvenen Uğur Şener teslim olur ve serbest bırakılır. İlginç olaylar buradan sonra başlar. Serbest kalan Uğur Şener’in avukatını, Ankaralı avukat arayarak 1.5 milyon doları ister. Avukat ‘biz öyle bir söz vermedik, dosya zaten lehimizeydi, para veremeyiz’ deyince Ankaralı avukat Şener’in avukatını tehdit eder. Bu olay sonrası serbest kalan Uğur Şener hakkında ertesi gün aynı hakim tarafından yakalama kararı çıkartılır. Bu sefer nöbetçi ceza mahkemesi Uğur Şener’i serbest bırakır.
Bu arada, HSK’dan istifa eden üyenin oğlu Av. Nizameddin Kocabey bu olayı öğrenince ilgili kişilere giderek, “Devletin makamlarını kullanarak para koparmaya çalışıyorsunuz bunun hesabı sorulur” diye tepki gösterir.
İLK DURUŞMASI YAPILDI
"Bataklık" operasyonunda yakalanan ve "suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama ve uyuşturucu ticareti" suçlarından haklarında dava açılan 73 kişinin yargılanmasına başlandı. Örgüt elebaşları Nejat Daş ve Çetin Gören'in de aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 73 sanıklı davanın ilk duruşması, Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, kimlik tespitinin ardından, iddianamenin özetinin okunacağını söyledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Operasyonu 30 Haziran 2020'de, “Uyuşturucu ve suç gelirlerine yönelik Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarından biri” olarak duyurmuştu. Soruşturma kapsamında yakalama kararı bulunan 94 şüpheliden 74'ü gözaltına alınmış, çok sayıda lüks ev, araç ile şüphelilere ait banka hesaplarına el konulmuştu. Suç şebekesinin, uyuşturucu gelirlerinden elde ettiği kazançla FETÖ'ye finans sağladığı belirlenmişti.