Batman Valisi Hulusi Şahin Aydınlık'a konuştu: PKK'nın yol kestiği yerde turizmi planlıyoruz!
PKK'nın ezilmesiyle bölge illeri birer birer parlamaya başladı. Batman bunun en güzel örneklerinden... Kentte huzur da istihdam da artıyor. Yatırımcıların gözü kurulacak organize sanayi bölgelerinde.
2015’te başlayan vatan savaşı sonrası Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadelede önemli kazanımlar elde edildi. Terör örgütüne katılım 5 binlerden 55’e geriledi. Yurtiçindeki terörist sayısı 320’nin altına düştü. Teröre karşı silahla yürütülen mücadelenin yanı sıra iktisadi ve kültürel alanlarda da bölgenin kalkınması için adımlar atıldı. O illerden biri de Batman... Batman, tarım ve tekstilde son zamanlarda öne çıkan bir şehir oldu. Denizli ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirden yatırımcıları ağırlamaya başladı. Bölgedeki atılımları yerinde incelemek üzere Batman'a gittik. Yeni açılan veya büyüyen fabrikalardan son derece memnun olan halk, üretime katılıp evine ekmek götürmek için yeni işletmelerin açılmasını heyecanla bekliyor. 31 Mart 2018’deki yerel seçimlerde belediyeyi PKK’nın siyasi uzantısı HDP kazandı. Ancak kamu kaynakları halk yerine teröre aktarılmaya başlayınca 2020’nin mart ayında Batman Valisi Hulusi Şahin kayyum olarak atandı. Hem belediye başkan vekilliği hem de valilik görevini yürüten Hulusi Şahin kentteki son duruma ilişkin Aydınlık ve Ulusal Kanal’ın sorularını yanıtladı. Huzur ve güven ortamının sağlandığı bölgenin yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğine dikkat çeken Şahin, “Bölge insanı artık geleceğe güvenle bakıyor” dedi.
HİZMET YOK AMA BORÇ ARTMIŞ!
- Kayyum sonrası kaynaklar halk için kullanılıyor diyebilir miyiz?
Yapmaya çalıştığımız kamu kaynaklarının terör örgütlerine, dağa aktarılmasını terörle mücadele kapsamında engellemek. 2020'nin mart ayında belediyeyi devraldık. 9 aylık süre zarfında gördük ki belediyeyi 307 milyon borçtan 414 milyona çıkarmışlar. Dişe dokunur bir hizmet yok. Bu zihniyet yaklaşık 20 yıl Batman'ı idare etmiş ve şehrin çok ciddi meselelerine hiçbir çözüm getirmemiş. Çöp, altyapı, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu, arıtma... Nereye elimizi atsak büyük bir sorun yumağı ile karşılaştık. Öncelikle kurumsal altyapı için çalıştık. Mali bir disiplin getirmemiz lazımdı. Bu mali disiplini getirince biz de şaşırdık. Belediyenin bu kadar kaynağı var mıymış diye...
9 AYDA 128 MİLYON ÖDENDİ
Biz görevi devraldıktan sonra 9 ayda Batman Belediyesi 128 milyon borç ödedi. 70 milyonun üzerinde de yatırım yaptık. Batman Belediyesi bu zihniyetin elindeyken birkaç milyonluk elektrik borçlarını ödemedikleri için şehrin içme suyu pompalarının olduğu yerin elektriği kesildi ve 3 gün boyunca koskoca şehir su içemedi. Geçmişe dönük bütün içme suyu borcunu ödedik. Şu anda sadece cari faturalar geliyor. Sadece borç ödemedik hizmet de ettik. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 2,2 metrekare kadar, biz bunu artırmak için büyük bir mücadele veriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik, 39 bin metrekarelik Millet Bahçesi yaptık. Aynı açılışta canlı yayında Sayın Cumhurbaşkanımızdan ben ikincisini talep ettim. Ve sağ olsunlar talimat verdiler.
'ARITMA PARASI ALMIŞLAR, YAPMAMŞLAR'
Şehir doğru düzgün içme suyu kullanamıyor. Sebebi ne? Elektrik kesiliyor, su kesiliyor. Elektrik kesilince neden su kesilir? Çünkü jeneratör almışlar 10 sene önce alınan 4 tane devasa jeneratörün fişini takmamışlar. Alman Kalkınma Bankası'ndan kanalizasyon arıtma tesisi kurmak için 32 milyon Euro almışlar. Belediyenin ana borcunun temeli bu. Ve bir baktık ki ne biyolojik arıtma var ne de fiziksel arıtma şehre yetiyor. Proje kapsamında çıkan metan gazı elektriğe çevirerek oradaki elektriğin ihtiyacını görecek bir jeneratör sistemi kurmuşlar. 2011'de açılışını yapmışlar, 2016'ya kadar 5 yıl boyunca kapısını açmamışlar. Ve bizden önceki kayyum döneminde ilk defa bu fark ediliyor. Şu an devreye aldık. Arıtma tesisi tüm elektriğini kendisi, metan yakarak elektrik üretme sisteminden karşılıyor. TEDAŞ' a fatura kesiyoruz. Aylık 16 bin lira civarında alacaklı oluyoruz.
'BELEDİYENİN HER KURUŞU İÇİN TİTREMEMİZ LAZIM'
Mali disiplin çok önemli gerçekten devletin, milletin, belediyenin her bir kuruşu için titrememiz lazım. Her ihaleyi açık ihaleyle yapıyoruz. Belediyenin araçları var, otobüsleri var. Akaryakıt için yıllık yaklaşık 22 milyon liralık bir ihale yaptık. 1 sene önce de yapmışlar onlar yüzde sıfır kırımla yani siz nasıl pompaya gidiyorsunuz, benzin istasyonuna kaç lira ödüyorsanız belediye de aynısını ödüyor. Biz de yaptık. Biz de % 10 kırımla verdik. Yani 22 milyonda ne eder? 2 milyon 200 bin lira belediyeye kaldı, vatandaşa kaldı. Hizmete dönüşecek.
10 milyonluk araç kiralamışlar. Aynı hizmeti görüyoruz ve biz 3 milyon 800 bin liraya aynısı yaptık. Yani buna benzer o kadar çok örnek verebilirim ki. Ve bugün geldiğimiz noktada, o 414 milyonluk borç kur farkı da hesaba etmemize rağmen 333 milyona düştü.
TEKSTİL FİRMALARI BATMAN'A GELİYOR
- Üretimde ve istihdamda hangi aşamaya gelindi?
5 sene 6 sene kadar önce yine buradaki iyi niyetli idarecilerin mücadelesi ve hükümetimizin terörle mücadelede göstermiş olduğu kararlı duruş sayesinde bölgeye gelen huzur ve güven ortamı sayesinde, İstanbul ve Denizli gibi Manisa gibi Türkiye'nin pek çok tekstil merkezi şehirlerinden Batman'a tekstil firmaları akmaya başlamış. Burası 6. seviye teşvikleri olan tekstil sektörü için avantajlı bir yer. Daha önce niye gelmemişler? Çünkü huzur yok.
TALEP ARTI ALAN DA ARTACAK
Şu anda bu 5-6 yıl içerisinde Batman'da sıfırdan tekstil sektörünün geldiği nokta 25 bin istihdam. 250 irili ufaklı tekstil işletmesi var bu şehirde. Ve organize sanayimiz yüzde 100 dolu, bir genişleme yaptık. Ona 70 parsel çıkacak, o 70 parsele 250 başvuru var. Yani bir organize sanayi daha dolduracak kadar sanayicinin bize teveccühü var. Yetmediği için 2. organize için çalışıyoruz yoğun bir şekilde. Ayrıca hayvancılık OSB ve Tekstil İhtisas OSB için de çalışıyoruz. Bunların hepsinin sebebi, Batman'daki ve bölgedeki istikrardır. Bu istikrar sonucu insanların evine ekmek götürdüğü bir süreci yaşıyoruz.
TARIM ÜRÜNLERİNDE ÇEŞİT ARTTI
Tarım, yine aynı şekilde çok ciddi bir ivme var. Yani burası çok verimli bir ovanın içerisinde. Yılda 2 ürün alınan, mısırın, pamuğun, Antep fıstığının, büyük miktarda mercimeğin, buğdayın üretildiği bir bölge. Biz bunun da üzerine daha neler yapılabilir diye düşündük. Seracılığı geliştirmek için çalışıyoruz ve çok ciddi mesafe aldık. Ayrıca lavanta deniyoruz. Lavanta çok ilginç bir ürün. Özellikle kıraç arazide fazla su istemeyen, çalı tipi bir ürün ve çok da güzel uydu. Geçen sene ilk ürünlerimizi aldık ve yurtdışına Danimarka'ya ihracat yaptı çiftçilerimiz. Şimdi onu geliştirmenin yolları içerisindeyiz. Her türlü tıbbi ve aromatik bitkileri artırmayı çalışıyoruz.
'ARTIK TERÖR DEĞİL TURİZM KONUŞUYORUZ'
- Başta sanayide olmak üzere her alanda lojistik yoğun bir şekilde kullanılıyor. Geçmişte lojistikte kullanılan TIR’lar terör örgütü tarafından yakılıyordu. Terörle mücadelede son durum nedir?
Bu ancak acı bir hatıra olabilir. Şimdi anlatıyorlar, filanca yerde zamanında yol kestiler, diye. Nasıl yani diyorum, inanamıyorum. Yani artık biz oralarda turizm konuşuyoruz. İnsanlar pikniğe gidiyorlar. Biz acaba doğa turizmini, nasıl geliştiririz arayışı içerisindeyiz. Buradan herkese de seslenelim bölge son derece güvenlidir. Artık gündemimizde terör yoktur. Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis ve Mardin... Bu bölge çok da tarihi bir bölgedir. Turizm açısından da çok kıymetlidir. Ayrıca Kovid-19 verilerimiz de gayet iyi gidiyor. Dolayısıyla biz herkesi misafir etmek isteriz.
ZİHNİYET DEVRİMİ
- Yani bu kararlı mücadele devam edecek.
Evet hiç şüphe yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Cumhur İttifakı’nın, Sayın İçişleri Bakanımızın riyasetinde bölgedeki tüm unsurlarla devam edecek. Bu sadece güvenlikçilerin işi değil, bu bir zihniyet devrimidir. Bu zihniyet devrimi şehirde, bu bölgede sağlandı. Artık algı üstünlüğü de bölgede devletin yanında olan kıymetli insanlarımızın tarafındadır. Artık sokakta da çarşıda da pazarda da devletini seven insanlar, cesurca bunu söyleyebiliyorlar. Artık bayraklarını güven içerisinde pencereden dalgalandırabiliyorlar.
- Son olarak okuyucularımıza bir çağrınız olur mu?
Öncelikle çok teşekkür ediyorum. İnşallah 2021 daha güzel bir yıl ve 2020'nin yaralarının sarıldığı bir yıl olur. Bölge, geleceğe umutla bakıyor, bu bölge medeniyetin beşiğidir, Mezopotamya’dır. Fırat ve Dicle'nin suladığı çok kıymetli topraklar, bizim ecdadımızın da önemli eserler bıraktığı, damgasını vurduğu yerlerdir. Hasankeyf Batman'ın bir ilçesi ve oradaki eserlerle her bir Türk evladı övünebilir. Artukluların bıraktığı eserleri orada gördüğünüz zaman, gurur duyuyorsunuz. Aynı şekilde, Diyarbakır, Bitlis, hemen burada Ahlat destinasyonu, Siirt bir inanç merkezi. Hepsi ile beraber tüm vatandaşlarımızın kendi has yurtları olan, vatan topraklarına gelmelerini, gezmelerini ve toprakları ile vatandaşları ile gurur duymalarını istiyorum.
'ÖNYARGILARI KIRALIM'
- Organize Sanayi Bölgesi’nde gördük ki Avrupa ve Çin ile ticaret yapılıyor. Bu bölgelere açılan bir kapı olmuş Batman.
Batman ticaret yönünden kritik bir yerdir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tüm sebze ve meyve hali buradan gider ve sadece bizim halimize 7 bin kişi çalışıyor. Buna benzer pek çok ticari kavşak noktasıdır. Aynı şekilde Irak ve Suriye'ye de oldukça yakınız. Biz de sadece tekstil yok. Bizde gıda var, inşaat sektörü var ve hemen hemen tüm inşaat sektörünün ürünleri Irak ile Suriye'ye gider. Sayısız örneği var. Tekstil dünyanın her yerine gidiyor zaten. Dediğim gibi bölge, çalışkan, memleketini ve milletini seven kıymeti insanlarıyla bir değerdir ve önyargıları kıralım. Burada terör örgütü ve onun zihniyetinin kirlettiği bir yapı vardı bunu temizliyoruz. Bu enfekte yapı temizleniyor ve bölge insanı da artık geleceğe umutla bakıyor.
- Lojistik olarak, bölgede karayolu ve havayolunun yanı sıra demiryolu da kullanılıyor mu?
Tabii. Kurtalan Express işte. Kurtalan’dan başlayan demiryolu buradan devam ediyor ve Türkiye'nin her yerine gidiyor. 1940'larda o ekonominin en zor döneminde yani İkinci Dünya harbinin içerisinde, dönemin en büyük demiryolu köprüsü Batman çayına yapılıyor. Yani Cumhuriyet hükümetleri buraya çok hizmet vermiştir. TÜPRAŞ ilk buraya kurulmuştur. Türkiye Petrolleri burada çalışıyor ve rekorlar kırılıyor. Şu anda Türkiye Petrolleri günlük 40 bin varillere ulaştı. Türkiye Petrolleri hep yeni saha arayışları içerisinde. Burası aynı zamanda bir enerji hattıdır. Kerkük-Yumurtalık hattı da buradan geçiyor. Buralar böyle yerin altından da birbirine tamamen entegre, yerin üstünde de karayoluyla, demiryoluyla, havayoluyla birbirine bağlı kıymetli güzel bir memleket.