22 Eylül 2024 Pazar
İstanbul 23°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bayat yumurta meğer böyle anlaşılıyormuş! Sağlığımızı tehdit ediyor...

Hemen her gün tükettiğimiz, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi yumurta bayat olduğu takdirde çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Peki kullanacağımız yumurtanın bayat olup olmadığını anlamak için ne yapmak gerekiyor? İşte bu sorunun cevabı…

Bayat yumurta meğer böyle anlaşılıyormuş! Sağlığımızı tehdit ediyor...

Mutfağımızdan asla eksik etmediğimiz yumurtanın faydalarını bilmeyenimiz yoktur. Ancak yumurta bayatladığında oldukça büyük sorunlara yol açıyor. Bu nedenle tüketici olarak yumurta, süt ve peynir gibi hayvansal gıdaların son tüketim tarihine dikkat ederek satın almak çok önemli. Peki buzdolabımıza koyduktan sonra yumurtanın bayatlayıp bayatlamadığını anlamanın bir yolu var mı? Eğer siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin…

YUMURTANIN BAYAT OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için tüketeceğimiz ürünlerin taze olması oldukça önemli. Ufak birkaç testle mutfaklarımızın vazgeçilmezi ve hemen her sabah tükettiğimiz yumurtanın bayat olup olmadığını anlamak mümkün. Eğer kullanacağınız yumurtanın tazeliğinden kuşku duyuyorsanız sizin için hazırladığımız beş maddede bunu test edebilirsiniz.

1. SES KONTROLÜ

Tüketeceğiniz yumurtayı kırmadan taze olup olmadığını anlamak için yapabileceğiniz en kolay işlemlerden biri ses kontrolü. Bunun için yumurtayı iki parmağınızla tuttuktan sonra kulağınıza yakınlaştırıp hafifçe sallayın. Eğer herhangi bir ses duymuyorsanız bu yumurtanızın taze olduğu anlamına gelir. Eğer yavaşça sallamış olmanıza rağmen yumurtadan cıvık bir ses geliyorsa yumurtanız bozulmuş demektir.

2. SU KONTROLÜ

Yumurtayı kırmadan tazeliğini kontrol edebileceğiniz bir diğer yöntem su testi. Ayrıca bu yöntemle en doğru tespite de ulaşabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan sadece yumurtanın sığabileceği bir bardak ile soğuk su. Önce bardağı soğuk suyla doldurun. Ardından suyun içine tüketmeyi düşündüğünüz yumurtayı bırakın. Yumurta bardağın altına batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayatlamıştır. Yumurta bardağın ortasında asılı kaldıysa bu durum son tüketim tarihinin yaklaştığı anlamına geliyor. Tercihen kullanmayabilirsiniz.

3. KOKU KONTROLÜ

Koku testi için yumurtayı kırmanız gerekmekte. Yani yumurtayı haşlamayı düşünüyorsanız bu yöntem çok da uygun değil. Bozulmuş bir yumurta oldukça farklı ve ağır bir kokuya sahip olur. Bu nedenle yumurtayı kırdıktan sonra koklayarak normalden farklı bir koku alıp almadığınıza dikkat edin. Eğer ağır ve yayılan bir kokuyla karşılaşırsanız kesinlikle yumurtayı kullanmayın.

4. KIRMA TESTİ

Yine yumurtayı kırmadan kullanacağınız durumlar için uygun olmayan bu testte, yumurtanızın tazeliğini hemen kontrol edebilirsiniz. Her ihtimale karşı yumurtanızı hazırladığınız tarifin direkt içerisine kırmayın. Ayrı bir kapta yumurtayı kırdıktan sonra sarısının dağılıp dağılmadığını kontrol edin. Eğer yumurtanın sarı kısmı hemen dağılıyorsa bozulmuş demektir. Yumurta sarısı bütün halde kaldıysa bu taze olduğunu gösterir.

5. RENK KONTROLÜ

Yumurtanı kırdıktan sonra renginde bir farklılık görüyorsanız o yumurtayı asla kullanmamalısınız. Örneğin yumurtanın akı pembeye yakın veya yeşilimsi bir tona sahipse bu bakterilerin varlığına işaret eder. Benzer şekilde yumurtanın sarısında veya akında siyah ve yeşil noktalar ya da lekeler görürseniz o yumurtayı asla tüketmeyin. Nitekim siyah ve yeşil noktalar yumurtada mantar olduğunu gösterir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız yumurtayı kırdığınız kabı da iyice temizlemeyi unutmayın.

Son Dakika Haberleri