Bayburt gezilecek yerler listesi; yemekleri, restoranları, otelleri dahil
Eşsiz modern müzesi ve Türkiye'de benzerine az rastlanır manzaralı geçidi ile Bayburt gezilecek yerler listesinde Bayburt otelleri, Bayburt restoranları, Bayburt yemekleri de var!
İşte benzerine az rastlanır müzesi ve ihtişamlı geçidi ile Bayburt gezilecek yerler listesi:
1. Baksı Müzesi
2. Sırakayalar Şelalesi
3. Çımağıl Mağarası
4. Bayburt Kalesi
5. Aydıntepe Yeraltı Şehri
6. Şehit Osman Türbesi
7. Yakupabdal Tabiat Parkı
8. Aydıntepe Yaylası
9. Dede Korkut Kümbeti
10. Soğanlı Geçidi
11. Kop Şehitler Abidesi
12. Buz Mağarası
13. Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
1. Baksı Müzesi
Baksı Müzesi Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü'nde kurulu sanat müzesidir. Kurulduğu Bayraktar Köyü'nün eski adı olan baksı sözcüğü eski Türklerde bilgin, hekim, şaman anlamlarına gelmektedir. Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi gibi bölümlere sahip olan müze 40 dönümlük bir alanda kurulmuştur. Bayburtlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından 2012'de inşa edilmiştir. 2000 yılında oluşmaya başlayan müze fikri, 2005 yılında bir Baksı Kültür Sanat Vakfı ile gelişmeye devam eder. Ana bina, 2010 yılında devletten hiçbir maddi yardım almadan, tamamlanır. 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern Tanıtımı, Temmuz ayında ise halka açılışı yapılmıştır. 2012 yılında Müze’nin yeni sergi salonu olan Depo Müze açılmıştır.
Bayburt gezilecek yerler arasındaki Baksı Müzesi, Avrupa Parlamenterler Meclisi himayesinde verilen “2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü, 8 Nisan Salı günü Strazburg, Palais Rohan’da aldı. Ödülün simgesi olan Joan Miro’nun Güzel Göğüslü Kadın isimli bronz heykelciği 1 yıl boyunca Müze’de sergilendi. Baksı Müzesi pazartesi günü dışında haftanın her günü 10.00 - 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
2. Sırakayalar Şelalesi
Sırakayalar köyü, Bayburt-Erzurum karayolunun 6'ncı kilometresinden ayrılarak 16 kilometre yol aldıktan sonra ulaşılan Bayburt gezilecek yerler içerisindeki Sırakayalar Şelaleleri, köyün girişi ve köy içinde olmak üzere iki adettir. Görsel bir şölen sunan şelale ve çevresi yaz aylarında mesire yeri olarak değerlendirilmektedir.
3. Çımağıl Mağarası
Bayburt gezilecek yerler arasında olan Çımağıl Mağarası, il merkezine 35 kilometrelik bir mesafede yer alan Aşağı Çımağıl Köyü’nde bulunmakta. Mağara, çok fazla bilinmiyor olsa da, gerçekten gizemli ve mistik bir atmosfere sahip. Uzunluğu 110 metre olup, tavan yüksekliği bazı bölümlerde 30 metreyi buluyor. Çımağıl Mağarası’nın içerisindeki sarkıtlar ve dikitlerin yanı her mağarada göremeyeceğiniz traverten basamakları, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve fil kulakları vardır. Esasında önemli bir gezi alanı olan mağaraya pek turist uğramıyor. Bunun sebebi, mağaranın tanıtımının çok fazla tanıtımının yapılmamış olmasıdır. Çımağıl Mağarası’na Aşağı Çımağıl Köyü’ndeki Taşındibi Mahallesi’nden başlanıyor. Fakat zorlu bir yola sahip. Sarp kayalıklar eşliğin yaklaşık 1 saat sürüyor mağaraya gitmek. Yine de mağaranın güzelliğini gördükten sonra bu yolculuğun tüm zorluklara değdiğini hissedeceksiniz.
4. Bayburt Kalesi
Bayburt gezilecek yerler içerisinde olan Bayburt Kalesi, Bayburt şehrine hakim bir tepede bulunan tarihi kaledir. Kalenin ilk defa ne zaman, kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kale çeşitli zamanlarda onarılmıştır. Bizans İmparatoru I. Justinianus zamanında onarılmıştır. Türklerin Anadolu'da ilk ele geçirdikleri yerlerden olan Bayburt Kalesi Selçuklu Hanedanı, Saltuklular ve Danişmendliler zamanında tahkim edilmiştir. II. Kılıçarslan'ın Erzurum idarecisi olan oğlu Tuğrul Şah zamanında kale Trabzon İmparatorluğu'ndan gelebilecek tehditlere karşı en geniş ve esaslı onarımını geçirmiştir.
1514 yılında, Bayburt Kuşatması ile Osmanlılar'ın eline geçtikten sonra I. Süleyman ve III. Murad dönemlerinde önemli onarımlar geçirmiştir. Bayburt'u 1647 senesinde ziyaret eden Evliya Çelebi kalenin içerisinde 300 haneli bir mahalle ve cami olduğunu belirtmiştir. 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda kale tahrip edilmiştir. Kalenin çevresi 2 kilometreden uzun ve surlarının yüksekliği 30 metredir.
5. Aydıntepe Yeraltı Şehri
Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan kent, tüf içerisinde, yüzeyden 2-2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galeriler, tonozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşmaktadır. Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişlemektedir. Kareye yakın planlı odalar bu mekana açılmaktadır. Ayrıca gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı konik biçimdeki deliklerin, galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara delik açıldığı gözlenmektedir.
Halen kazı çalışmaları devam edilen kent hakkında şu an ileri sürülen iki görüş mevcut olup bunlardan biri bu kentin, bölgede daha önce sözü edilen Halde Şehri'ne ait olduğudur. Halde’nin “Khalde” olduğu eski ismi Hart (Aydıntepe) olan ilçenin isminin de “Halt” dan geldiği görüşü mevcuttur. Diğer görüşe göre ise Hart’ta bu yer altı kentinden başka Geç Roma Erken Bizans devirleri arasında yer alan bir mezarın ortaya çıkarılması, Hıristiyanlığın henüz yerleşmediği bir devirde bu bölgenin bir sığınak teşkil ettiği, Romalılar tarafından kovulan ilk Hıristiyanların bu bölgeye geldikleri ve sığındıkları, yer altı kentinin de bu Erken Hıristiyanlık dönemine ait olabileceğidir.
6. Şehit Osman Türbesi
Şehrin batısında bulunan her iki türbenin Saltuk Oğullarına ait olduğu bilinmektedir. Saltuk kumandanlarından Mengüç Gazi'nin kardeşi Osman ve kız kardeşine aittir. Türbelerin kitabeleri silik olduğundan okunamamaktadır. Türbeler sarı taştan yapılmış, taş işleme sanatının güzel örneklerindendir.
7. Yakupabdal Tabiat Parkı
Bayburt gezilecek yerler içerisindeki Yakupabdal Tabiat Parkı, Türkiye'nin Bayburt ilinin Demirözü ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. 2 Aralık 2014 tarihinde tabiat parkı ilan edilen park, 24 saat boyunca açıktır. Yakupabdal Tabiat Parkı ağırlıklı olarak sarıçam ormanlarıyla ve çalılık alanlarla kaplıdır. Bunun yanında, tabiat parkı içerisinde yapay bir göl de bulunmaktadır. Parkın içerisinde çeşitli bitkilerin ve canlıların yaşadığı tespit edilmiştir.
8. Aydıntepe Yaylası
Doğayla iç içe olmayı sevenler için trafikten ve insan kalabalığından uzak olan Türkiye’nin birbirinden güzel yemyeşil yaylaları her zaman ilaç gibi gelmiştir. Şifayı doğada arayanların ilk çıktıkları yerlerden biri olan yaylalar, Bayburt gezilecek yerler içerisindeki Aydıntepe Yaylası’yla karşımıza çıkıyor.
Kışın kar yağdığında bembeyaz bir gelin gibi, yazın ise yemyeşil çimenleri ve ağaçlarıyla içinizi ısıtacak Aydıntepe Yaylası, Nisan ayının ortalarına kadar buzla kaplı oluyor. İçerisinde bir de göletin yer aldığı yaylada, kışın gölet tamamen buz tutuyor. Her yıl temmuz ayında yayla şenliklerinin de düzenlendiği Aydıntepe Yaylası’nda, harika bir doğa turuna çıkabilir, dilerseniz kendi malzemelerinizi yanınızda getirerek doğayla baş başa kamp da yapabilirsiniz.
9. Dede Korkut Kümbeti
Türkiye’nin hatta İslam edebiyatının en önemli isimlerinden Dede Korkut’un türbesinden bahsetmemek olmazdı. Bayburt’un merkezinde yer alan Yıldırım Köyü sınırları içindeki türbe, Bayburtlular arasında “Ali Baba” ya da “Korkut Ata” olarak da biliniyor. 9. yüzyılda inşa edildiği düşünülen kümbet, daire şeklinde mimariye sahiptir ve farklı ebatlara sahip kesme taşların düzgün bir şekilde bir araya getirilmesiyle inşa edilmiştir.
Son olarak 1994 yılında restore sürecinden geçen kümbet, Bayburt’a gelenlerin ziyaretini bekliyor. Bayburt’ta her yılın temmuz ayının 3 haftasında Dede Korkut adına düzenlenen uluslararası şenlikte kümbet, oldukça fazla ziyaret almaktadır. Dilerseniz ziyaretinizi bu zamana denk getirerek bu şenliğe de katılabilirsiniz.
10. Soğanlı Geçidi
Bir rivayete göre Soğanlı Geçidi 1916-17 yıllarında Ruslar tarafından açılmış. Biraz cesaret isteyen bir rota ama Karadeniz’de bulunan en muhteşem geçitlerden biri Soğanlı Geçidi. Bayburt’tan gelirken çıplak bir yol ıssız yaylalara doğru tırmanıyor. Geçidin en yukarı kısmı adeta bir çiçek denizi. Aşağıya baktığınızda, bulutların arasından Karadeniz ormanları göz kırpıyor. Düz, kaya bir duvardan 22 viraj dönerek 1000 metre kadar aşağıya inilebiliyor. Of’un yukarı vadileri sanki tropikal bir bölgeymişçesine selamlıyor sizleri. Eski mimarinin güzelliği hiçbir yerde bu kadar çarpıcı değil. Eğer yolunuz Bayburt’a düşerse, cesaretinizi toplayın ve Soğanlı Geçidini mutlaka görün. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.
11. Kop Şehitler Abidesi
Kop Şehitleri Abidesi: İlçe merkezine 27 km uzaklıkta bulunan Kop dağı sırtlarındadır. 1963 yılında, Bayburt Garnizon Komutanı Bedrettin Demirel tarafından yaptırılmıştır.
Kop Dağı 1. Dünya Savaşı sırasında burası ülkemizin savunmasında önemli bir yer edinmiştir. Bu dağda şehitler adına bir abide yapılmıştır.
12. Buz Mağarası
Bayburt’un en güzel mağara oluşumlarından biri olan Buz Mağarası, il merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta bulunan Helva Köyü’nde yer alıyor. Helva Köyü Buz Mağarası’nı gezmek, keşfetmek, buradaki sarkıt ve dikitlere şahit olmak farklı bir dünyada soluk aldığınızı hissettirecek. Buz Mağarası, yöre halkı tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılmış zaman zaman.
13. Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Beşpınar Köyü'nde bulunan bir etnografya müzesidir.
Bayburt’a 40 kilometre uzaklıktaki Demirözü vadisinde, Demirözü Baraj Gölü’nün yakınında bulunur. Bölgenin soyut ve somut kültür mirasını yaşatmak üzere kurulmuştur. 5000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 15bin metrekarelik alandaki 26 farklı mekandan oluşur.
2013 yılında iş insanı Kenan Yavuz tarafından "kültür evi" olarak kurulmuş, 2019 yılında "resmî özel müze" statüsü kazanmıştır. Müze, Avrupa Müze Forumu tarafından 2021 yılında "Silletto Ödülü"ne değer görüldü.
Bayburt hangi şehirden ayrıldı?
1927' ye kadar Erzurum' a bağlı olan Bayburt bu tarihte Gümüşhane'ye bağlandı. 21.06.1989 tarihinden itibaren 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuştu.
Bayburt neyi ile meşhur? Bayburt yemekleri
Bayburt'a geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken meşhur yiyecekler şunlardır: Tel helva, kesme çorba, tatlı çorba, kara pancar yemeği, galacoş, ekşi lahana yemeği, lor dolması, ayranlı çorba, herse yemeği, haşıl, bayburt tava.
Bayburt restoranları
Bayburt Restaurant
Maydanoz Restaurant
Divan Sofrası
Baberti Restoran
Gönül Sarayı Cafe & Restaurant
Çoruh Et Lokantası
Paşa Memmet
Bayburt Kale Park Sosyal Tesisleri
Bayburt Sofrası
Bayburt'ta nerede kalınır? Bayburt otelleri
Bayberd Hotel
Bayburt Otel Konaklama
Büyük Bayburt Otel
Otel Saracoğlu
Kalepark Otel Bayburt
Otel Dede
Gökmavi Otel
Otel Yavuz
Bayburt otel fiyatları ortalama 750 Tl'dir.
Bayburt nasıl bir yer?
Bayburt, az nüfusa sahip, güvenilir yaşamın yüksek olduğu şehirlerin başında gelmektedir. Hafta sonu tatillerinde, kış tatillerinde gezip görülmesi gereken yerlerden biri olan Bayburt, Türkiye'nin kuzeyindeki Karadeniz Bölgesinin doğu kesimlerinde yer almaktadır.