Bayburt'ta 6 milyon euroluk Picasso tablosu krizi! O tablo ünlü İtalyan ressama ait çıktı...
Bayburt'ta tarihi eser kaçakçılarına yönelik yapılan operasyonda ele geçirilen tablonun Picasso'ya ait olduğu iddia edildi. Peki, o tablo gerçekten Picasso'ya mı ait? İşte yanıtı...
Bayburt'ta İl Jandarma Komutanlığı, 14 farklı ilde tarihi eser kaçakçılarına dair harekete geçti. Doğu ve Güney Doğu bölgelerinden çıkarılan eserlerin batı şehirlerin ve yurt dışına satılacağına yönelik ihbarın sonucunda Osmanlı dönemine ait 3 bin 72 sikke, Doğu Roma ve Bizans dönemine ait yaklaşık bin yıllık olduğu değerlendirilen 178 sikke ve çeşitli tarihi eser nitelikteki objeye el konuldu. Operasyonun Bayburt ayağında ise şüphelilerin 6 milyon avro değer biçip satışa sundukları, ressam Pablo Picasso'ya ait olduğu iddia edilen tablo da ele geçirildi.
BAYBUR'TAKİ TABLO PICASSO'NUN MU?
21 kişinin gözaltına alındığı operasyonda Picasso tablosunun gerçek olup olmadığına yönelik çalışma başlatıldı. Dezenformasyonla mücadele için kurulan Doğruluk Payı adlı internet sitesinden ise tablonun Picasso'ya ait olduğu iddialarına yalanlama geldi.
BAŞKA BİR ÜNLÜ RESSAMA AİT
Osmanlı, Doğu Roma ve Bizans dönemlerine ait 3 bin 250 sikke ve tarihi eserlik objelerin arasında bulunan, operasyon kapsamında yakalanan şüphelilerin 6 milyon euro'ya satmaya çalıştıkları nü tablo, Google Lens üzerinden tersine görsel arama ile araştırıldığında sonuçlarda Andrei Frantsevich Belloli ismiyle karşılaşılıyor.
Doğruluk Payı'nda yer alan analizde ayrıca, bu isim araştırıldığında Rus asıllı İtalyan ressamın 1820-1881 yılları arasında yaşadığı ve 1861,1869 ve 1871 gibi değişen tarihlerde resmedilen “The Bather” (Banyo yapan kadın) tablosu varyasyonlarıyla ünlü bir ressam olduğu bilgisine ulaşılabildiği belirtildi.
PICASSO'NUN ESERLERİ ARASINDA YOK
Paylaşılan analizin içeriğinde yer alan diğer bilgiler şöyle:
Picasso'nun 1881’den 1973’e kadar yaşadığı biliniyor. Tablodaki tarihin 1875 yerine 1895 olduğu düşünülürse ve Picasso’nun ilk yıllarındaki eserlerinde kullandığı sanatsal üslup karşılaştırıldığında tablonun Picasso’ya ait olabileceği ihtimali bulunuyor. Ancak Picasso’nun tüm eserlerinin yer aldığı WikiArt sitesi incelendiğinde iddiada yer alan tablo bulunamıyor.
"The Bather" anahtar kelimesi arama motorlarından tarandığında da çeşitli müzayede sitelerine ulaşılıyor. İddiada yer alan tablo Alte Kunst Vienna, Arthive, Christies ve Artnow gibi müzayede ve replika eserler satan sitelerdeki görsellerle karşılaştırıldığında eserin "The Bather" olduğu anlaşılıyor. "The Bather" eserinin Bellolli tarafından farklı varyasyonlarla resmedildiği de belirtilmiş. Ana planda nü kadının yer aldığı varyasyonlarda kadının saç rengi ve çömlek detayları değişiklik gösteriyor. Bayburt’ta ele geçirilen tablonun üzerinde Picasso imzası ve tarih detayları da mevcut. Dolayısıyla ele geçirilen tablo bir replika.