18 Aralık 2024 Çarşamba
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bayburt’un saklı lezzeti: Galacoş nasıl yapılır?

Bayburt’un yöresel mutfağından çıkan galacoş, diğer adıyla mercimekli ekmek kebabı, az bilinen fakat lezzetiyle öne çıkan bir yemek. Mercimek, kıyma ve tırnak pideyle hazırlanan bu doyurucu tarif, besin değeri yüksek ve ekonomik bir seçenek sunuyor. Galacoş nasıl yapılır? İşte galacoşun tarifi...

Bayburt’un saklı lezzeti: Galacoş nasıl yapılır?

Pratik hazırlanışıyla dikkat çeken galacoş, sofralara farklı bir alternatif arayanlar için ideal bir yemek olarak öne çıkıyor. Mercimeğin yüksek protein içeriği ve kıymanın lezzetiyle harmanlanan bu yemek, tırnak pidelerle servis edilerek hem doyurucu hem de lezzetli bir sonuç ortaya koyuyor.

Bayburt mutfağının saklı hazinelerinden biri olan galacoş, misafir sofralarını süslemek ya da günlük öğünlere çeşitlilik katmak için ideal bir tercih. Bu yöresel tadı henüz denemediyseniz, galacoş tarifiyle mutfağınıza Bayburt’un zengin kültürünü taşıyabilirsiniz. Peki galacoş nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

Galacoş Nasıl Hazırlanır?

Bayburt’un saklı lezzeti: Galacoş nasıl yapılır? - Resim : 1

Malzemeler
200 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1,5 su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek biber salçası(Acı salça sevmeyenler 2 kaşık domates salçası kullanabilir.)
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 kase süzme yoğurt
4-5 yemek kaşığı tereyağı
3 adet tırnak pide
Sıvı yağ

HAZIRLIK AŞAMALARI

Pideleri Hazırlama

Tırnak pideleri küçük küpler halinde doğrayın. Üzerine tereyağı gezdirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kızarana kadar pişirin.

Mercimeği Haşlama

Yeşil mercimeği bir tencereye koyup üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Kapağını kapatarak yumuşayana kadar haşlayın ve suyunu süzün.

Kıymalı Harcı Yapma

Tavaya sıvı yağı koyup küçük doğranmış soğanları ekleyerek kavurun. Soğanlar pembeleşince kıymayı ekleyin ve suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin. Ardından salçayı ekleyip, baharatlarla lezzetlendirin. Haşlanmış mercimeği de ekleyerek karışımı bir süre daha pişirin.

Sarımsaklı Yoğurt Hazırlama

Süzme yoğurdu bir kaba alın. Sarımsakları ezerek yoğurda ekleyin ve biraz tuz ilave ederek iyice karıştırın.

Sunum ve Servis

Kızarmış pideleri geniş bir servis tabağına ya da tepsiye yayın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Ardından mercimekli kıymalı harcı ekleyin.

Sosu Hazırlama

Küçük bir tavada tereyağını eritin ve içine salça ekleyerek kısa bir süre kavurun. Sosu yemeğin üzerinde gezdirin.

Son Dokunuş

Galacoşunuzu ince kıyılmış maydanoz ya da taze soğanla süsleyerek servise hazır hale getirin.
Bayburt mutfağından çıkan bu özel lezzeti sevdiklerinizle paylaşın.

Bayburt yemek