Bayramda oruç tutulur mu? Kurban ve Ramazan Bayramında oruç tutmak haram mı? Oruç tutulması yasak günler
Dinimize göre oruç tutulması yasak olan günlerin başını çeken bayramların bazı günlerinde oruç tutmak yasaklanmıştır. Peki bayramda neden oruç tutulmaz? Oruç tutulması yasak günler
Ramazan Ayı vesilesiyle 30 gün peş peşe oruç tutmayı iyice alışkanlık haline getiren Müslüman kimselerin oruç ibadetiyle ilgili en çok arattıkları konulardan birisi de hazır oruca alışmış iken kaza oruçlarını da bayram gününde tutup tutamayacaklarıdır. Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini bayramımız olmakla beraber bugünlerde oruç tutulması dinimizce hoş karşılanmamaktadır. Sebebi ise bayram günlerinin mutluluk verici, yeme-içme günlerinin olmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle de Ramazan bayramı, Allah rızası için bir ay boyunca tuttuğumuz orucun arkasından verilen bir "Genel iftar ziyafeti" hükmünde olup ona "Fıtır bayramı (iftar bayramı)" da denilmiştir.
BAYRAMDA ORUÇ TUTMAK HARAM MI? BAYRAMDA NEDEN ORUÇ TUTULMAZ?
Mübarek Ramazan bayramının birinci günü, bir ay boyunca tutulan Ramazan orucunun iftarı manasına gelir. Dolayısıyla da böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, yakışmayan davranışlar arasında değerlendirilmektedir. Bayramda oruç tutmanın hükmünün bahsedildiği sahih bir hadis-i şerifte, "Ramazan Bayramının BİRİNCİ gününde ve Kurban Bayramının 4 GÜNÜNDE oruç tutmak tahrîmen mekruhtur" (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/125-126; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/375) ifadesi geçmektedir.
Kurban Bayramına ise Allah rızasını kazanmak için kurbanların kesildiği ve dolayısıyla da bu günlerde ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (SAV), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu buyurmaktadır. (Müslim, Sıyâm, 144 [1141]).