BBC'de grev
Türkiye Gazeticiler Sendikası'nın (TGS) örgütlü olduğu BBC İstanbul bürosunda çalışan gazeteciler, 9 Ağustos 2021'de başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve çıktı.
Gazeteciler, BBC İstanbul bürosu önünde yaptıkları açıklamayla grev ilan etti. Açıklama sonrasında "Bu iş yerinde grev vardır" yazılı pankart astılar. Böylece, 2009'dan sonra ilk basın grevi, BBC'de başlamış oldu. Açıklamaya diğer basın kurumları ve gazetelerden de destek geldi.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Altı aydır BBC işverenine Türkiye’de yaşanan ekonomik darboğazın çalışanların alım gücünde büyük bir erimeye neden olduğunu anlattık. Taleplerimiz her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insaniydi. Ancak resmi enflasyonun yüzde 14,6 olduğu 2020 yılında İstanbul’daki çalışanlarına yüzde 7 zam yapan BBC işvereni, 2021'de de benzer bir teklifle masaya geldi. TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz."
'BBC AYRIMCILIK YAPIYOR'
BBC'nin ayrımcılık yaptığını söyleyen Durmuş şöyle konuştu:
"İstanbul’da BBC adına gururla çalışan gazetecilerin bazı temel yan haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz."
BBC'nin uzlaşmaz tutumu nedeniyle grev başlattıklarını ve istedikleri zammı alana kadar mücadele edeceklerini aktaran Durmuş, "BBC işvereninden taleplerimize olumlu bir yanıt bekledik, konuyu ısrarla masada çözmek için çaba sarf ettik. Ancak karşı taraf ısrarla gerçeklerden uzak tekliflerini yeniledi. Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz." dedi.