Bedeli giyim ödememeli enerjide destek sağlanmalı
Tekstil sektörünün talebi üzerine gündeme gelen ithalat vergisi giyim sektöründe tepkiye neden oldu. Sektör başkanları peş peşe açıklama yaptı. Sektörün duayen ismi Orakçıoğlu, tekstilin yaşadığı sorunun bedelinin giyime yüklenmesinin doğru olmadığını söyledi
Tekstil ithalatına getirilen ve bu ay devreye alınacak ilave gümrük vergileri hazır giyim sektöründe endişeye neden oldu. Sektör temsilcileri uzun süre yatay seyreden döviz kurları, artan işçilik maliyetleri ve ana pazarlarda yaşanan talep daralması nedeniyle zaten zor bir dönemden geçen sektörün kararla ağır bir darbe daha aldığını savundu. Geçen günlerde TGSD, LASİAD, OTİAD, MESİAD, TRİSAD, BATİAD, ZETSİAD, TİGSAD, ÖRSAD ve ÇSD başkanları ortak bir mesaj yayımladı. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği de ilave vergiye karşı çıktı. Uzun yıllar İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanlığı da yapan sektörün duayen isimlerinden Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Tekstilciler de arkadaşımız. Onlar sorun yaşıyorlar ama bir tarafın yaşadığı sorunun maliyetini diğer tarafa yüklememek lazım. Enerji kullanımında destekler sunulması lazım. Hazır giyim bu işin bedelini ödememeli.” mesajı verdi.
ESKİDEN ORTA YOLU BULURDUK!
Geçen günlerde Nişantaşı'nda gündemi değerlendirmek üzere bir araya geldiğimiz Orakçıoğlu'na tekstil ithalatına getirilen ilave gümrük vergisinin etkisini sorduğumuzda, “Biz önceden iki sektör bir araya gelirdik. Bir odaya kapanır 7-8 saat konuşur bir orta yol bulurduk. Siyaseti de bürokrasiyi de zor durumda bırakmazdık. Sektörün görev verdiği arkadaşlar bizleri temsil ediyor. Onlar adına sektör bir seçim yapmış bizim kalkıp da bir şekilde rol çalmamıza gerek yok. Ama bir duayen olarak tavsiyem; ülkenin 20-25 yıl önceki ihracat kompozisyonu farklıydı dahilde işleme ile getir ihracat yap vs. Kumaşı dahilde işleme ile getirip yapardın. Şimdi böyle bir şey yok. Bir ürünün ithalatı yapıldığında farklı farklı yerlere satılıyor. Değişen tablonun içinde dahilde işleme kullanmak mümkün değil. Nihai ürüne gelse belki ama dünyada ham maddeye vergi koyan bizim gibi çok fazla ülke yoktur herhalde!” ifadelerini kullandı.
UYGULAMA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Büyük grupların, verdikleri siparişi iptal etmekle kalmayıp “8-10 ay sonra alırım” dediklerini belirten Orakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kim bu stoğa dayanabilir? Halihazırda zaten hazır giyimde problemler var. Uygulamanın tekrar gözden geçirmesi lazım. Nihai ürün değil ham madde için söylüyorum. Üçüncü dünya ülkelerindeki sıkıntıların çözülmesi lazım. Kargo şirketleri antrepodan belki ihracat yapmalı. Birçok ülkeden para da getirilmiyor. Çevremizdeki 29 ülke küresel finans sisteminin içinde değil bu ülkelere ürün satmaya çalışıyorsun, kolay değil. İhracatı yapıyorsun, adam bir şekilde yanında getirdiği halde bir döviz bürosu ile ödeme yaptı diyelim yüzde 3-4 komisyon veriliyor. İhracat bedelini kapatmaya çalışınca kendi nerede deniyor? Yurt içinde, turiste ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza fiyatlar geçen sene uygun gelirken şu anda pahalı geliyor. Biz zamanında Cenevre'ye gittik, aynı gün Almanya'ya uçtuk, gündüz başka akşam başka organizasyon... Sabah da AB parlamenterleri toplantısı vardı. Uçağı yakalayıp geldik. Cep telefonunun kodunu unuttum. Biz böyle çalışırdık.”
GÜMRÜK BİRLİĞİ SORUN OLUYOR
Kamunun yatırım taahhütlü ihracat kredisi uygulamasını devreye almasını da öneren Orakçıoğlu, Gümrük Birliği'nin ise ülkemize sorun çıkarmaya başladığını şu sözlerle anlattı:
“Avrupa 76 ülke ile anlaşma imzalamış, biz 24 ülke ile imzalamışız. Bize mallar gümrüksüz geliyor. Dışişleri Bakanı da ifade etti, 'Gümrük Birliği ve vize çözülmeli.' dedi.” ifadelerini kullandı.
DAMAT İTALYA'DA ÜS KURACAK İHRACATTA 50 MİLYONU AŞACAK
Damat, Tween ve DS Damat gibi hazır giyim markalarını bünyesinde barındıran Orka Holding olarak İtalya'nın Bologna şehrinde bir lojistik merkez kuracaklarını anlatan Süleyman Orakçıoğlu, “Mağazalarımız da olacak. ABD’de Miami ve Atlanta'da mağaza açmayı planlıyoruz. ABD enteresan bir pazar. İnanılmaz rahat giyim de var ama inanılmaz şık giyinen bir kesim de var. Kahire'de bir açılışımız olacak. Kamerun ve Dağıstan'da da. Böylece yurt dışında 205 mağazamız olacak. Beni en çok mutlu eden buralara giden arkadaşlarımızın mağaza önünde fotoğraf çekip göndermeleri çünkü her yerde Türk bayrağını dalgalandırıyoruz.” diye konuştu. Cezayir Oran'da açılacak büyük bir AVM'de de yer alacaklarını kaydeden Orakçıoğlu, “Oradaki ithalat vergisine rağmen hem fiyatımız rekabetçi hem de Avrupa markaları ile yarışacak kalitede ürünlerimiz var. Suudi Arabistan Riyad şehrinde açılacak mağazamız bölgede daha etkin rol oynamamızı sağlayacak. DS'de kilo başına ihracat 40-50 dolar, Damat'ta 70-80 dolar. Bu yıl toplam grup ihracatında 50 milyon dolara ulaşacağız.” bilgilerini verdi.