Bekilli taşlarında gizli Türk tarihi
Araştırmacı yazar Ümit Şıracı, taşlar üzerinde yaptığı tamga araştırmalarını sergi haline getirdi. Büyükşehir Belediyesi Ali Rıza Turan Bahadır sergi salonunda sergilenen araştırmalar 5 Aralık tarihine kadar misafirlerini bekliyor
Araştırmacı yazar Ümit Şıracı, Denizli’nin Bekilli ilçesindeki taşlar üzerinde yaptığı tamga araştırmalarını, Bekilliler Kalkınma ve Dayanışma Derneğinin destekleri ile Büyükşehir Belediyesi Ali Rıza Turan Bahadır sergi salonunda sergiledi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Marım’ın açılışını yaptığı sergi, 5 Aralık tarihine kadar gezilebilecek. Araştırmacı Ümit Şıracı, serginin Türklerin Anadolu’ya 1071’den çok daha önce geldiğini kanıtladığını belirtti.
Ümit Şıracı Aydınlık’a çalışmaları ve sergisi hakkında bilgi verdi. Şıracı şunları söyledi:
“Bugün Denizli’nin Bekilli ilçesi çevresinde bulduğum kaya resimlerini, Türk yazıtlarını ve Türk mezar taşlarını bu sergi salonunda sergiliyorum. Bilgisayar ortamında yaptığımız özel bir çalışma ile resim, yazıt ve mezar taşlarını sergilenir hale getirdik ve halkın beğenisine sunduk. Serginin amacı Türklerin Anadolu’ya 1071’den çok eski tarihlerde geldiğini, ete kemiğe bürünmüş bir şeklide insanımıza ve bilim dünyasına göstermektir.
‘YAZITI BELGELEDİK’
“Burada örneğin Sibirya’dan, Altaylardan, Kazakistan’da hala var olan çeşitli Türk boylarına ait tamgaları görüyoruz. Yine şamanik, tanrısal yakarışları görüyoruz. En önemlisi buraya gelenler tek satırlık Göktürk alfabesi ile yazılmış bir yazıtı görüyor.
"Bu yazıt, bilim dünyasında 8’inci yüzyılda kullanılmayı bıraktığı söylenilen bir yazıt. Eğer biz 1071 yılında Anadolu’ya geldiysek 8’inci yüzyılda kullanımı bırakılan bir yazıtın burada ne işi var. En önemli soru bu. O zaman Anadolu’da böyle bir yazıtın olmaması lazım. Alan taraması ile biz bu yazıtı bu topraklarda belgeledik ve halen kayalıkta mevcut. Bu yazıt Denizli’de ilk de değil. Denizli coğrafyasında bunun gibi üç tane daha yazıt var Göktürk Alfabesi ile yazılmış.
"Bu açıdan baktığımızda bu serginin tarihi bir misyonu da var. Türklerin Anadolu’ya 1071’den çok daha önce geldiğini kanıtlar nitelikte bir sergi. Burada Bekilililer Derneğimize ve sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Bu serginin devamı İstanbul ve Ankara’da da olacak. Sergiyi gezenler görecek ki Türklerin Anadolu’ya gelişi çok eskilere dayanıyor. Bunun da delilleri bu sergide.”