Belediyeler artık fuar basamayacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ve bazı kanunlarda yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kapsamda ihracatçı birlikleri ve derneklerinin düzenledikleri yurt içi fuarlarda belediyeler ile yaşadıkları sorunlardan biri çözülmüş oldu. Türkiye'de yapılan fuarların düzenlendiği iç alanlarda yapılan ilan ve reklamlar vergiden muaf tutuldu. Bu sayede belediyelerin zabıtalar aracılığı ile fuar içlerinde denetim yapmalarının önüne geçildi. Geçen aylarda iki önemli fuara zabıta baskınları gündem olmuş. Bunun üzerine Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve beraberindeki heyet Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati ile bir araya gelerek sorunun çözümü noktasında taleplerini iletmişlerdi. TİM Başkanı ayrıca sosyal medya hesabından da belediyelerin bu tavrını eleştiren bir paylaşım yaparak kamuoyu oluşturmuştu.
BAKANLIK YENİ YÖNETİMİ BEKLER Mİ?
Kanunda yapılan bir diğer değişiklik ise genel sekreter atamaları konusunda oldu. Buna göre TİM'in genel sekreter ve genel sekreter yardımcılıklarına 30 gün içinde atama yapılmaması halinde Ticaret Bakanlığınca resen atama yapılabilecek. TİM'de halihazırda genel sekreterlik görevi vekaleten yürütülüyor. Seçimler 13 Haziran'da yapılacak. Bakanlık yeni oluşturulacak TİM yönetimini beklemeden atama yapacak mı yoksa yeni yönetim ile görüşerek bir atama mı yapacak merak konusu.
AYDINLIK HABER YAPTI DÖRT YIL SONRA YASA ÇIKTI
Kanunda yapılan düzenleme ile ayrıca ihracatçı birliklerinin genel kurullarınca; iflas eden, ölen, ticareti terk eden veya son 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin yasal takipte olanlar dahil borçları ve bu borçların gecikme zamları terkin edilebilecek. Yani silinecek. Böylece hem mevcut borçlar hem de ileride oluşabilecek benzer mahiyetteki borçlarla ilgili yaşanacak sıkıntıların önüne geçilecek.
Bu düzenleme 12 Şubat 2018 tarihinde kaleme aldığımız bir haberi hatırlattı. “İhracata sahtekar tüccar darbesi” başlıklı haberimizde dönemin İHBİR Başkanı Zekeriya Mete, yakın zamanda vefat eden bir ihracatçıya borç çıkarıldığını aktararak, “Bunlar zaten bizim paramız. Ben ölmüş adamdan nasıl para isteyeyim! Keyfimizden mi geliyor. Biz burada maaş almadan gönüllü hizmet veriyoruz.” ifadeleri ile duruma tepki göstermiş, biz de kamuoyuna aktarmıştık. Dört yıl sonra yapılan düzenleme ile de artık vefat eden ihracatçılara borç çıkarılması sorunu çözülmüş oldu.
YENİBOSNA'DAKİ MERKEZ ARTIK RESMEN İHRACATÇININ
TİM Başkanı Gülle döneminde yapılan girişimler sonucu elde edilen bir diğer kazanım da TİM'in genel merkezi ile ilgili oldu. Yapılan yasal düzenleme ile İstanbul Bahçelievler Yenibosna Mahallesi'nde bulunan ve Ticaret Bakanlığına tahsisli ancak TİM ve birlikler tarafından kullanılan Hazine taşınmazlarının, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca kuruluş amaçlarında kullanılmak üzere TİM ve birliklere bedelsiz olarak tahsis edilmesi hükme bağlandı. Böylece yılan hikayesine dönen durum netliğe kavuştu. Bunun yanında TİM yönetim kurulu, TİM başkanı ve sektörler konseyinin asil üyeleri arasından dört yıl için seçtiği üye sayısı 12'den 15'e, ilk toplantısında kendi üyeleri arasından seçtiği başkanvekili sayısı 3'ten 5'e çıkarıldı.
Öte yandan hesap yılı sonunda birliklerin yedek akçelerine aktarılan meblağın Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutarı, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine eklenmek üzere sermaye taahhüdü ödemesi olarak aktarılması da yasa ile hükme bağlandı.