Berberlerden çağrı: Kapatın demek yetmiyor, destek şart
Dükkan sahiplerinin zor durumda olduğunu söyleyen İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz, bu dönemde berberlerin evlerine ekmek götüremediğini söyleyerek destek çağrısında bulundu.
İçişleri Bakanlığı’nın 21 Mart’ta, 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle, berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu. Dükkan sahiplerinin zor durumda olduğunu vurgulayan İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz, bu dönemde berberlerin evlerine ekmek götüremediğini söyleyerek destek çağrısında bulundu.
Berberler ve kuaförlerin önemi koronavirüsle mücadele döneminde ortaya çıktı. Bu süreçte saçlar sakallar uzadı, bakımsız kaldı. Bazı berberlerin bu dönemde yasak dinlemeden kaçak şekilde tıraş yaptığı medyada yer aldı. Yakın temastan dolayı virüsün yayılımına yarayan bu davranışlar güvenlik ekiplerince cezalandırıldı. Bir ayı bulan kapatma döneminde özellikle dükkan sahiplerinin çok zor durumda olduğunu söyleyen İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz, “Mutlaka bu esnafa devletimizin destek olması lazım” dedi. Çıkan destek paketleriyle çalışanlara kısa çalışma ödeneği gibi hakların sunulduğunu belirten Akyüz, Bağkur'lu olan dükkan sahiplerine hiçbir desteğin verilmediğini söyledi. Oda olarak üyelerine ‘yasaklara uyun, tıraş yapmayın, temasta bulunmayın’ çağrısı yaptıklarını vurgulayan Akyüz, “Ama gitmeyin yapmayın demek yetmiyor. Bunu sağlamak için devletin dükkan sahibine en azından asgari ücret yardımı yapması gerekiyor” dedi.
BERBERLER EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR
Yasakla berber ve kuaförlerin ne kadar gerekli ve zorunlu olduğunun da ortaya çıktığını vurgulayan Akyüz, şunları söyledi:
“Bu salgından kurtulmanın tek yolu izolasyon. Salgın devam ettiği sürece dükkanlarımızı açalım demiyoruz tabi. Ama kapalı kaldığı sürece dükkan sahipleri devletten herhangi bir katkı alamıyor. Çalışanlar kısa çalışma ödeneği alıyor, işten çıktığında işsizlik maaşı alıyorlar. Ama dükkan sahibi Bağkur'lu, bu süreçte 1 kuruş para kazanamıyor, evine ekmek götüremiyor. Çorbası kaynamıyor. Berber esnafı günlük kazanan küçük esnaf. Mutlaka bu esnafa devletimizin destek olması lazım. Kapalı olduğu dönemde duyuyoruz, çorbasını kaynatabilmek, sadece çoluğunun çocuğunun geçimini sağlamak için günde bir kez tıraşa gidiyor. O da yasak. Devletin ihtiyaç sahiplerine faizli kredi yerine kapalı kaldığı sürece en azından asgari ücret tutarında yardım etmesi lazım.”