Bereketli topraklar 12 ay üretiyor
Türkiye'deki örtü altı tarım alanlarının yüzde 40'ına sahip Antalya'da, 320 bin dekarı sera olmak üzere, 360 bin hektar tarım arazisinde üretim yapılıyor.
200'den fazla ürünün yetiştiği kentte, ekvator kuşağına özgü tropikal meyve yetiştiriciliği de yapılıyor. Ürünler hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarına sunuluyor.
8,4 MİLYON TON ÜRETİM
Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, sıfırdan 2 bine ulaşan rakımda kentin her bölgesinde tarım yapılabildiğini, çay hariç bütün ürünlerin Antalya’da yetiştirildiğini kaydetti. Tarım arazilerinin yüzde 10'unu seraların oluşturduğunu belirten Karaca, "Toplam 8,4 milyon ton üretimimiz var. 2,8 milyon ton domates üretimi gerçekleştiriliyor. Domates başta olmak üzere portakal, nar, avokado gibi birçok ürünün üretiminde Türkiye'de birinci sıradayız, muz üretiminde ikinci sıradayız" dedi.
Daha önce kış aylarında gerçekleştirilen sera üretiminin, son yıllarda Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde yaylada yapılmaya başlandığını aktaran Karaca, 12 ay boyunca sera üreticiliğinin devam ettiğini ve buralarda da domates başta olmak üzere biber, hıyar, patlıcan gibi ürünlerin yetiştirildiğini bildirdi.
BİR KARIŞ BOŞ DEĞİL
Sıcak iklim kuşağını seven tropikal meyve üretiminde de Antalya'nın söz sahibi olmaya başladığını vurgulayan Karaca, “Tropikal meyvede daha önce ithal ettiğimiz ürünleri de artık ilimizde üretmeye başladık" dedi. Antalya'da bir karış toprağın bile üretime dahil edildiğini ifade eden Karaca, iklimi ile katma değeri yüksek ürünler yetiştirildiğini ve bu sayede ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlandığını belirtti.