Bereketli topraklarda hasat başladı
Çukurova’da pamuk hasadı başladı. Bu yıl üretimde geçen seneye göre artış var. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geçen hafta Adana ve Hatay’da hasat etkinliklerine katıldı, üreticiye bol, bereketli ve hayırlı kazançlar diledi. Ürününü hasat eden üretici ise alım fiyatının açıklanmasını bekliyor.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da pamuk hasadına başlandı. Halk arasında ‘beyaz altın’ olarak tabir edilen pamuk, Çukurova çiftçisinin ektiği ürünlerin başında geliyor. Başta tekstil olmak üzere farklı sektörlerde ham madde olarak kullanılan pamuk, geçen yıl 220 bin dekarda ekildiği Adana'da bu yıl 320 bin dekarda üretiliyor. Geçen sene 115 bin ton civarında rekolte alınan pamukta, bu sene 170 bin ton rekolte bekleniyor.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin’in verdiği bilgilere göre Türkiye'de yılda yaklaşık 2 milyon 250 bin ton pamuk üretimi gerçekleştiriliyor. Adana pamuk üretiminde ülke genelinde yüzde 8'lik bir paya sahip. Bu yıl pamuk üretim alanlarında yaklaşık yüzde 50 artış var. Dekara ortalama verim ise 550 kilogram ve üzerinde olması tahmin ediliyor.
BÖLGEDE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI
Çukurova'da ekimi yapılan ürünlerdeki çeşitliliğin artmasından dolayı pamuk üretim alanları geçmiş yıllara göre azaldı ama pamuğun Adana için önemi hâlâ çok büyük.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, geçen hafta Hatay ve Adana’da düzenlenen hasat etkinliklerine katıldı. Kirişci, önce biçerdöverle, daha sonra elle pamuk hasat etti.
Dünya pamuk üretiminin yüzde 80'inin Türkiye'nin de içinde yer aldığı 7 ülke tarafından yapıldığını belirten Kirişci, Türkiye'nin pamuk üretiminde 7'nci, verimde ise 3'üncü sırada bulunduğunu aktardı. Kirişci, "Tekstil sektörümüz var. Kaçınılmaz olarak ihtiyacımızın tamamını üretemediğimiz için ithal ediyoruz. Bu manada da dünya genelinde 5'inci sıradayız. Fakat bir taraftan da ihracatımız var. Bu konuda da 11'inci sırada olduğumuzu belirtmek isterim. 2020-2021 pazarlama yılı için çiğit yeterlilik oranımız yüzde 103,7 gibi oldukça yüksek. 2021 yılında üretimimiz 2 milyon 250 bin tondu. Bu yılın TÜİK birinci tahminine göre de bir önceki yıla göre yüzde 11,1 artarak 2,5 milyon ton düzeyinde bir üretim beklediğimizi belirtmek istiyorum" diye konuştu.
RENKLİ PAMUK ÜRETİMİ
Adana'da, 2021 yılında 218 bin 901 dekarda 519 kilogramlık verimle 113 bin 689 ton ürün elde edildiğini hatırlatan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: "2022 yılından dekardan ortalama 500 kilogram verim ile bunun 150 bin tona çıkmasını bekliyorum. Tabii ki tekstil endüstrisinde ekoloji, sürdürülebilirlik ve ekotekstil kavramlarının ön plana çıkmasıyla renkli pamuk da artık ülkemizin ve Adana'mızın gündeminde yer almaya başladı. Renkli pamuk türlerimizi, çeşitlerimizi enstitümüzde görme fırsatı bulduk. Şahsen benim daha önceden görmediğim çeşitlerdi. Bu çeşitlerin bizim yapacağımız iyi bir çalışmayla inşallah gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde hak ettiği yerde olabileceğini düşünüyoruz.”
ÜRETİCİ FİYAT BEKLİYOR
Hasada başlayan üretici, alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Adana Ziraat Odaları Adana İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu sene üreticinin fiyat beklentisinin kiloda 25 lira olduğunu ifade etti. Adana’da ekilen pamuktan, ekim yapılan birçok bölgeye göre daha fazla verim alındığını belirten Mehmet Akın Doğan, son yıllarda pamuk gibi stratejik ürünlerin öneminin artığına dikkat çekti. Pamuk üretiminden vazgeçilmemesi için tarımsal planlamanın şart olduğunu söyleyen Doğan, “Planlama yapılarak bölgesel destekler verilmeli. Üretici böylelikle verimi fazla alacağı bölgelerde alternatif ürünler aramaz. Böyle yaparsak, pamuk ekim alanı azalmaz” ifadelerini kullandı.