Berlin'i korku sardı! ‘Rusların elinde başka kayıtlar olabilir’
Alman Ordusu'nun Kırım’ı Rus anakarasına bağlayan Kerç Köprüsü'ne uzun menzilli füze sistemiyle saldırma planının sızdırılmasının yankıları sürüyor. Moskova konu hakkında açıklama talep ederken, Berlin başka sızıntıların da olabileceğinden endişeleniyor
Saldırı planlarının gün yüzüne çıkmasını sağlayan kayıtların gerçek olduğunun kesinleşmesinin ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz (SPD), olayın arka planında neler yaşandığının derhal gün yüzüne çıkarılacağını duyurdu. Şansölye, cumartesi günü İtalya'nın başkenti Roma'ya yaptığı ziyaret sırasında sızıntının "çok ciddi bir mesele" olduğunu belirtti ve "İşte bu nedenle konu şimdi büyük dikkatle ve çok hızlı bir şekilde açıklığa kavuşturuluyor, gerekli olan bu." ifadelerini kullandı.
'YAPISAL BİR SORUN MU VAR?'
Alman gazetesi Die Welt'e göre Berlin, planın içeriğinden ziyade sızıntının meydana gelmiş olmasını dert ediyor ve Rusya'nın elinde başka kayıtlar olabileceğinden şüpheleniyor. Alman Savunma Bakanlığı şu anda Hava Kuvvetlerindeki başka toplantıların da dinlenip dinlenmediğini araştırıyor. Yeşiller Partisi parlamento grubu milletvekili Konstantin von Notz cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu dinleme skandalının tek seferlik bir olay mı yoksa yapısal bir sorun mu olduğu bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır." ifadelerini kullandı. Almanya Federal Meclisi Üyesi Roderich Kiesewetter da “Rusların elinde bu türden daha fazla malzeme olduğunu varsaymak zorundayız" şeklinde konuştu ve Olaf Scholz'un Ukrayna'ya Taurus füzeleri gönderme konusundaki tutumunu eleştirdi.
DOLAYLI MÜDAHALE
Kiesewetter, casusluğun Rusya'nın "hibrit savaş alet çantasının" bir parçası olduğunu ileri sürerek, 19 Şubat tarihinde yapılan toplantının sızdırılmasına ilişkin zaman seçiminin, Berlin'in Taurus'ları Kiev'e teslim etme konusundaki isteksizliği ile bağlantılı olduğunu belirtti. Hatırlanacağı üzere Scholz, Taurus'un Ukrayna'da kullanılması için Alman askerlerine ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle teslimatı reddetmişti fakat generallerin katıldığı sızdırılan toplantıda, Rusya ile direkt bir müdahaleden kaçınmak amacıyla hava saldırı sisteminin kullanımı için Ukraynalı askerlerin eğitilebileceği olasığı da konuşuldu.
'SCHOLZ BİR GÜVENLİK RİSKİ'
Birçok Alman siyasetçi gibi CSU'lu Federal Meclisi Üyesi Florian Hahn'a göre de Hava Kuvvetleri subaylarının yaptığı görüşme, Ukraynalıların Taurus'u kullanılmasının sahada Alman Ordusu personeli olmadan da mümkün olabileceğinin altını çiziyor. Yine Kiesewetter'e bakılırsa “kaydın yayınlanmasıyla Şansölye üzerinde caydırıcı bir etki yaratılmak isteniyor" ve Berlin'i savaşan aktif bir taraf gibi gösterecek “her şey Scholz'u caydırabilir." CDU'lu siyasetçiye bakılırsa Scholz, muhalif AFD'den oy kapma umuduyla “Rus söylemlerini benimsiyor" ve “giderek Avrupa için bir güvenlik riski haline geliyor.”
'SURATTA PATLAYAN YUMURTA'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sızıntı nedeniyle ortaya çıkan planı NATO'nun "suratına patlayan yumurta" olarak niteledi. Lavrov ayrıca Alman subayların aralarında doğrudan müdahaleden bahsettiklerini çok iyi bildiklerini fakat bunu gizlemeye çalıştıklarını belirterek, Batı ittifakının zaten Ukrayna'da faaliyet gösterdiğinin altını çizdi. Ayrıca Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova Berlin'den derhal bir açıklama beklediklediklerini duyurdu.
'FAŞİSTLERE ÖLÜM!'
Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Almanların "bir kez daha Rusya'nın baş düşmanı haline geldiğini" söyledi. Berlin'in Rusya topraklarına yönelik uzun menzilli füze saldırılarını ne kadar kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde tartıştıklarına dikkat çeken Medvedev, “anavatanımıza ve halkımıza zarar vermek için seçtikleri hedeflere ve yöntemlere bir bakın." diyerek açıklamasını II. Dünya Savaşı döneminden kalma "Faşistlere Ölüm!" sloganıyla bitirdi.
'HİTLER İLE AYNI MANTIKTALAR'
Rus alt parlamentosu Duma milletvekili emekli Tümgeneral Leonid İvlev ise "Alman askerlerinin toplantısı, sadece bira ve lahana turşusu ile sosis gevezeliğinden ibaret değil. Bu, Rusya'ya saldırı hazırlayan düşmanların soğukkanlı, hesaplı bir analizidir.” gözleminde bulundu. “Kayzer'in subayları 1914'te ya da Hitler'in kurmayları 1941'de hemen hemen aynı mantıkla hareket etmişti.” diyen Rus vekil, “İntikam duyguları hala canlı, Rusya'ya olan nefretleri giderek artıyor. Berlin'in yenilgisini ve Almanya'nın teslimiyetini unuttular.” şeklinde konuştu.
NE OLMUŞTU?
Alman generaller söz konusu toplantıda, Berlin'in Kiev'e göndermeyi tartıştığı Taurus füzelerinin operasyonel ve hedefleme detaylarını, sanki bu konuda daha önce anlaşmaya varılmış gibi ele almış ve Almanya'nın Rusya'ya doğrudan müdahalenin "kırmızı çizgisini" geçmekten kaçınabilmesi için “makul inkar edilebilirliğin” nasıl korunacağını görüşmüştü, bunun için seçeneklerden biri de Ukraynalıları eğitmekti. Katılımcı subaylar ayrıca Ukraynalılara hem füzelerin hem de bunları kullanma eğitiminin yanı sıra muhtemelen Polonya üzerinden uydu hedefleme bilgilerinin sağlanmasını da görüşmüştü. Toplantının en dikkat çekici yönlerinden biri de üst düzey Alman askerlerin, “planlamada yardım için İngiltere'ye başvurulmasını” önermiş olması. Bunun yanı sıra subaylar, Fransız Rafale savaş uçaklarının kullanılması halinde saldırı için Taurus füzelerinin kullanılabileceğini de konuştu.