‘Suriye yalnızca tam iadeyi kabul edecek’
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bir kapalı toplantıda PKK/PYD ile diyalog başlatacaklarını söylediği yönünde çıkan haberler, Suriyeli yetkililer tarafından yalanlandı
İngiltere merkezli Independent gazetesinin Arapça Servisi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın BAAS Partisi’nin kapalı bir toplantısında yaptığı konuşmadan ayrıntılar aktardı. Ancak Suriyeli yetkililer, haberde Beşar Esad’a atfedilen konuşmaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Independent Arapça’nın haberine göre Arap Sosyalist BAAS Partisi, 4 Mayıs’ta Şam’da genişletilmiş bir toplantı düzenledi. Kapalı toplantıya BAAS Partisi Genel Sekreteri olarak Beşar Esad liderlik etti. Esad, toplantının başlangıcında 1,5 süren bir açılış konuşması yaptı. Burada Parti’nin önündeki görevlere ilişkin rota çizen Esad, ayrıca ülkedeki daha geniş problemlere de değindi.
Independent Arapça, BAAS’ın toplantısı hakkında bilgi sahibi bir kaynağına dayandırdığı haberinde, Beşar Esad’ın açıklamalarına yer verdi. Haberin başlığı olarak da, “Esad, Kuzeydoğu Suriye'de Özerk Yönetim ile diyalog başlatmayı düşünüyor mu?” ifadeleri tercih edildi. Çünkü gazete, Suriye Lideri’nin toplantı sırasında, “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ile diyalog başlatacağını ve birkaç ay içinde sonuç alacağını söylediğini” iddia etti.
Habere göre Esad, toplantı sırasında “Hükûmetin birkaç ay içinde Özerk Yönetim ile siyasi çözüme ulaşma niyetinde olduğunu” söyledi. Suriye’nin kuzeydoğusunda “askeri çözümü dışladıklarını ve bölgede askeri operasyon yapılmayacağını” da ekleyen Esad, “Özerk Yönetim ile çözüme ulaşmanın yıllar değil birkaç ay süreceğini” kaydetti.
‘BİRLİK VE MERKEZİLEŞME’
Aydınlık, Beşar Esad’a atfedilen bu cümlelerin gerçek olup olmadığını, gerçekse nasıl bir diyalogdan bahsedildiğini Suriye Ulusal Uzlaşma Komitesi Resmi Sözcüsü Ömer Rahmon’a sordu.
“Suriye, yalnızca Fırat'ın doğusunun Suriye Hükûmeti’ne tam iadesini kabul edecektir.” diyen Rahmon, “Bunun dışındaki tüm haberler yanlıştır.” ifadelerini kullandı. Şam Hükûmeti’nin kimseyle diyalog kapısını kapatmadığını da ekleyen Rahmon, bu diyaloğun çerçevesini ise şöyle çizdi:
“Diyalog, Suriye’nin birliği ve merkezileşmesi çatısı altında olmalıdır. Suriye'nin birliğini ve yönetimin merkezileşmesini etkileyen her türlü diyalog reddedilmektedir.”
Rahmon, söz konusu görüşmelerin en deneyimli isimlerinden. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın “savaşın dönüm noktası” dediği 2016 yılındaki Halep Anlaşması'nda Şam heyetinin başkanı olan Rahmon,2018’de de Türkiye ile Suriye Hükümeti arasında Keseb'de yapılan görüşmelere müzakereci olarak katılmıştı. Bugüne kadar ülkedeki çeşitli muhalif gruplarla yürütülen normalleşme görüşmelerinin daima içinde olan Rahmon, tüm bu görüşmelerin ana ekseninin Suriye’nin birliği temelinde olduğunu vurguluyor.
‘ABD OLMADAN PKK/YPG’NİN GELECEĞİ YOK’
Suriye’de BAAS Partisi’nden bir yetkili Aydınlık’a söz konusu iddiaları değerlendirdi. Haberde iddia edildiği şekilde Başkan Esad’ın ya da bir başka Hükümet yetkilisinin diyalogdan bahsetmesinin, Şam’ın PKK/YPG’nin taleplerini kabul ettiği ya da bunu müzakere edeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Suriyeli yetkili, “Amerikalılar ve para olmadan PKK/YPG’nin hiçbir geleceği yok.” diye
konuştu.
ESKİDEN ‘AYRILIKÇI’ ŞİMDİ ‘TERÖRİST’
Söz konusu haberlerle ilgili değerlendirmesini sorduğumuz Suriyeli askeri bir kaynak da şu ifadeleri kullandı:
“Başkan Esad, Amerika'nın desteklediği gruplara eskiden ‘ayrılıkçı’ derken şimdi ‘terörist’ diyor. Bu söylemini son Moskova ziyaretinde de tekrar etti. Ancak şu an Şam Hükümeti’nin birinci önceliği İdlib. Çünkü İdlib son kale. Eğer İdlib geri alınırsa bu diğer bölgelerdeki ayrılıkçı faaliyetler için de bir son anlamına gelecektir. Yeni bir bilgi olaraksa şunu ekleyebilirim: İdlib ve Lazkiye kırsalında büyük hava harekâtlarımız başladı ve bu operasyon aralıksız devam edecek.”