20 Eylül 2024 Cuma
İstanbul 22°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Besin değeri katlanıyor... Nohudu bu teknikle pişirince lezzeti de artıyor...

Baklagiller arasında en sevilenlerden olan nohut sofraların vazgeçilmez lezzetlerindendir.

Besin değeri katlanıyor... Nohudu bu teknikle pişirince lezzeti de artıyor...
A+ A-

Pilav ile yan yana geldiğinde tadından yeme de yanında yat olan lezzetlerden nohut Türk mutfağında çokça tüketilir. Türkiye’nin yanı sıra Balkan ülkeler, Yunanistan, Asya ve Arap mutfaklarının da beğenilen lezzetlerinden nohut, etli ve etsiz de pişirilir. Ülkemizde ise çoğunlukla etli tercih edilir.

TENCEREYE MUTLAKA BİR KAŞIK EKLEYİN

Nohutu püf noktalarıyla pişirdiğinizde lezzeti adeta ikiye katlanıyor. Nohut bir gece önceden suda bekletildiğinde daha kolay pişirim sağlar. Bazı ev hanımları nohutu etli yaparken bazıları da kıymayla pişirmeyi tercih eder. Nohutu daha lezzeti bir hale getirmek için tencereye bir baş soğan da atılabilir.

nefisyemektarifleri.com sitesinde yer alan bir tarifte nohutu pişirirken püf noktanın tencereye bir çay kaşığı karabiber ile karbonat atmak olduğu belirtildi. Tencereye eklenen bu maddeler lezzeti artırırken sindirim sırasında vücutta gaz oluşmasını da engelleyecektir.

Besin değeri katlanıyor... Nohudu bu teknikle pişirince lezzeti de artıyor... - Resim : 1

NOHUT NASIL PİŞİRİLİR?

Nohut hazırlamak için şu malzemeleri hazırlayın:

  • İsteğe göre nohut (geceden ıslamış olsun)
  • Sıcak su
  • Pul biber
  • Sıvı yağ
  • Kimyon
  • Salça
  • Soğan
  • Karabiber
  • İsteye göre et suyu tableti 1 adet ya da et

Püf noktasıyla nohut yemeği yapılışı:

Soğanı yemeklik doğradıktan sonra içerisine yağ eklediğimiz düdüklüye atalım ve kavurmaya başlayalım

Soğanın rengi değişince salçayı da ekleyerek kavuralım ve nohutu da ekleyelim. Sonra da biraz su ekleyelim tencereye…

Ardından listedeki baharatları ve tuzumuzu ekleyelim

Sıcak suyu kıvama göre ekleyelim ve et tabletini de tencereye atarak pişirmeye alalım.

NOT: Etli nohut yemeği yapmak isteyenler eti, soğanı kavurma esnasında salçayı eklemeden hemen önce eklemeliler.

Besin değeri katlanıyor... Nohudu bu teknikle pişirince lezzeti de artıyor... - Resim : 2

NOHUT PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

nefisyemektarifleri.com’daki tarifte nohutu pişirmenin püf noktaları şöyle sıralandı:

  • Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
  • Nohut yaparken içine 1-2 ilikli kemik atılması nohutu daha lezzetli yapacaktır.
  • Nohut kıymalı da yapılabilir ama az yağlı iri doğranmış kuzu eti nohutu çok lezzetli yapacaktır.
  • Nohutu akşam yemeğine ikram etmeyi düşünüyorsanız sabahtan pişirin. Çünkü akşama kadar özü ve kıvamı gelir.
  • Normal tencerede nohut pişiriyor iseniz su ilave ederken soğuk su kullanın ama düdüklü kullanıyorsanız sıcak su kullanın.

NOHUT PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİN! BESİN DEĞERİ YOK OLMASIN…

Lezzetli yemek ve tatlı tarifleriyle bilinen kevserinmutfagi.com sitesindeki nohut yemeği tarifi ise şöyle:

  • Nohutları yıkayıp pişirmeden 2 saat önceden üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin ve kenara alın,
  • 2 saat sonunda düdüklü tencereyi ocağa alıp iyice kızdırın,
  • Etleri ekleyip sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin,
  • Suyunu çeken etlere sıvı yağı ekleyip karıştırın,
  • Yemeklik doğradığınız soğanları da ilave edip sık sık karıştırarak soğanlar yumuşayana kadar kavurun,
  • Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
  • Toz biberi ekleyip karıştırın,
  • Nohutların suyunu süzüp tencereye ekleyin,
  • Suyunu da ekleyip kapağını kapatın ve tencerenizin pişirme süresine göre yumuşayana kadar pişirin,
  • Kapağını açtıktan sonra tuzunu ekleyip istediğiniz kıvama gelene kadar biraz daha kaynatın ve ateşten alın.

Afiyet olsun

Kaynak: nefisyemektarifleri.com, kevserinmutfagi.com

Görsel kaynak: nefisyemektarifleri.com, kevserinmutfagi.com

Derleme: aydinlik.com.tr

Son Dakika Haberleri