Beyaz eşyada iç satışlar geriledi
TÜRKBESD verilerine göre 2022 yılının ilk çeyreğinde sektörde, 6 ana ürün grubunda iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışlar yüzde 2, ihracat ise yüzde 6 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde iç satışlar ise bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında geriledi.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, verilerin açıklandığı basın toplantısında, Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılında Avrupa Birliği ve Kore menşeli bazı sıcak sac ürünleri için başlattığı damping soruşturmasına değindi. Bir anti damping vergisi uygulanması durumunda üretim maliyetlerini yüzde 16 oranında artıracağını belirten Dinçer “Sektörümüzün 750 milyon dolarlık bir ihracat kaybına uğrayacağı hesaplanmaktadır” dedi.
‘VERGİLER ENDİŞE YARATIYOR’
60 bin doğrudan ve 600 bin dolaylı istihdam yaratan Türk beyaz eşya sektörünün üretiminin yüzde 75’ini ihraç ettiğini belirten Can Dinçer, şöyle konuştu: “Beyaz eşyanın en önemli girdisi olan yassı çelikteki vergiler sektörümüz açısından büyük endişe yaratıyor. Türkiye’de üretilen yassı çelik, kalite, miktar ve tedarik devamlılığı açısından sektörümüzün ihtiyacına yanıt veremiyor. Bu alanda korumacı politikaların, tedarik ve üretimde maliyet artışlarına neden olarak, enflasyonu da olumsuz etkileme riski bulunuyor.”
TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Semir Kuseyri, olası önlemlerin, ürünü girdi olarak üretimde kullanan diğer imalat sektörlerinin tamamı düşünüldüğünde, ihracattaki toplam kayıpların 4.2 – 4.9 milyar doların üzerinde olacağının tahmin edildiğini söyledi.
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı metal fiyatlarının ocak ayından bu yana yüzde 20’nin üzerinde artış gösterdiğini vurguladı. Özkadı, ihracat yapan sektörlerin, girdi ithalatında vergi avantajlarından yararlanmasını sağlayan Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) ise yassı çelik için önerilen ek vergi yüküne bir çözüm olmayacağını belirtti.