Biden muhalefetinin siyasi nezaket maskesi düştü
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ittifakı dağıtan çıkışından sonra Altılı Masa’nın ‘demokrat’ ve ‘hoşgörülü’ vizyonu, yerini pervasız bir kavgaya bıraktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti çevreleri arasında liderlerden başlayarak tehditler, hakaretler ve ithamlar havada uçtu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Altılı Masa’dan kalkarken söylediği sert sözlere CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yumuşak bir üslupla ama benzer sertlikte yanıt verdi. Perşembe gecesinden Akşener’in açıklama yaptığı cuma akşam saatlerine kadar Halk TV, KRT ve Tele 1’de İYİ Parti’ye üstü kapalı uyarılar yapıldı. Akşener’in ayrılık ilanından sonra uyarılar ithamlara dönüştü.
LİDERLERDEN BAŞLADI
Akşener, partisinin merkez karar alma organı sonrasında yaptığı konuşmada açtı ağzını yumdu gözünü. Altılı Masa'yı “kumar masası”na benzetti. Bir ara “noter masası” deyimini de kullandı. Masada ölüm ile sıtma arasında tercih yapmaya zorlandığını dile getirerek Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'ye “sıtma” yakıştırması yaptı. Kılıçdaroğlu ve CHP’yi kast ederek “dayatmacı”, “küçük hesapçı”, “kuyruklu yalancı”, “iftiracı”, “şahsi hırsları var”, “kişisel ajandası var”, “trajik hikaye” gibi nitelemelerde bulundu.
‘OY DEVŞİRMEYE ÇALIŞTIĞINI’
Kılıçdaroğlu ise Akşener'i “Erdoğan'ın diliyle konuşmakla” ve “siyasi operasyon peşinde koşmakla” eleştirdi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bu sofraya o oturmasın, bu oturmasın diyerek bu ülkeyi toparlayamayız. Birilerini hor görerek, gözardı ederek Türkiye’yi değiştiremeyiz. Bu Türkiye’yi 20 senedir yaşıyoruz zaten. Erdoğan gitsin ama Erdoğanizm gelsin, bu da olmaz… İttifakımızın diğer ortakları medyaya çıkıp hakaretler etmiyor. Zarar veren demeçler hiç vermiyor. Hiçbirinin ittifak içinden oy devşirmeye çalıştığını da görmedik… Bu sofrada siyasi oyunların, nezaketsizliğin, Erdoğan dilinin yerinin olmaması gerekirdi. Bu sofraya oturanlar böyle oturdu. Kalkan da ancak bu sebepten kalkacaktır.”
YALANCILIK İMASI
Kriz gününde masanın diğer bileşenleri Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Demokrat Parti, ayrı ayrı yayınladıkları bildirilerle İYİ Parti ve Meral Akşener'e tepki göstererek yola devam edeceklerini ilan ettiler. Dört partinin mesajında bir aday dayatmasının hiçbir zaman olmadığı vurgulanarak Akşener’e örtülü şekilde “yalancı” muamelesi yapıldı. Dört parti Akşener’in sözlerinin “hakikati yansıtmadığını” öne sürdüler. “Samimiyetsiz” iması yaptılar. İYİ Parti’nin ayrılığı CHP’ye yakın medya kuruluşlarında ve oralarda öne çıkan isimlerde de çok sert karşılandı.
CHP MEDYASI KİN KUSTU
Halk TV, KRT, Tele 1 gibi televizyon kanallarında ve Veryansın TV, Gazete Duvar, Diken, T24, Birgün gibi merkezlerde adeta kin kusuldu. Sosyal medyada da bazı CHP’liler öfkeyle yüklendi. Düne kadar yere göğe sığdıramayanlar Akşener’i ve İYİ Parti’yi adeta yerin dibine soktu. Merdan Yanardağ, “Güdebileceği bir cumhurbaşkanı arıyordu. Olmayınca CHP' yi bölmeye yönelik hamle yaptı.” cümlelerini kurdu. Emre Kongar “hainlikle” suçladı. Şirin Payzın, “Yoksa Erdoğan ile mi parlamenter sisteme geçeceksiniz?” diye sordu. Ali Haydar Fırat, “Deprem felaketiyle baş edemeyen AK Parti’ye can simidi atmıştır.” dedi. Veryansın TV’de Akşener’e “Sarayın kızı” yakıştırması yapıldı. Diğer mecralarda da Akşener’in sağcılığından dem vurularak “faşist damarı kabardı” yorumları dillendirildi. “İki yüzlü”, “fesat”, “kariyerist”, “operasyoncu” gibi deyimler kullanıldı. Akşener’in pot kırdığı videolar dolaşıma sokularak imajı bozulmak istendi. Olası seçim yenilgisinin sorumlusu ilan edildi ve hesabının sorulacağı ileri sürüldü.