Bigalı süt üreticileri: Çiğ süt fiyatını kabul etmiyoruz
Süt üreticisi açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatının yeterli olmadığını söyledi. Fiyatları protesto eden Bigalı üreticiler, 'Bu fiyatı kabul etmek demek hayvancılığın yok oluşunu kabul etmek demektir' dedi, Ulusal Süt Konseyi'ne çağrı yaptı.
Süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin 11 lira 50 kuruş olan çiğ süt tavsiye fiyatını 2 lira artış vererek 13 lira 50 kuruş yapmasına üretici tepki gösterdi.
Biga Ziraat Odası önünde toplanan üreticiler, fiyatın yeniden gözden geçirmesini istedi.
MASRAFLAR 3 AYDA BİR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Açıklamayı yapan Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, açıklanan fiyatı kabul etmediklerini belirterek şöyle konuştu:
“Bu fiyatı kabul etmek demek hayvancılığın yok oluşunu kabul etmek demektir, bu fiyatı kabul etmek demek can çekişmekte olan et ve süt üreticisinin yok olmasını kabul etmek demektir. Ulusal Süt Konseyi derhal toplanarak çiğ süt fiyatını yukarı yönlü revize etmelidir. Biliyoruz ki asgari ücrete gelen zamlar sonrası yem fiyatları burada durmayacak, tüm girdiler hızla zamlanacak dolayısıyla süt fiyatının bu artışlarda göz önünde bulundurularak 19 lira 50 kuruş olması gerekiyor.”
Çiftçilerin hızla süt üretimini terk ettiğini ifade eden ve acil çözüm çağrısı yapan Ergün şöyle devam etti: “Küçük işletmeler hızla yok oluyor. Damızlık vasfındaki hayvanların bakım masrafları karşılanamadığından hızla elden çıkarılıyor, işletmeler birer birer ve hızla kapanıyor. Hepimiz biliyoruz ki yem başta olmak üzere süt üretiminde yapılan masraflar süt fiyatlarında yapılan artışın çok üstünde ve hızlı artıyor. Çiftçinin tek Anayasal meslek kuruluşu olan ziraat odası başkanı olarak süt destekleme primlerinin bu artış hızını kapatacak biçimde artmasını ve işletme giderlerine etki eden yem başta olmak üzere tüm masraf unsurlarının her 3 ayda bir masaya yatırılarak gözden geçirilmesini talep ediyoruz.
“Şayet bu yapılmazsa süte yapılacak bir defalık artış üreticinin cebine girmeden eriyip gidecektir. Bunun yanı sıra sektörün üretim ayağında çok ciddi kayıplar yaşanıyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu işletmeler damızlık hayvanları erken elden çıkıyor. Bu gibi durumların hem süt hem de et sektörünün geleceğini tehdit ediyor.”
SÖZDE 2 LİRAYLA ‘ZAM PROPAGANDASI’ BAŞLATTILAR
Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını 11 lira 50 kuruştan 13 lira 50 kuruşa çıkardı. Gazete ve televizyonlarda ise bu haber ‘süte zam’ başlığıyla verildi. Oysa USK, zaten piyasada var olan fiyatı güncelledi. Süt üretimindeki azalma nedeniyle uzun bir süredir fabrikalar kooperatiflerle anlaşarak süt fiyatını kendileri belirliyor. Üç aydır da çiğ süt fiyatı zaten 13,5-14 lira arasında seyrediyordu. Çiftçi zaten ürünü bu fiyata satıyordu. USK fiyatı güncelleyince de fabrika ve marketler, zam hazırlığına başladı. Üreticiye sözde verilen 2 liranın zaten 40 liraya dayanan etiket fiyatlarına nasıl yansıyacağı ise merak ediliyor. Olansa süt üreticisine ve tüketiciye oluyor.
‘YEM SERBEST AMA ‘SÜTE KARIŞAN ÇOK’
İzmir Kiraz İğdeli Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, süt fiyatlarını üreticinin değil firmaların belirlediğini anlattı. Süt üreticisine verilen 50 kuruş desteğin sabit kalmasını eleştiren Top, ‘Bu destek artırılmalı.’ dedi. Top, “Yem fiyatları serbest ama süte karışan çok. Aslında çok da karışamıyorlar, USK’nın belirlediği fiyatlara uyan yok. Süt yok, üretim az. Süt bol olsa fabrikalar üreticiye daha az para verirdi. Süt olmadığı için firmalar fiyatı mecburen yükseltiyor. Piyasada zaten fiyatlar 13,5 liraydı. Sütü baskılamak yanlış, seçim bahanesiyle yapılıyor ama inekler kesilecek ithalatla nereye kadar gideriz bilmiyorum.” diye konuştu.
‘SÜT RAFTA PAHALI BİZDE DEĞİL’
Süt zamlanacak havası yaratıldığını da belirten Top, şöyle devam etti: “İneğe bakan, onu sağan, emek veren çiftçi 13 lira 50 kuruş alacak, hazır mamulü alan işletmeler, içinden yağını da alarak ambalajlayıp iki katından fazla satacak. Buna ‘dur’ demek lazım. Benden 13 buçuk liraya alınan sütün markette 35-40 lira olması etik değil. Asgari ücret mi elektrik mi kira mı diyorlar, bilmiyorum, onlar da bir yerlere kaçıyorlar.”
Kooperatif Başkanı Top, üreticide hiçbir şeyin pahalı olmadığına da dikkat çekti: “Süt bizde pahalı değil, rafta pahalı. Peynir bizde pahalı değil, rafta pahalı. Üreticinin sesini iyi duymanız gerekiyor. Üreticiyi anlayın istiyoruz. Üreticinin çektiği çileyi iyi bilmeniz gerekiyor. 24 saat ineklerle yaşıyor üretici. 14 lira süt pahalı değil. Burada üstüne koyanlar, yağını alanlar suçlu, üretici değil. Peynirin pahalı olduğunu duyunca kahroluyorum. Bizden çıkıyor, markette fiyat büyüyor.
“Süt üretiliyor, sağılıyor, peynir oluyor, paketleniyor markete gidiyor. Üretici bu arada parasını iki ay sonra alıyor. Market ne yapıyor? Hem kâr ediyor hem de o parayı iki ay kullanıyor. Çiftçi eriyip gidecek, marketçi büyüyecek, olan da bu ülkeye olacak.”