Bild gazetesine göre Almanya’nın Rusya’ya karşı savaş senaryosu
Alman Bild gazetesi, Alman Federal Silahlı Kuvvetlerine ait bir savaş senaryosunu da içeren ‘özel gizli belgeyi' yazdı.
Alman Bild gazetesi, Bundeswehr'in (Alman Federal Silahlı Kuvvetleri) bir savaş senaryosunu içeren ‘özel bir gizli belge’ elde ettiğini yazdı. Haberin başlığı şöyle: “Özel gizli belge, NATO'ya karşı 2024 gibi erken bir tarihte olası bir tırmanma, Bundeswehr Putin saldırısına hazırlanıyor. BILD senaryoyu açıklıyor. On binlerce Alman askeri konuşlandırılacak.”
Senaryoda Rusya ve Batı'nın eylemleri, yüz binlerce NATO askerinin konuşlandırılması ve 2025 yazında savaşın patlak vermesiyle sonuçlanacak şekilde, ay ay ve kesin konumlarıyla birlikte anlatılıyor.
Bild bu ‘senaryonun’ ayrıntılarını şöyle sıralıyor:
·Gizli Bundeswehr senaryosu ‘İttifak Savunması 2025’ Şubat 2024'te başlıyor. Rusya yeni bir seferberlik dalgası başlatıyor ve orduya 200 bin asker daha çağırıyor.
·Ardından Kremlin, Batı'nın Kiev'e yönelik desteğinin azalmasıyla desteklenen ve Haziran 2024'e kadar önemli başarılar elde ederek Ukrayna ordusunu yavaş yavaş geri iten bir bahar saldırısı yapar.
·Senaryoya göre, Rusya'nın Batı'ya yönelik önce gizli, daha sonra giderek açık saldırıları temmuz ayında başlıyor.
·Ağır siber saldırılar ve başta Baltık ülkeleri olmak üzere diğer hibrid savaş biçimleri yeni krizlere yol açar. Rusya Estonya, Letonya ve Litvanya'daki etnik Rus azınlıkları kışkırtır.
·Rusya'nın Eylül ayından itibaren Batı Rusya ve Belarus'ta 50 bin askerle geniş çaplı ‘Zapad 2024’ manevrasını başlatmak için bahane olarak kullandığı çatışmalar yaşanır.
·Ancak 2021'de olduğu gibi Rusya, Belarus'taki sözde manevrasını Polonya ve Litvanya sınırına büyük bir asker konuşlandırmak için kötüye kullanıyor.
·Bundeswehr'in gizli belgesine göre bu durum tırmanabilir: Rusya Ekim ayında Kaliningrad'a asker ve orta menzilli füzeler taşıyacak ve NATO saldırısının yakın olduğu propaganda yalanıyla dış bölgesini daha da silahlandıracak. Kremlin'in gizli hedefi: Belarus ile Kaliningrad arasındaki dar Polonya-Litvanya koridoru olan Suwalki Gap'ı ele geçirmek.
·Senaryoya göre, Aralık 2024'ten itibaren Suwalki Gap bölgesinde (Belarus ile Rusya'nın Kaliningrad bölgesi arasında, aynı adı taşıyan Polonya kasabası yakınlarında 100 kilometrelik bir alan) yapay olarak tetiklenen bir ‘sınır çatışması’ ve ‘çok sayıda ölümle sonuçlanan ayaklanmalar’ yaşanacaktır.
·ABD'nin Joe Biden'ın olası seçimini kaybetmesinin ardından birkaç haftalığına lidersiz kalabileceği bir dönemde Rusya, Bundeswehr'in tatbikat senaryosunda 2014'te olduğu gibi Ukrayna'nın doğusunun NATO topraklarında işgalini tekrarlıyor!
·Kısa bir süre sonra BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanacak ve Rusya, Batı'yı Putin'in acımasız imparatorluğuna karşı saldırı hazırlığında olmakla suçlayacaktır.
·Tatbikat senaryosuna göre, Ocak 2025'te NATO Konseyi özel bir toplantı yapacak ve Polonya ile Baltık ülkeleri Rusya'dan gelen tehdidin arttığını bildireceklerdir.
·Rusya yine propagandist bir şekilde gerçek tehdit durumunu tersine çevirecek ve Mart 2025'te Baltık ülkelerine ve Belarus'a ek birlikler konuşlandıracaktır.
·Kremlin'in artık sadece Putin'in kukla devleti Belarus'ta konuşlanmış iki zırhlı tümeni, bir mekanize piyade tümeni ve bir tümen karargâhı olacaktır- toplamda 70 binden fazla asker.
·Bundeswehr senaryosuna göre Mayıs 2025'te NATO, Rusya'nın Belarus ve Kaliningrad yönünden Suwalki Gap'a saldırmasını önlemek için ‘inandırıcı caydırıcılık önlemleri’ almaya karar verir.
·Bundeswehr'in gizli belgesine göre ‘X. günde NATO başkomutanı doğu kanadına 30 bin Bundeswehr askeri de dahil olmak üzere 300 bin asker konuşlandırılmasını emreder.
Senaryo X. günden 30 gün sonra sona eriyor. O zamana kadar tepeden tırnağa silahlanmış yarım milyondan fazla Batılı ve Rus askeri Suwalki Gap çevresinde karşı karşıya gelmiş olacak. Rusya'nın NATO konuşlanmasından caydırılıp caydırılmayacağı tatbikat senaryosunda açık bir soru olarak kalıyor.
ALMAN BAKAN: 'RUSYA İLE SAVAŞA HAZIRLANMAK İÇİN 5-8 YIL GEREKLİ’
BILD, Federal Savunma Bakanlığı'na öngörülen tırmanmanın ne kadar olası olduğunu soruyor. “Ne de olsa daha birkaç hafta önce Bakan Boris Pistorius (63, SPD) Almanya'nın Rusya ile olası bir savaşa hazırlanmak için beş ila sekiz yılı olduğunu söylediğini” aktarıyor. Sözcü, ittifakın savunma senaryosuyla ilgili yorum yapmak istemedi ancak şu açıklamayı yaptı: “Temel olarak şunu söyleyebilirim ki, son derece düşük ihtimalli de olsa farklı senaryoları göz önünde bulundurmak, özellikle eğitimde olmak üzere, günlük askeri işlerin bir parçasıdır."
MARİA ZAHAROVA: ‘GÜÇLÜ BİR BURÇ YORUMU’
Sputniknews.africa’nın Fransızca sitesine göre bu açıklamalara tepki gösteren Rus diplomatik sözcüsü Maria Zakharova alaycı bir tavırla Telegram'da “Yengeç burcundaki Balık için geçen yıldan güçlü bir burç yorumu. Bundeswehr'e analitik kısmı sağlayanın Bayan Baerbock yönetimindeki Alman Dışişleri Bakanlığı olduğunu göz ardı etmiyorum" diye yazdı. Vladimir Putin'in sözcüsü ise "bu medya çeşitli sarhoşlukları yazmaktan çekinmiyor, bu yüzden yorum yapmamayı tercih ediyorum" dedi.
PESKOV: NATO’NUN GENİŞLEMEYE DEVAM ETMESİ...
Sputniknews.africa, son yıllarda Rusya’nın, NATO'nun batı sınırlarına yakın bölgelerdeki benzeri görülmemiş faaliyetlerinden endişe duyduğunu bildirdiğini ve dile getirdiğini, İttifak’ın ise bunu "Rus saldırganlığını caydırmak" ile gerekçelendirdiğini yazdı. Kremlin’in Rusya'nın kimseyi tehdit etmediğini ancak çıkarlarını tehlikeye atabilecek eylemleri de görmezden gelmeyeceğini belirttiğini aktarıyor. Site, “Moskova defalarca NATO'nun çatışma hedeflediğini vurgulamıştır. Rusya Devlet Başkanı'nın sözcüsü Dmitri Peskov, örgütün genişlemeye devam etmesinin Avrupa'da daha fazla güvenliğe katkıda bulunmayacağını ısrarla vurguladı” diye devam ediyor.
FRANSIZ VE BELÇİKA BASININDA SENARYO
Fransız Midi Libre gazetesinde Thomas Lorentz Bild’in haberini şöyle bir yorum getiriyor:
“Nitekim Alman ordusu Bundeswehr'in, çatışma senaryosunun gelişmesi ve Rusya'nın saldırmaya karar vermesi halinde Baltık bölgesinde NATO askeri tatbikatları gerçekleştirmesi muhtemel. Belçika medya kuruluşu DH net, Olaf Scholz'un ülkesine ait gizli bir savunma belgesinin, Rus silahlı kuvvetlerinin NATO'nun ön hatlarında çeşitli olasılıklar öngördüğünü belirtiyor.
Çatışma çıkmaza girmiş gibi görünse de Almanya çok yakında, şubat ayı gibi savaşı tırmandırmayı planlıyor. Bu ‘yol haritası’ önümüzdeki ayın başlarında 200 bin kişinin orduya katılma olasılığına işaret ediyor. Ancak Estonya, Litvanya ve Letonya'daki ayaklanmalar, bu ülkelerdeki azınlıkların yanı sıra Kremlin tarafından da kışkırtılacaktır.”
Lorentz şöyle devam ediyor: “DHnet'in haberine göre Belçikalı komşularımız hala kendi topraklarında herhangi bir çatışma öngörmezken, ülkenin "NATO güçleri çerçevesinde hareket etmesi ve İttifak'ın bir üyesine yönelik bir saldırı durumunda inandırıcı bir caydırıcılığa katkıda bulunması gerekeceğini" belirtiyorlar”.
Belçika lecho.be sitesinde Vincent Georis ise şöyle değerlendiriyor: “Berlin, Rus birliklerinin Ukrayna'ya ilerlemesinin Baltık ülkelerini ve AB'yi tehdit edeceğinden korkuyor. Bild gazetesi tarafından ortaya çıkarılan Alman Savunma Bakanlığı'na ait gizli bir belgeye göre, Bundeswehr şubat ayından itibaren NATO ve Rusya arasında bir gerginlik senaryosunu değerlendiriyor. Alman ordusu temmuz ayında Baltık ülkelerine yönelik bir Rus saldırısını olası görüyor ve buna hazırlıklı olmak istiyor. Bunun için Baltık ülkelerinin doğu kanadında 300 bin NATO askerinin seferber edilmesi gerekiyor.”