23 Kasım 2024 Cumartesi
İstanbul 19°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bilen bilmeyene anlatıyor: Türkiye o lezzeti tatmaya koşuyor! Pişirebilen sadece 2 usta kaldı

Gölhisar'da yarım asırdır pişen yaprak kavurma, 1 yıl önce coğrafi işaret alarak tescillendi. Türkiye'nin dört bir yanından bu lezzeti tatmaya gelirken, yaprak kavurması pişirebilen sadece 2 kavurma ustası kaldı.

Burdur'un Gölhisar ilçesinde, yaprak kavurma adı verilen ve dana etinden yapılan yemek, yaklaşık yarım asrı aşkın süredir pişiyor. 1 yıl önce coğrafi işaret alarak tescillenen bu lezzeti tatmaya Türkiye'nin her yerinden lezzetseverler akın akın koşuyor. Kızgın sac üzerinde sadece 7 saniyede pişirilen kavurmayı pişirebilen sadece 2 kavurma ustası kaldı.

YARIM ASIRDIR PİŞİYOR

Bilen bilmeyene anlatıyor Türkiye o lezzeti tatmaya koşuyor! Pişirebilen sadece 2 usta kaldı

Burdur’un Gölhisar ilçesinde yarım asrı aşkın süredir pişirilen yaprak kavurma 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde 1309 numarası ile 28 Nisan 2021 tarihinden itibaren korunmak üzere, 9 Ocak 2023 tarihinde 'Coğrafi İşaret tescili' aldı.

Bilen bilmeyene anlatıyor: Türkiye o lezzeti tatmaya koşuyor! Pişirebilen sadece 2 usta kaldı - Resim : 2

Tescilden sonra ülke genelinde bilinirliği artan yöresel lezzete talep de gün geçtikçe çoğaldı. Gölhisar Kavurması'nı yapan sadece 2 iş yerinin kalması ise değerini daha da artırdı. Kızgın sac tava üzerinde 7 saniyede pişmesiyle bilinen Gölhisar kavurmasının her zaman taze ve sıcak olması da insanlar üzerinde merak uyandırmasının en büyük nedeni olarak değerlendiriliyor.

COĞRAFİ TESCİL ALDI

Bilen bilmeyene anlatıyor Türkiye o lezzeti tatmaya koşuyor! Pişirebilen sadece 2 usta kaldı

İlçede yaklaşık 36 senedir kavurmacılık mesleğini icra eden Osman Kaya (54) 1 yıl önce coğrafi işaret alan Gölhisar Kavurması hakkındaki gururu ve mutluluğunu paylaşırken; "Gölhisar Kavurmamız tescilleneli 1 yıl oldu. Yaklaşık 36 yıldır bu işi yapmaktayım. Kavurmanın tescillenmesinden sonra işlerimiz ciddi oranda arttı. Sürekli gelenlerin yanına yeni gelenler eklendi. Kavurmanın tadına bakan herkes memnun kaldı. Böyle bir lezzeti görenler kavurmanın 7 saniyede piştiğini de gördükten sonra çok şaşırıyorlar. Bir de sıcak servis edildiğinden her tadanın memnuniyeti daha da artıyor," dedi.

Bilen bilmeyene anlatıyor Türkiye o lezzeti tatmaya koşuyor! Pişirebilen sadece 2 usta kaldı

Sumaklı soğan, domates ve manda yoğurdu veya keçi yoğurdu ile servis edilen Gölhisar kavurması, eskiden keçi etinden yapılırken şimdi ise dana etinden yapılıyor. Yaprak şeklinde doğranan etler üzerinde kızgın yağ bulunan sac tava üzerine atılarak 7 saniyede pişirilir ve sıcak bir şekilde servis edilir. Gölhisar kavurmasının güncel fiyatı ise 120 Türk Lirası olarak sunuluyor.

Kaynak: İHA
Burdur Türkiye