Bilim dünyası şaşkın! NASA o görevi sonlandırdı...
Uzayda geçen 15 yılın ardından NASA'nın AIM görevi artık sona eriyor. Gizmodo tarafından tespit edilen kısa bir blog gönderisinde, ajans geçtiğimiz perşembe günü pil gücü arızası nedeniyle uzay aracı için operasyonel desteği sonlandırdığını söyledi.
NASA, AIM'in piliyle ilgili sorunları ilk olarak 2019'da fark etmişti, ancak araştırma Dünya'ya "önemli miktarda veri" göndermeye devam ediyordu. Pil gücündeki bir başka düşüşün ardından ise NASA, AIM'in yanıt vermemeye başladığını söylüyor. AIM ekibi, yeniden başlaması durumunda uzay aracını iki hafta daha izleyecek, ancak NASA'nın gönderisinin tonuna bakılırsa, ajans bunun için nefesini tutmuş beklemiyor.
NASA, Dünya'nın üst atmosferinde yüzlerce yıl kalabilmeleri nedeniyle bazen fosilleşmiş bulutlar olarak bilinen gece parlayan bulutları incelemek için 2007 yılında AIM - Mezosferdeki Buz Aeronomy - misyonunu başlatmıştı.
Uzay aracı, gezegen yüzeyinin 370 mil yukarısındaki gözlem noktasından, bilim adamları için paha biçilmez olduğunu kanıtladı; AIM tarafından toplanan veriler, insan kaynaklı iklim değişikliğinden kaynaklanan metan emisyonlarının gece ölümlerine neden olduğunu bulan yakın tarihli bir 2018 çalışması da dahil olmak üzere 379 hakemli makalede yer aldı.
Bu NASA’nın başlangıçta sadece iki yıl boyunca faaliyet göstermesini beklediği bir görev için oldukça iyi. AIM'in ölümü, başka bir uzun süredir hizmet veren NASA uzay aracının ölümünü de takip ediyor. Yılın başında ajans, ozon ve atmosferik ölçümleri toplayan yaklaşık kırk yıllık bir çalışmanın ardından Dünya Radyasyon Bütçe Uydusunu da yörüngeden çıkarmıştı.
Kaynak: Teknolojioku.com