Bilim insanları çaydaki mucizeyi açıkladı!
Dünyada en çok tüketilen içeceklerin başında çay geliyor. Türkiye ise bu konuda zirvede yer alan ülkelerden biri konumunda. Bugüne dek pek çok yararı ve zararı olduğu söylenen çay hakkında yenir bir araştırma yapıldı. Bilim insanları çaydaki mucizeyi açıkladı. İşte ayrıntılar...
Türkiye nüfusunun büyük bir bölümünün bağımlısı olduğu çay sofraların ve davetlerin olmazsa olmazlarından biri. Hemen her yiyeceğin yanında tercih edilen bu içecek hakkında bugüne kadar pek çok kez yazılıp çizildi. Peki çay içmek zararlı mıdır yoksa yararlı mıdır? Bilim insanlarının yaptıkları son araştırma ezber bozacak cinsten. İşte çayın mucizesine dair ayrıntılar...
Çayla ilgili yapılan dikkat çekici bir araştırma vatandaşlarla paylaşıldı. Bilim insanlarının çay tiryakilerini mercek altına aldığı araştırma çayın insan vücuduna olan yararlarına dair. Peki çayın faydaları nedir?
Çin'deki Sichuan Üniversitesi'nde görevli bilim insanları Çin'de yaşayan 7931 yetişkin ile İngiltere'de yaşayan 5998 yetişkinin çay içme alışkanlıklarını analiz etti. Katılımcılara çay tercihleri, siyah ya da yeşil çay içip içmedikleri ve ne sıklıkla içtikleri soruldu.
Sözcü'nün aktardığına habere göre, bu kişilerin kan basıncı, kolesterol ve vücut yağı gibi biyolojik değerleri incelenirken günlük siyah ve yeşil çay içenlerde daha yavaş biyolojik yaşlanma belirtileri görüldüğü ve günde üç fincan çay tüketenlerde faydaların arttığı kaydedildi.
EN GÜÇLÜ YAŞLANMA KARŞITI: ÇAY
Lancet isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada günde yaklaşık 3 fincan çay veya 6-8 gram çay yaprağı tüketmenin belirgin etkisi olduğu belirtildi. Araştırmada, "Orta düzeyde çay tüketimi, istikrarlı çay içenler arasında en güçlü yaşlanma karşıtı faydaları sergilemiştir" denildi.
University College London'da beslenme bilimi alanında araştırmacı olan Alex Ruani, bulguların diğer bilim insanlarının keşfettiklerini desteklediğini söylüyor.
'ÇAY, HÜCRELERİ YAŞLANMAYA KARŞI KORUR'
Ruani, "Siyah ve yeşil çay, birçok gıdada bulunan ve kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet gibi diyetle ilgili sorunların olasılığını azaltabilen sağlıklı bitki bileşiklerinin bir alt grubu olan flavan-3-ollerin açık ara en zengin kaynağıdır" dedi.
Sonuçları The Times gazetesine değerlendiren Ruani, "Bu bileşikler kan basıncını, kan akışını, kolesterolü ve hatta kan şekeri seviyelerini iyileştirmek gibi çeşitli şekillerde çalışır, ancak aynı zamanda hücrelerimizi yaşlanmaya bağlı hasarlardan korumaya da yardımcı olurlar" ifadesini kullandı.